Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Plamenjača ruža-Pseudoperonospora sparsa Pet Maj 15 2009, 13:38 | |
| Plamenjaču mnogi često miješaju s pepelnicom jer ova bolest također izaziva žućenje lišća i promjene na peteljkama i izbojima u vidu tamnih pjega raznih veličina. Uznapredovala bolest uzrokuje opadanje lišća već kod laganog protresanja grana. I dok su kod pepelnice zaraženi biljni dijelovi prekriveni pepeljastim prevlakama koje se daju ukloniti trljanjem, kod plamenjače je lice lišća prekriveno smeđocrvenim mrljama, a naličje sivkastim prevlakama koje se trljanjem ne daju odstraniti. Zaražene biljne dijelove uklonite i spalite, a biljku tretirajte fungicidom. Izbjegavajte zalijevanje po lišću jer će vlaga potpomoći razvoju kako plamenjače, tako i ostalih bolesti ruža. Plamenjača ruže može se suzbiti jednim od fungicida: STAR 80 WP (0,25%) ili POLYRAM DF (0,25%), a u kasnijim fazama sa RIDOMIL GOLD MZ (0,25%) ili RIDOMIL GOLD PLUS (0,4%). P.S. Naglašavam da je uputno reagirati pravovremeno, odmah po pojavi prvih simptoma.  Slika 1- Simptomi plamenjače na listu ruže  Slika 2- Plamenjača u odmakloj fazi  Slika 3- Simptomi plamenjače koji su slični sa simptomima pepelnice |
|
jellena aktivni član

Broj poruka: 160 Mjesto: vojvodina Datum upisa: 20.12.2007
 | Naslov: Re: Plamenjača ruža-Pseudoperonospora sparsa Uto Jul 14 2009, 08:14 | |
| Mora li biti nesto od toga sto si navela? Ja sam svoje ruze prskala nekim drugim sredstvima i kao da se malo oporavlja? Treba li da je pustim da cveta ili da joj rezem pupoljke dok se ne oporavi?  |
|
Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Plamenjača ruža-Pseudoperonospora sparsa Uto Jul 14 2009, 21:23 | |
| Naravno da ne moraju biti samo ovi navedeni preparati. Možeš koristti bilo koji fungicid za plamenjaču, a ima ih dosta. Što se tiče orezivanja, ja bih skinula sve što je nezdravo.... |
|
jellena aktivni član

Broj poruka: 160 Mjesto: vojvodina Datum upisa: 20.12.2007
 | Naslov: Re: Plamenjača ruža-Pseudoperonospora sparsa Uto Jul 14 2009, 23:51 | |
| Hvala Tilia> Sutra krecem u seckanje moje ruze.  |
|