PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» Kakvo je vrijeme kod vas???
Juče u 23:26 od dadoxxl

» Sretan rođendan,Josipa!!!
Pon Feb 06 2012, 23:59 od nermana

» Ruže
Pon Feb 06 2012, 23:45 od admin

» Ukrasne ograde
Pon Feb 06 2012, 09:43 od vlasta

» Cvetna pijaca NS
Ned Feb 05 2012, 22:10 od bubamarac

» Ljiljan, Lilium
Ned Feb 05 2012, 19:23 od Bokyvitez

» Ginkgo biloba
Ned Feb 05 2012, 16:41 od FatimaH

» kupujem aranzmane od suvog cveca na veliko
Sub Feb 04 2012, 23:13 od jelena06

» Jagoda (Fragaria ananassa)
Pet Feb 03 2012, 09:46 od vlasta

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
Amarilisi porodica Amaryllidaceae
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 27 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 27 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Maj 16 2011, 14:16

Delite | 

Lupinus sp. -(vučjak)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
jasminaaa
počasni član
počasni član

Ženski
Rak Godina: 39
Broj poruka: 890
Mjesto: Sarajevo
Datum upisa: 14.12.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Maj 19 2009, 10:30

Lupinus se može saditi na sunčanom položaju ali isto tako dobro podnosi sjenu.Potrebno mu je lagano kiselo tlo.Cvate od početka 6.mjeseca.Cvatnja se može produžiti do 8. mjeseca redovitim rezanjem ocvalih cvjetova.Vučjak je idealna biljka za poboljšavanje pjeskovitog i siromašnog tla.Obogačuje tlo pomoću korisnih bakterija koje pretvaraju dušik u hranjivu tvar a korijen ide dosta duboko u zemlju pa ga možete zasaditi da bi zemlja bila rahlija. Prezimi i na niskim temperaturama. Vučjak ( lupinus ) naraste i više od metra pa se sadi kao pozadinska biljka.
Nazad na vrh Ići dole
jasminaaa
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Maj 19 2009, 10:32

A ovo su moji lupinusi koji su počeli sa cvatnjom(nešto malo ranije krenuli sa cvijetom Laughing Laughing )

Nazad na vrh Ići dole
alisa
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka: 2043
Datum upisa: 24.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Maj 19 2009, 10:34

Shocked Predivni su. veildance
Nazad na vrh Ići dole
mena
moderator
moderator

Ženski
Bik Godina: 36
Broj poruka: 3873
Mjesto: Ugljevik
Omiljena biljka: Exoticus
Datum upisa: 22.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Maj 19 2009, 16:53

Super su ja tek nedavno posijala sjemenke direktno u bastu.. Very Happy Lijepo nikli pa ce valjda cvjetati narednu godinu..

mak
počasni član
počasni član

Ženski
Jarac Godina: 54
Broj poruka: 614
Omiljena biljka: sve
Datum upisa: 14.10.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Ned Nov 01 2009, 19:53

A evo i jedne od mojih biljčica, slikano prije ca. 3 godine. Inače nezahtjevna biljka. Jedina mana je što je omiljena kod puževa, pogotovo dok je mlada.
Na netu sam pročitala (ne garantujem za tačnost) da bolje klija ako se noć prije sijanja pokiseli u čaj od kamilice ili malo izšmirgla šmirgl-papirom.
Ja ne radim ništa od tog, jer klija bez problema, veoma brzo.

Nazad na vrh Ići dole
http://cvjetnaoaza.blogspot.com/
magnolija
počasni član
počasni član

Ženski
Ovan Godina: 47
Broj poruka: 335
Mjesto: sarajevo
Datum upisa: 12.09.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Pon Nov 02 2009, 09:12

ja sam lupinuse posadila prije jedno 1,5 mjesec dana.mnogi su mi rekli da se može sijati i u jesen i već u proljeće će cvijetati.već su svi izbili.poslušala sam savjet iskusnih i vodila se logikom ako se sami rasijavaju, rasijavaju se baš tad kad im mahuna pukne u jesen.isto tako sam posijala i pakujac i nigelu.molim vas ako neko ima iskustva da da svoj komentar.pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
jasminaaa
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Pon Nov 02 2009, 11:50

Magnolija,moji lupinusi su takođe iz sjemena.Nisi pogriješila što si ih sijala sada,tj.prije 1,5 mjesec dana.Cvate tek drugu godinu,u većini slučajeva,mada se može desiti da i prvu godinu procvate.Prezimljuju napolju,dakle hladnoća im ne može ništa.Na proljeće ponovo krene iz korijena.Treba mu mnogo mjesta jer se jako raširi.Korijen im ide jako duboko,znam iz svog iskustva,pokušala da iščupam,nemoguće je.Cvatnju da bi produžila obavezno uvenule cvjetove odrezati.Moji su cvjetali do ovog prvog snijega.Visoko izrastu i najbolje ih je posaditi kao pozadinske.Ako su tvoji mladi klijanci napolju već posađeni zaštiti ih malo lišćem i sl.
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Pon Nov 02 2009, 12:45

magnolija ::
ja sam lupinuse posadila prije jedno 1,5 mjesec dana.mnogi su mi rekli da se može sijati i u jesen i već u proljeće će cvijetati.već su svi izbili.poslušala sam savjet iskusnih i vodila se logikom ako se sami rasijavaju, rasijavaju se baš tad kad im mahuna pukne u jesen.isto tako sam posijala i pakujac i nigelu.molim vas ako neko ima iskustva da da svoj komentar.pozdrav

Magnolija, možeš li mi molim te reći šta je nigela. Ja se baš ne snalazim sa našim nazivima.
Nazad na vrh Ići dole
magnolija
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Pon Nov 02 2009, 13:05

naravno da ću ti sa zadovoljstvom odgovoriti zato se i družimo i dijelimo svoju ljubav prema biljkama.to je ćurekot (onaj začin što se stavlja na somune).u narodu je zovu i djevojka u zelenom.postoji više vrsta i boja.da ne dužim sa pričom naći ćeš je na internetu a evo ako smijem da postavim link, nadam se da ovo nije zabranjeno u forumu.
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1671&PN=1
nadam se da si ozdravila pa da nam još sličica staviš iz svoje bašte, sve ti je prelijepo.
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Pon Nov 02 2009, 13:38

naravno da ću ti sa zadovoljstvom odgovoriti zato se i družimo i dijelimo svoju ljubav prema biljkama.to je ćurekot (onaj začin što se stavlja na somune).u narodu je zovu i djevojka u zelenom.postoji više vrsta i boja.da ne dužim sa pričom naći ćeš je na internetu a evo ako smijem da postavim link, nadam se da ovo nije zabranjeno u forumu.
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1671&PN=1
nadam se da si ozdravila pa da nam još sličica staviš iz svoje bašte, sve ti je prelijepo.

Ah, sad znam Nigella damascena. Taj naziv "djevojka u zelenom" je sličan njemačkom nazivu. Hvala ti puno na tvojim prijateljskim riječima. Konačno sam ozdravila i sad ću nadam se biti puno aktivnija.
Nešto sam danas stavila na blog, jedna od mojih omiljenih biljaka.
Možda se i tebi svidi. Pozdrav

Dobro dosli na moj blog:
Nazad na vrh Ići dole
magnolija
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Nov 03 2009, 08:48

jeste i na njemačkom se tako zove djevojka u zelenom, ali nisam znala tačno kako se piše.posjetila sam ti blog opet i sve je extra.delfinijum je biljka sa mog popisa koju želim na proljeće nabaviti ali onaj višegodišnji.nisam primijetila da imaš lupinuse, bar na slikama ga nema.samo ti stavljaj slike a mi ćemo uživati.ja imam jedan ljetni jorgovan i to onaj black night.ljetos sam ga orezala i reznice stavila u saksiju eno sve reznice pune lušća. da li da tu saksiju unesem u kuću zimi pa na proljeće u baštu da zasadim.malo sam iskočila iz teme,ali eto neću više to raditi.pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Nov 03 2009, 10:09

jeste i na njemačkom se tako zove djevojka u zelenom, ali nisam znala tačno kako se piše.posjetila sam ti blog opet i sve je extra.delfinijum je biljka sa mog popisa koju želim na proljeće nabaviti ali onaj višegodišnji.nisam primijetila da imaš lupinuse, bar na slikama ga nema.samo ti stavljaj slike a mi ćemo uživati.ja imam jedan ljetni jorgovan i to onaj black night.ljetos sam ga orezala i reznice stavila u saksiju eno sve reznice pune lušća. da li da tu saksiju unesem u kuću zimi pa na proljeće u baštu da zasadim.malo sam iskočila iz teme,ali eto neću više to raditi.pozdrav

Epa da ne iskačemo iz teme odgovorit ću ti na pp.

Dobro dosli na moj blog:
Nazad na vrh Ići dole
p_e_r_o@hotmail.com
počasni član
počasni član

Muški
Ribe Godina: 18
Broj poruka: 626
Mjesto: dalj
Raspolozenje: vedar i veseo uvijek za salu..
Omiljena biljka: lagerstremija, hibiskus, zmajevci, lopoc itd da ne nabrajam...
Datum upisa: 03.08.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Uto Dec 01 2009, 11:21

mene nesto zanima dali neko ima crveni lupinus ja bi taj vec sam sto puta kupovo sjeme i sijo a ni jedan crveni medju njima......sve plavi ili roza....
Nazad na vrh Ići dole
ema
počasni član
počasni član

Vaga Godina: 40
Broj poruka: 1035
Mjesto: Sanski Most
Datum upisa: 22.01.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Sub Mar 06 2010, 15:15

U nadi da ću dobiti bijeli ili žuti, bilo šta osim rozog i ljubičastog koje već imam, kupila sam opet kesicu sjemena i posijala. Počeli su nicati. I već se na stabljikama uočava ljubičasta boja. Međutim, jedan nema boje, možda bude baš bijeli ili žuti. A još nisu svi ni nikli.
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Lupinus sp. -(vučjak)   Sub Mar 06 2010, 15:55

Ja sam posijala crveni i nikao je. Kakva će mu boja stvarno biti vidjet ćemo kad procvjeta.
Nazad na vrh Ići dole

Lupinus sp. -(vučjak)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Cvijeće :: Baštensko bilje-