Fluks  | |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 34 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 34 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 136 dana Pon Maj 16 2011, 14:16 |
| | | GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris | |
| |
| Autor | Poruka |
|---|
Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Jun 02 2009, 20:26 | |
| U našoj prehrani najviše se koristi grah zrnaš, zatim grah mahunar, a samo sezonski mlado zrno graha ( lušenac). Grah zrnaš važna je namirnica u svjetskoj prehrani zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata te mogućnosti dužeg čuvanja. Grah je jednogodišnja biljka iz porodice Fabaceae. Korjenov sistem je slabo razvijen. Masa korijena raspoređena je u površinskom sloju zemljišta. Na korijenu se obrazuju kvržice sa azotnim bakterijama. Stablo je razgranato, u donjem dijelu odrvenjelo. prema visini stabla, sorte se dijele na niske i visoke. Plod je mahuna ratličitog oblika, veličine i boje. Grah je biljka toplojih područja, pa ima povećanje zahtjve prema toploti. Minimalna temepratura za nicanje je 8-10 C, a optimalna oko 22 C. Optimalna temperatura do cvjetanja je 16 C, a za obrazovanje generativnih organa 20-25 C. Mlade biljke su veoma osjetljive na niske temperature, pa stradaju već na -0,5 C. I visoke temeprature preko 35 C su štetne te dovode do opadanja cvjetova, i smanjena prinosa i kvaliteta plodova. Graha ima velike zahtjeve prema svjetlosti naročito u početnim fazama rasta. Sorte koje s egaje kod nas su uglavnom kratkog dana. U odnosu na vlažnost, grah ima umjeren zahtjeve, a najveći su u vrijeme cvjetanja i dozrijevanja plodova. Optimalna vlažnost je 60-70% PVK, a relativna vlažnost zraka 80-90%  Slika - 1 - Grah Zahvaljujući bogastvu sorti i kratkoj vegetaciji, grah se može gajiti kao glavni ili kao postrni usjev. Sjetva graha u našim klimatskim uvjetima moguća je sve od polovine aprila pa do polovine jula mjeseca. To omugućava da se dobije jedan veoma dug period snabdijevanja za potrošnju u svježme stanju. Ako se gaji kao proljećni usjev, onda se sije kada se zemljište zagrije na temperaturi + 10 C. Niske sorte siju se međurednim razmakom od 40-60 cm. Visoke sorte siju se na veći međuredni razmak obično 60-80 cm. Nakon nicanja biljaka kod visokih sorti treba blagovremeno postaviti potporu. Od mjere njege najvažnije su borba protiv korova i navodnjavanje.  Slika - 2- Polje graha Grah mahunar i zrnaš ne podnosi sam sebe, a ne smije slijediti ni druge kulture iz iste porodice. Do ponovne sjetve mora proći najmanje tri sezone. Grah mahunar u plodosmjeni s povrtnim kulturama dolazi nakon kultura gnojenih organskim gnojivima: kupusnjače, tikvenjače, paradajz i paprika. Kao pretkulutura grahu koriste se strne žitarice i krompir.
Poslednji izmenio Tilia cordata dana Pon Jun 08 2009, 22:07, izmenjeno ukupno 1 puta |
|  | | Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Pon Jun 08 2009, 22:05 | |
|  Slika - 3 - Mahuna u tehnološkoj zrelosti Mahuna se bere u tehnološkoj zrelosti, odnosno kada dostignu punu veličinu. U toj fazi one su krte, sočne, mesnate, bez celuloznih vlakana.  Slika - 4  Slika - 5 |
|  | | Simica aktivni član

Broj poruka: 164 Datum upisa: 06.02.2008
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Sre Jul 15 2009, 15:23 | |
| Ja se protljetos zanese sa sortama, pokupujem sve što mi je došlo pod ruku. Evo, svaki dan iznosim po dvije velike kese mahuna iz vrta. Jedna sorta smjenjuje drugu. Imam i baš kasne, nisu još ni cvijetale. Sve su posijane u istoj sedmici. Pun mi je zamrzivač. Trenutno dijelim prijateljima. |
|  | | wizardica Član

Godina: 52 Broj poruka: 36 Mjesto: zagreb Raspolozenje: ovisi o puno toga Omiljena biljka: đurđica, ljubičica, , mirisne stare ruže naših baka,ciklame, jorgovani. Datum upisa: 28.03.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Mar 29 2011, 14:20 | |
|  Pozz! Ima li netko mahune od jednog metra ikako se uzgajaju.Ja sam ih nabavila al neznam dal ja isto kao i sa običnim mahunama. |
|  | | wizardica Član

Godina: 52 Broj poruka: 36 Mjesto: zagreb Raspolozenje: ovisi o puno toga Omiljena biljka: đurđica, ljubičica, , mirisne stare ruže naših baka,ciklame, jorgovani. Datum upisa: 28.03.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Pet Apr 01 2011, 01:45 | |
|  Evo nabavila mahunu od 1m i neku od pola m i zove se Enorma a ova od 1m-yard long.Eto, baš sam si sretna, a imam 2 stare ljubičaste sorte i neku autohtonu švicarsku i zove se LANDFRAUEN navodno je jako fina i da je tamo delikatesa.Dali imate kakvu svoju specifičnu sortu mahunaKod svog grada i kako se zove. Kod mene u Zagrebu je kifl grah mahunar i starozagorski, kakti autohtoni. |
|  | | wizardica Član

| Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Pet Apr 08 2011, 23:26 | |
|  Iiimma liii koooga? Svi spaaavateee i odgovore ne daaaajeeete. Ajjjde na noge lagane treba što više saznati , i što više dobroga zasijati. |
|  | | mena moderator

Godina: 36 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Sub Apr 09 2011, 07:28 | |
| Ja sam to imala,i nisam bila nesto zadovoljna tim maunama..jeste da joj treba dobra zemlja ali joj treba i dobar oslonac.. Sad koja je vrsta bila neznam...ja sam uvjek za ono--probaj,ako ti se svidi ostavi ako ne nesij vise  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|  | | wizardica Član

| Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Sub Apr 09 2011, 21:29 | |
| A jooooj a ja mislila da su nešto extra, jere tako izgledaju  A i piše na stranicama da je izuzetnog okusa, no svejedno hvala na odgovoru. |
|  | | ljubos Novi član

Godina: 51 Broj poruka: 2 Datum upisa: 10.05.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Maj 10 2011, 10:08 | |
|  ....i lijepi pozdrav, svima. Novi sam, no nadam se ostati ovdje sa vama, jer zaista, napokon uđoh među pravu družinu. A samo sam tražio poneki savjet o grahu, grahu mahunaru, i to niskom. Sijem ga već tri puta ovoga proljeća i - ništa. Loše niče, a i to šta nikne nikakav list ne stvara. Ili je to do lošeg sjemena ili ja neznam posijati. Nadam se da će mi neko pomoći.... Hvala, i naravno, pišemo se..... |
|  | | wizardica Član

| Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Maj 10 2011, 13:44 | |
| |
|  | | ljubos Novi član

Godina: 51 Broj poruka: 2 Datum upisa: 10.05.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Maj 10 2011, 15:18 | |
|  ....hvala čarobnice, sorry wizardice, nek si se javila, lijepo je znati da čovjek nije sam.I zaista, šteta je da ovaj sajt nije više posjećen, ovako nešto treba mnogima i da je zaživio, od koristi bi bio mnogima. Hvala ti za savjete o grahu, doduše i ja to znadem, uzgajam ga godinama, bar zadnjih petnaestak, ali ovog proljeća ko začarana zemlja, neide, pa neide. Inače, sadim ga u kućice po 5-6 zrna, ne duboko i zemlja je već topla....mislim da je 13-14 stupnjeva, Sunce je visoko, i zalivam ga...ali...? A sjeme je po deklaraciji valjanostio do 11.2013.--vrsta sunray, niski.... Pokušat ću još jednom, valjda uz tvoj blagosov krene, mislim savjet o namakanju. I onaj Mjesečev sjetveni kalendar kazuje da danas i sutra može da se sade biljke lista od kojih se očekuje plod-mahuna. Šta još reći, možda samo to da neznam kako mi pokazuje slovenačku zastavu, ja sam u Hrvatskoj, u Dalmaciji, na samom prilazu Splitu.....kilometar sjeverno. Još jednom hvala što si se javila, možda nekoga ponuka da krene sa druženje, vrijedilo bi, svašta nešto bi se mogli razmjenjivati savjete, biljčice, sjemena, iskustva.... Ajd Bog čarobnice......sorry wizardice, lijepo je znati da postojiš. Svima koji naiđu |
|  | | wizardica Član

| Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Maj 10 2011, 16:40 | |
| Ljubos , želim da mahune niknu a isto tako da procvate druženje i zmeđu forumaša koji sada trenutno spavaju.  Ja sam posadila nekih 5 vrsta mahuna i nadam se dobrom svatu i urodu, za sada još nema niti listića a ima tome da sam posadila, znači da je zemlja ipak još podosta hladna i nema snage da potjera klicu.Ja samo stare sorte svog povrča uzgajam i razmjenjujem se sa svima od svukuda.Primjer dobila sam prije 3 tjedna iz RS kovertu sa raznim sjemenkama ..koje su domače sorte.Ništa Ljubos, nadajmo se dobrom vremenu i dobrom urodu.čarobne su ti bile rijeći. |
|  | | Orhideja Novi član

Godina: 43 Broj poruka: 10 Omiljena biljka: sve od a-z (osim korova) Datum upisa: 24.07.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Jul 26 2011, 10:49 | |
| Hi, ja jos nikada do ovog proljeca nisam sadila niti grah niti mahune - nisam ni imala vrt. To je bio experiment - i uspio je. Ja isto natopim zrna preko noci u vodu dok nabubri. Posijala sam na vise mjesta i svagdje je uspjelo. U momentu moram svaki dan pobrati mahune jer ih je toliko, a mahune graha mi se cine da ce explodirati koliko su velike. Napravim sliku pa stavim Ja pokusavam (s obzirom da je ovo prva godina) moj vrt preorjentirati na permakulturu. I mahune i grah sam posijala ispod debelog sloja malca od kopriva itd. Oko svega toga raste jos puno drugih biljcica, sto cvijeca sto zacinskog bilja koje stiti zemlju od isusivanja i pravi dobru klimu u vrtu. Ja nisam uopce polijevala, premda je ovdje izmedju polovice 3. - polovice 5. mj bila totalna susa. 7 punih tjedana nije padala kisa - U Svicarskoj!!! Kako vi sadite mahune / grah? Citala sam na web-u da je vecina graha uvezena iz Kine. To me uzasnulo. Mi smo uvijek ponijeli po 3-4 kg kad smo isli u HR, ali zadnjih godina ne jer nismo znali odakle je. Zato sam presretna da mi je uspio. Mi ga bas i ne jedemo pre cesto, mozda jednom u mjesecu, onako malo da se prisjetimo  . Pitanje: kad je grah zrel za berbu? Jel kad se osuse mahune? |
|  | | wizardica Član

| Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Jul 26 2011, 13:53 | |
|  Dobrodošla na uspavani portal, sad si nas malko probudila,Koliko sam shvatila, u Švicarskoj si. Drago mi je da nekom ko je početnik tako dobro uspijevaju mahune.Ja se bavim povrtlarstvom preko 8 godina. Nabavila sam iz Švicarske grah mahunar i zove se prevedeno na naše našto kao seljanka, neznam na njemačkom počima sa khooneg.. neznam  šarena je ljuska i zrno, visoki rast i to je baš njihova autohtona sorta.Nisu mi uspijele mahune od pola metra, suša ih je ubila i sad sam ostala bez sjemenki.A, šta sad, nema ,nema a toliko sam ih dugo tražila.Što još sadiš, navedi pod original imena.  Ako želiš grah mladi, da zamrzneš tada ga uberi dok nije tvrd. a ako želiš da je stari grah, pusti ga na stabljici dok ne posmeđi ljuska i bude suha. |
|  | | Orhideja Novi član

Godina: 43 Broj poruka: 10 Omiljena biljka: sve od a-z (osim korova) Datum upisa: 24.07.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris Uto Jul 26 2011, 15:22 | |
| |
|  | | | | GRAH mahunar- Phaseolus vulgaris | |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |