|
|
| Autor | Poruka |
|---|
todos_d Član

Godina: 40 Broj poruka: 47 Mjesto: Čačak Raspolozenje: Optimista u zaletu!!! Omiljena biljka: Egzoticno cvece, Ruze svih vrsta... Datum upisa: 04.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Guzmania Limones Čet Jun 04 2009, 15:08 | |
| Interesuje me nega i odrzavanje ove biljke Guzmania Limones?.
Poslednji izmenio todos_d dana Čet Jun 04 2009, 15:39, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
 | |
todos_d Član

Godina: 40 Broj poruka: 47 Mjesto: Čačak Raspolozenje: Optimista u zaletu!!! Omiljena biljka: Egzoticno cvece, Ruze svih vrsta... Datum upisa: 04.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Čet Jun 04 2009, 15:36 | |
| Evo i slike:  |
|
 | |
Marinela počasni član

Godina: 27 Broj poruka: 914 Mjesto: Torak Raspolozenje: Dobro Omiljena biljka: Uglavnom sve Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Čet Jun 04 2009, 16:15 | |
| Prelepa je  |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Čet Jun 04 2009, 22:32 | |
| Guzmania Limones potice iz velike porodice bromelija. Ovu vrstu sam vidjao samo na inostranim sajtovima i super je sto je imas  Guzmanije cvetaju samo jednom i cvet traje dosta dugo, cak sam na netu nailazio na podatke da cvet moze trajati i do godinu dana. Ova vrsta dostize precnik od 40 cm a visinu od 50 cm. Zemlja treba da je dobro drenirana a preko zime se zaliva jednom nedeljno a preko leta svakodnevno ali treba obratiti paznju da se zemlja osusi, orosavanje odstojalom vodom je pozeljno preko leta svakodnevno. Sto se tice temperatura preko zime je pozeljana temperatura izmedju 18 i 22 stepena dok se preko leta moze smestiti na svetlo mesto ali nikako na direktno sunce. Prihrana bi trebala biti na bazi kalijuma i to pomalo sa vremena na vreme. Razmnozava se kao i ostale guzmanije sa mladicama koje se pojavljuju nakon odumiranja maticne biljke |
|
 | |
todos_d Član

| Naslov: Re: Guzmania Limones Pet Jun 05 2009, 12:14 | |
| Hvala na lepom savetu, samo me interesuje jos nesto. Kako se zaliva, direktno u tanjir ili odozgo u saksiju?Takodje posedujem i guzmaniu rondo. Jos jednom hvala? |
|
 | |
todos_d Član

| Naslov: Re: Guzmania Limones Sub Jun 06 2009, 19:43 | |
|  Evo i Guzmanie Rondo. |
|
 | |
mamaa Član

Godina: 33 Broj poruka: 21 Datum upisa: 29.08.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Sub Avg 29 2009, 17:39 | |
| Vidim da još nema odgovora o zalijevanju..pa da se nadovežem. Zalijeva se kišnicom ili odstajalom vodom odozgo-vlaga mora ispuniti unutrašnjost listova...također ona obožava orošavanje i prskanje- svaki put kad se sjetite, dohvatite špricu i poprskajte joj lišće u ljetnom periodu- tijekom zimskog perioda je također poželjno bar jednom dnevno. Inače ne mora biti posađena u zemlju..meni najzanimljivi način držanja je zračni- da se korijen biljke dobro obavije mahovinom, učvrsti, i utakne npr u neku suhu granu, ukrasnu posudu ili se jednostavno učvrsti da visi u nekoj sjeni- izgleda fantastično- u tom slučaju je potrebno paziti da mahovina uvijek bude vlažna i nadalje primjenjivati prskanje. Nadam se da će nekome pomoći  |
|
 | |
todos_d Član

| Naslov: Re: Guzmania Limones Ned Avg 30 2009, 12:11 | |
| Eto a ja nisam znao da voli da se prska po listovima. kakav propust sa moje strane. Hvala za savet. |
|
 | |
mamaa Član

Godina: 33 Broj poruka: 21 Datum upisa: 29.08.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Uto Sep 01 2009, 08:37 | |
| nema frke  šta znam rado podijelim- nažalost ne znam baš previše  |
|
 | |
BetiBup počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 391 Mjesto: Banja Luka Raspolozenje: :-) Omiljena biljka: Ruza, kaktus Datum upisa: 12.11.2008
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 20:09 | |
| Pozdrav svima! Mojoj Guzmaniji su poceli da se suse listovi koji su pri zemlji kao i cvijet, ali ima dva mala izdanka sakrivena ispod lisca. Sta mi preporucujete? Da sjedim i cekam da se cvijet i listovi osuse ili da odvajam mlade? Ja sam vise za prvu opciju ali me strah da ne propadne cijela biljka. Postavim i sliku kasnije, kad uspavam bebu! ;-) |
|
 | |
BetiBup počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 391 Mjesto: Banja Luka Raspolozenje: :-) Omiljena biljka: Ruza, kaktus Datum upisa: 12.11.2008
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 20:41 | |
| Da li je ovo uopste guzmanija limones ili? Na drugoj slici se vidi i maleni izdanak. Jedan od njih.   |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 21:17 | |
| Mislim da je to guzmanija Hilda a mozda je i Marjan u pitanju. Malo je tesko pogoditi posto je vec precvetala. Ako su latice pri krajevima bile tamnije tad je Marjan a ako su bile lepo zute tad je verovatno Hilda. Mozda je i neka druga vrsta u pitanju ali ja imamu knigi samo ove dve zute vrste pa mozda neka druga vrsta u pitanju. |
|
 | |
BetiBup počasni član

| Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 21:34 | |
| A, sta da joj radim, zasto se susi? On prije mjesec i po je kod mene... |
|
 | |
bubamarac moderator

| Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 21:47 | |
| To je fora kod guzmanija, prodaju se kad su najlepse to jest u cvetu a nakon cvetanja biljka krepucne. Na svu srecu pojave se mladice sa strane i njih treba pazljivo negovati da bi se dobila nova biljka. Stara biljka ce sve vise venuti i propadati ali je ne treba dirati jer su mladice jako osetljive i nece preziveti bez nje. Tek kad maticna biljka skroz uvene tad treba odvojiti mladice i nastaviti ih pojedinacno gajiti. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Guzmania Limones Pon Nov 16 2009, 22:30 | |
| Super objasnjeno nema sta  ..Samo ih nemoj odvajati dok ne dostignu velicinu od nekih 15cm. |
|
 | |
|