vlasta moderator

Godina: 30 Broj poruka: 684 Mjesto: banjaluka Omiljena biljka: japanska tresnja Datum upisa: 06.06.2007
 | Naslov: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Sub Okt 13 2007, 23:32 | |
| Meksički krastavac je višegodisnja vrsta iz familije tikava sa poleglim stablom. Plod je mesnat izduzenog kruskolikog oblika mase od 200 grama do kilograma. Na korjenu se obrazuju krtole različitog oblika. Plod meksičkog krastavca koristi se kao varivo, punjen mesom ili sirom, pečen, mariniran, kišeljen kao salata, a mladi izdanci kao salata. Plod je bogat najvažnijim aminokiselinama, krtole su bogate skrobom, a mladi izdanci vitaminom B. Meksički krastavac je toploljubiva biljka i zahtijeva dosta vlage, plodno zemljište i đubrenje, kao lubenica. Razmnožava se sjetvom, ali uspješnije iz rasada. Jednosjemeni plod sadi se u februaru ukoso, širi deo ploda je dole, ali vrh nije prekriven zemljom. Biljke se zalijevaju svakih 3-5 dana, a plod proraste za 12-15 dana. Rasad se sadi početkom maja. Treba potporu. U toplijim krajevima gaji se kao višegodišnja kultura. U kontinentalnim uslovima se pred zimu malčuje kompostom ili slamom.....što znači da i kod nas prezimljava...Poslije ubiranja plodova stablo se odsiječe do korjenovog vrata i biljke se prekrivaju malč materijalom....
Poslednji izmenio dana Sub Okt 13 2007, 23:37, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
vlasta moderator

Godina: 30 Broj poruka: 684 Mjesto: banjaluka Omiljena biljka: japanska tresnja Datum upisa: 06.06.2007
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Sub Okt 13 2007, 23:35 | |
| ja bih nekako da nabavimo i ovaj krastavac...super izgleda  |
|
Mila1 počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 634 Mjesto: Hrvatska Datum upisa: 09.09.2007
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Ned Okt 14 2007, 21:51 | |
| Ta tikvicxa je meni bljutava. Ima je dosta ovdje i imala sam je nekad u vrtu. Za guljenje je zeznuta jer se mora stavit rukavica ili guliti kroz krpu a pogotovo kad je starija tikvica onda se te bodlje bas osuse i bodu uh. |
|
Mila1 počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 634 Mjesto: Hrvatska Datum upisa: 09.09.2007
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Ned Okt 14 2007, 23:02 | |
| i naravno ovdje se to zove japanska tikvica  (sve sto je novo je japansko  ) |
|
djeka počasni član

Godina: 48 Broj poruka: 631 Mjesto: Svilajnac Omiljena biljka: bugenvilia Datum upisa: 12.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Ned Mar 09 2008, 16:21 | |
| |
|
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Uto Mar 23 2010, 15:33 | |
| Uspeo sam jedan plod da sacuvam tokom zime i posadio sam ga danas u saksiju a kasnije cu ga prebaciti u zemlju. |
|
wizardica Član

Godina: 52 Broj poruka: 36 Mjesto: zagreb Raspolozenje: ovisi o puno toga Omiljena biljka: đurđica, ljubičica, , mirisne stare ruže naših baka,ciklame, jorgovani. Datum upisa: 28.03.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Sechium edule-MEKSIČKI KRASTAVAC Uto Apr 12 2011, 13:17 | |
| Vlasta, hvala najlijepša na tako iscrpnim uputama, svaka ti čast. |
|