Fluks  | |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 38 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 37 Gosta :: 2 Provajderi bubamaracNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36 |
| | | Autor | Poruka |
|---|
admin Admin

Godina: 43 Broj poruka: 607 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Puževi Čet Jun 10 2010, 23:05 | |
| Ovo ljeto ću ih zapamtiti za sva vremena. Pojedoše mi sve. Ne baca mi se pužomor, probaću sa pepelom,ako neko zna još neki recept neka napiše. Evo nekih.
#1: Puževi vole pivo.Kao i mnoge vrtne štetočine imaju izvanredno razvijen njuh koji sljede.Puža balavca,a i običnog vrtnog puža,namamite u pivsku klopku.U blizini biljaka koje želite zaštititi,ukopajte praznu limenku u razini tla.Napunite je mješavinom od pola šalice piva,šalice vode i žličice smeđeg šećera.Puževe će privući miris piva u kojem će se utopiti.Puž balavac ne bira što će jesti jer je proždrljiv i teže ga se riješiti nego običnog puža.
#2: Oko nježnih biljaka postavite komade kore grejpa unutarnjom stranom prema tlu.Puževi će se skupljati pod korom odakle ih onda možete skupiti i premjestiti na neko drugo mjesto,daleko od vašeg vrta.
#3: Oko biljke pospite piljevinu kao prepreku,jer puž balavac ne voli puzati preko piljevine.
#4: Puževi neće puzati preko drobljenih ljuski jajeta,taloga kave,oštrog pijeska ili mrvljenog kamena pa stoga pospite takve materijale oko biljaka koje želite zaštititi.Pokušajte i s pepelom od ogrjevnog drva(ne stavljajte pepeo ugljena ili antracita jer sadrže štetne tvari koje uništavaju biljke i zagađuju tlo).Za razliku od ugljena,pepeo drva sadrži dosta kalija,kao i elemenata u tragovima,neophodnih za rast vaših biljaka.
#5: Ako su biljke koje bi puževi rado pojeli u posudama,premažite rubove posude naftom ili petrolejom.Puževi se nikad neće moći popeti u posudu. _________________  |
|  | | mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Puževi Pon Jun 14 2010, 12:37 | |
| Puževi su najveća napast, koja se može zamisliti u bašti. Sve je ovo tačno što je napisano, ali ni jedan način nije 100% djelotvoran. Najbolje ih je, pored pužomora (postoji i bio, koji ne šteti ježevima i domaćim životinjama) redovno sakupljati i UNIŠTAVATI, a ne nositi negdje i ostavljati. Oni se tako brzo razmnožvaju i dovoljno je da vam neko da biljku s malo zemlje, velika je vjerovatnoća da su jaja puža u toj zemlji. I eto ih opet.
Ja u bašti imam guštere, čak i bezopasne zmije, koje mi uopšte ne smetaju i ne pada mi na pamet da ih ubijam, ali puževe....., jer to je jedino, ali ne 100% djelotvorno rješenje. |
|  | | kelta počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1025 Omiljena biljka: ruza Datum upisa: 30.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Puževi Pon Jun 14 2010, 17:08 | |
| Sad su oni u fazi razmnozavanja i ne treba ih ubijati, nece oni jos dugo  |
|  | | mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Puževi Pon Jun 14 2010, 17:32 | |
| | kelta :: | Sad su oni u fazi razmnozavanja i ne treba ih ubijati, nece oni jos dugo  |
A šta ćemo s novom generacijom, ostaviše nam potomke. |

Godina: 35 Broj poruka: 1025 Omiljena biljka: ruza Datum upisa: 30.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Puževi Pon Jun 14 2010, 23:36 | |
| Pa neka ih  Prije parenja su vrlo ukusni, mogu da ti dam recept ako zatreba  |
|  | | mak počasni član

| |  | | alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Puževi Uto Jun 15 2010, 17:55 | |
| |

| Naslov: Re: Puževi Uto Jun 15 2010, 18:02 | |
| Moze naravno  Pa uglavnom ih ljudi ne vole dok ih ne probaju, to su ti fine skoljke, mekusci nasi kopneni, i vrlo su ukusni (ustvari, oni su bezukusni, samo dobiju ukus saftica u kom se dinstaju  ) |
|  | | mak počasni član

| Naslov: Re: Puževi Uto Jun 15 2010, 18:56 | |
| Draga Kelta, mi očito ne mislimo na iste puževe. Mi (koliko sam ja shvatila) pričamo o puževima golaćima. To su oni bez kućice, koji potamaniše skoro sve što im se nađe na putu. O izgledu da ne govorim, jer su grooooozni. Ti očito živiš negdje gdje ih uopšte nema. Oni s kućicom nisu tako zloćesti, a i nema ih toliko. Školjke sam jela i nisu loše, ali puževe (ni te s kućicom) ipak ne bih. Čula sam od mnogih da su "specijalitet", ali ja ostajem pri ribi i povrću. |

| Naslov: Re: Puževi Uto Jun 15 2010, 21:16 | |
| I ja ih sakupljam svako vece (crvene golace) a jedem te sa kucicom (vinogradske) I jedni i drugi su u periodu parenja :P i jedni i drugi su stetni  |
|  | | |
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |