|
| Autor | Poruka |
|---|
orhideja4 Novi član

Godina: 32 Broj poruka: 5 Datum upisa: 22.05.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Calathea crocata pomoć Ned Maj 22 2011, 23:18 | |
| Pozdrav svima! Molila bih vas za pomoć u vezi ovoga cvijeta.  Dobila sam ga prije 10ak dana...ima lijepe tamno zelene listove i imao je 5 narančastih cvijetova. No 3 su se vrlo brzo osušila i sad ima još 2 koja isto polako smeđe. Nikad nisam imala ovakav cvijet pa vas molim za pomoć oko njege ove vrste. Kako da ga zalivam, gnojim? Koliko treba svjetla? Hoću li odrezati ova 3 osušena štapića s cvijetom? Puno hvala unaprijed. |
|
 | |
leyafeya moderator

Godina: 26 Broj poruka: 71 Mjesto: Zrenjanin / Novi Sad Raspolozenje: fuzzy logic Omiljena biljka: Brsljan, frangipani, wisteria Datum upisa: 25.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Pon Maj 23 2011, 15:48 | |
| Suv vazduh nije dobar za ovu biljku, kao ni temperature ipod 15˚C Držati je na svetlom mestu ali ne na direktnoj suncevoj svetlosti. Odgovaraju joj istok-zapad polozaji. Zahtevaju umereno vlažno zemljište. Proveravamo prstom da li je suva zemlja, ako jeste, treba je zaliti vodom koja ima temperaturu sobe. Gaji se po mogucstvu u tresetnom zemljistu. Takodje se svake godine proverava da li je korenje dole izaslo iz saksije, ako jeste - tada je presadjujemo. Redovno prskanje - orosavanje kišnicom. Nadam se da sam pomogla bar malo.. |
|
 | |
orhideja4 Novi član

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Pon Maj 23 2011, 17:22 | |
| | leyafeya :: | Suv vazduh nije dobar za ovu biljku, kao ni temperature ipod 15˚C Držati je na svetlom mestu ali ne na direktnoj suncevoj svetlosti. Odgovaraju joj istok-zapad polozaji. Zahtevaju umereno vlažno zemljište. Proveravamo prstom da li je suva zemlja, ako jeste, treba je zaliti vodom koja ima temperaturu sobe. Gaji se po mogucstvu u tresetnom zemljistu. Takodje se svake godine proverava da li je korenje dole izaslo iz saksije, ako jeste - tada je presadjujemo. Redovno prskanje - orosavanje kišnicom. Nadam se da sam pomogla bar malo.. |
jesi hvala ti...
samo mi još reci što da radim sa suhim cvjetovima? da ih odrežem ili? |
|
 | |
leyafeya moderator

Godina: 26 Broj poruka: 71 Mjesto: Zrenjanin / Novi Sad Raspolozenje: fuzzy logic Omiljena biljka: Brsljan, frangipani, wisteria Datum upisa: 25.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Pon Maj 23 2011, 17:32 | |
| Pa ako su potpuno suvi - odrezite ih. Inace kod calathee cvetanje traje 2-3 meseca. P.S. Zaboravila sam da kazem da ne bi trebalo da uvek bude suvo zemljiste, nego da ga odrzavamo slabije vlaznim.. |
|
 | |
orhideja4 Novi član

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Pon Maj 23 2011, 21:56 | |
| leyafeya puno hvala... stavila sam je u sobu na pod a iznad je prozor pa kako bude... nadam se da će uspjeti... znaći da je špricam vodom po lišću iz šprice za cvijeće, jel? Hvala još jednom |
|
 | |
leyafeya moderator

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Uto Maj 24 2011, 09:55 | |
| Da, tako je. Posto je ona poreklom iz brazilskih tropskih zdungli, gde je uglavnom vlazno.. Tako da koristite spricu (prskalicu) za cvece (kao i ona kod frizera sto se koristi). |
|
 | |
orhideja4 Novi član

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Uto Maj 24 2011, 11:01 | |
| hvala još jednom idem je malo pošpricat  |
|
 | |
ružica počasni član

Godina: 34 Broj poruka: 430 Mjesto: sarajevo Raspolozenje: život čine male stvari.... Omiljena biljka: RUŽE....kaktusi....ma sve Datum upisa: 02.04.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Sre Maj 25 2011, 17:00 | |
| |
|
 | |
orhideja4 Novi član

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Sre Maj 25 2011, 19:26 | |
| ružica puno ti hvala |
|
 | |
leyafeya moderator

| Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Čet Maj 26 2011, 11:56 | |
| Nema na cemu da se zahvaljujes. Ovde smo da se potpomazemo |
|
 | |
ružica počasni član

Godina: 34 Broj poruka: 430 Mjesto: sarajevo Raspolozenje: život čine male stvari.... Omiljena biljka: RUŽE....kaktusi....ma sve Datum upisa: 02.04.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Calathea crocata pomoć Pon Maj 30 2011, 08:32 | |
| |
|
 | |
|