PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» Achimenes grandiflora
Juče u 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

» Preporuke za sadnju u vrtu...
Pon Maj 07 2012, 23:11 od Partizanka

» Spatifil (spathiphyllum)
Uto Maj 01 2012, 21:32 od Biggyca

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 9 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Delite | 

SLJIVA (Prunus domestica)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
boki_bl
moderator
moderator

Muški
Devica Godina: 28
Broj poruka: 639
Mjesto: Banja Luka
Omiljena biljka: Javor
Datum upisa: 29.05.2007
Zemlja:

PočaljiNaslov: SLJIVA (Prunus domestica)   Sub Nov 17 2007, 16:35

- Najravnomernije i najbolje osunčavanje voćaka jeste kada se redovi šljive pružaju u pravcu sever-jug.

- Cvetni pupoljci šljive mogu tokom dubokog zimskog odmora da izdrže temperature od -19 do -34oC.

- Domaća šljiva najbolje uspeva u rejonima sa godišnjom sumom padavina od 700-1000 mm, a sumom padavina u vegetacionom periodu od 350-600 mm i relativnom vlagom vazduha od 75-85%

- Za šljivu su povoljna duboka, rastresita, propustljiva, bogata organskom materijom i plodna zemljišta, slabo kisele reakcije (pH 5,5-7,0).

SORTE ŠLJIVE:

- ČAČANSKA LEPOTICA
Nastala 1961 u Čačku, priznata 1975, a zaštićena 1991. godine. Prorodi u drugoj ili trećoj godini. Tolerantna je prema šarki šljive. Sazreva srednje rano (krajem jula ili početkom avgusta). Ovo je jedna od najboljih stonih sorata šljive u svojoj dobi sazrevanja. Dobro podnosi transport. Postiže visoku cenu na tržištu.

- STENLI (STENLEY)
Stvorena je u SAD. U Srbiji se gaji od 1956. godine. U savremenim zasadima šljive u Srbiji je vodeća sorta. Sazreva u drugoj polovini avgusta. Rano prorodi, redovno i obilno rađa i tolerantna je prema virusu šarke. Plod se koristi za potrošnju u svežem stanju, sušenje, rakiju i druge oblike prerade. Sveži plodovi ove sorte se izvoze.

- ČAČANSKA RODNA
Stvorena u Čačku, priznata 1975, a zaštićena 1991. godine. Sazreva krajem avgusta. Koristi se kao stona sorta, za razne oblike prerade, a posebno za sušenje. Veoma je rodna. Jedna je od ekonomski najznačajnijih sorata u novim zadadima u Srbiji.

- VALJEVKA
Stvorena u Čačku, priznata 1985, a zaštićena 1991. godine. Sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Koristi se za sušenje i druge vidove prerade, stonu upotrebu i sl.

- POŽEGAČA (MAĐARKA)
Sazreva krajem avgusta i početkom septembra, a na većim nadmorskim visinama zri do kraja septembra. Koristi se za potrošnju u svežem stanju, sušenje, konzervnu industriju i rakiju.

- VALERIJA
Stvorena u Čačku, a priznata 1987. godine. Sazreva krajem jula i početkom avgusta. Stona je sorta lokalnog značaja.

- ČAČANSKA NAJBOLJA
Stvorena je u Čačku, priznata 1975. godine, a zaštićena 1991. Sazreva sredinom avgusta. Može se koristiti za zamrzavanje i preradu.

- ČAČANSKA RANA
Stvorena u Čačku, a priznata 1975. godine. sazreva početkom jula. To je rana i rodna stona šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova koji trpe transport. Na tržištu postiže visoku cenu.

- KALIFORNIJSKA PLAVA (CALIFORNIA BLUE)
Stvorena je u SAD. Sazreva sredinom jula. Koristi se kao stona šljiva i za preradu.

- ČAČANSKI ŠEĆER
Stvorena u Čačku, a priznata 1975. Sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Vrlo je pogodna za sušenje i daje suvu šljivu odličnog kvaliteta.

Poslednji izmenio dana Sub Nov 17 2007, 17:02, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://www.biljnocarstvo.com
boki_bl
moderator
moderator

Muški
Devica Godina: 28
Broj poruka: 639
Mjesto: Banja Luka
Omiljena biljka: Javor
Datum upisa: 29.05.2007
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Sub Nov 17 2007, 16:38

PODIZANJE ŠLJIVIKA:

Krčenje prethodnih višegodišnjih zasada ukoliko ih je bilo.

Uništavanje korova.

Ravnanje terena.

Popravka siromašnijih zemljišta unošenjem 50 tona organskih đubriva (stajnjak) i 700-800 kg/ha NPK 0:15:30 ili 8:4:24 pre duboke obrade zemljišta.

Duboka obrada zemljišta.

Fina priprema zemljišta za sadnju.

Izbor i nabavka sadnica za podizanje šljivika. S obzirom da je šljiva višegodišnja biljka i da su za podizanje šljivika potrebna velika. finansijska sredstva, greška u nabavci sadnog materijala se ne može ispraviti i može dodatno skupo koštati proizvođača. Zato se preporučuje nabavka sadnica od registrovanih, proverenih i renomiranih proizvođača. Posebno je značajno da sadnice budu bezvirusne, naravno uz ostale kvalitativne osobine sadnog materijala šljive.

Šljiva se sadi od opadanja lišća u jesen do kretanja vegetacije u proleće. Najbolje je kada se šljiva sadi u jesen. Sve je lošija varijanta što se sadnja približava proljeću.

Kopanje jamića.

Po mogućnosti, koren sadnice pre sađenja umočiti u smešu jednog dela sveže goveđe balege, dva dela zemlje i jednog dela vode.

Sadnice se sade na istoj dubini na kojoj su bile u rastilu.

Pre stavljanja zadnjeg sloja zemlje kod sadnje, dodati 150 grama kombinovanog mineralnog đubriva (NPK).

Posle toga se doda još jedan tanki rastresiti sloj zemlje.

Da bi se uspostavio bolji kontakt žila sadnice sa zemljom, to se postiže gaženjem zemljišta oko sadnice i zalivanjem.

Posađene sadnice se ranije u proleće skrate na 90 cm iznad zemlje.

Šljiva se sadi na rastojanju 5 metara između redova i 4, 3 ili 2 metra rastojanja između sadnica u redu. U poslednje vreme se zasadi šljive podižu na rastojanju 5x2 metra. Ova gustina sadnje zahteva intenzivno rezanje i primenu intenzivne agrotehnike.

Kole
počasni član
počasni član

Ženski
Ribe Godina: 31
Broj poruka: 621
Mjesto: Bajina Basta
Datum upisa: 30.07.2007

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Pon Mar 31 2008, 15:07

Evo mojih šljiva . . .

Nazad na vrh Ići dole
alisa
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka: 2066
Datum upisa: 24.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Pon Mar 31 2008, 15:26

Svaka čast ,Kole,za ovakvo nešto treba dosta rada i ljubavi veildance
Nazad na vrh Ići dole
vlasta
moderator
moderator

Ženski
Devica Godina: 30
Broj poruka: 684
Mjesto: banjaluka
Omiljena biljka: japanska tresnja
Datum upisa: 06.06.2007

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Pon Mar 31 2008, 15:59

treba ovo pokupiti....veildance
Nazad na vrh Ići dole
Kole
počasni član
počasni član

Ženski
Ribe Godina: 31
Broj poruka: 621

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Čet Apr 03 2008, 10:01

Treba,treba pokupit,Vlasto pozivam te da nam se pridružiš u kupljenju šljiva veildance veildance veildance veildance veildance
Nazad na vrh Ići dole
bucka
aktivni član
aktivni član

Ženski
Ribe Godina: 29
Broj poruka: 109

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Sre Apr 09 2008, 19:55

Vlasta bice ti mnogo tesko da kupis sljive kod Koleta, ako budes kupila kao ona...hahahahahaha:grow4:
Nazad na vrh Ići dole
Lendov_x
Novi član
Novi član

Ovan Godina: 40
Broj poruka: 1
Datum upisa: 04.09.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: SLJIVA (Prunus domestica)   Pet Sep 04 2009, 14:07

Pozdrav za sve.Čestitam na trudu i ovako divnom sajtu.
Imam jedno pitanje za stručnjake.Nedavno sam povadio stari zasad šljive,bila je to nezamenjiva madžarka ali nažalost,bolest a i starost su učinili svoje.Znači šljivu sam povadio,teren sam sredio,rupe iskopao....al šta dalje....koju šljivu da posadim?Inače nadmorska visina je oko 800m.Čuo sam da postoji neka vrsta engleske šlive koja je najsličnija madžarci,to je čak bilo i na tv-u.Nažalost nemam nikakvu više informaciju sem da neki lik iz okoline šapca to uvozi.Ako neko ima savet ili zna za ovu sortu šljive ,bio bi mi od velike pomoći.

Hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole

SLJIVA (Prunus domestica)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» Japanski Galebic (Lonchura domestica)
» Japanski galebic (Lonchura striata domestica)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Voće,povrće... :: Voće-