|
| Autor | Poruka |
|---|
boki_bl moderator

Godina: 28 Broj poruka: 639 Mjesto: Banja Luka Omiljena biljka: Javor Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Rasvjeta za biljke Pon Dec 03 2007, 21:30 | |
| Sa adekvatnom rasvjetom mogu se uzgajati biljke i na mjestima gdje nema direktne sunceve svjetlosti , za takve potrebe se koristi posebna rasvjeta namijenjena za biljke !!!
Takva rasvjeta pomaze i pospjesuje normalan razvoj i rast biljki na tamnim mjestima ... ili se koristi u plastenicima da bi se odrzala biljna proizvodnja tokom cijele godine , narocito zimi kada je sunceva svjetlost najmanjeg intenziteta !
Od obicne sijalice, nema neke koristi jer nema adekvatan spektar svjetla, samo ce se biljke pregrijavati. Najbolje je koristiti Fluora ili Osrama neoske sijalice koje trebaju da budu oko 15-20 cm udaljenje od biljke.
Sijalica ne smije da bude manje od 100 wati snage ! Kad se pocne sa upotrebom ovakve vrste rasvjete biljke bi trebalo s vremena na vrije orosavati (prskati) vodom jer rasvjeta moze da utice na vlagu i da isusuje vazduh oko biljke ...
Za gajenje bilja iznutra – indoor, upotrebljavaju se posebne sijalice, to su HPS, MH i GRO-LUX sijalice, sa svima el. delovima, potrebnima za rad sustava. MH sijalice upotrebljavaju se za početnu vegetativnu fazu - za zelene delove i HPS sijalice za razdoblje cvatanja i formiranja vršaka – plodova. GRO-LUX sijalica, je posebno izrađena za uzgoj biljki, posjeduje 20% MH i 80% HPS svjetlostnog spektra. GRO-LUX sijalice su univerzalne za uzgoj biljki, sa njom može se gajiti od početka do kraja. Od semenke – početka, do kraja – konačnog proizvoda, može se gajiti i sa HPS sijalicom.
NATRIJUMOVA SIJALICA ZA RAST BILJKI , se moze naruciti iz Beograda !!!
Na ovoj adresi porucite vasu sijalicu za biljke :
www.elektrotehna-sistem.co.yu/
ili
http://elektrotehna.110mb.com/
ili
http://users.volja.net/psunder/scg.html _________________ Bojan od Banja Luke !  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Uto Jan 27 2009, 17:16 | |
| Jel neko pokusao sa sijalicama??Trebaju mi ideje..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Uto Jan 27 2009, 20:06 | |
| Ja trenutno uzgajam male hibiskuse pod dodatnom rasvjetom. Koristim osram sijalicu, 100w (dnevno svjetlo, štedljiva). Čitala sam da je dovoljna malim sijancima. Upalim je ujutro da pojačam jutarnje osvjetljenje (biljčice su pored prozora), i predveče da produžim dan, negdje do 19-20 sati. Uglavnom gledam da sijanci imaju svjetlost oko 12 sati na dan. I mogu reći da ima efekta. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Uto Jan 27 2009, 21:50 | |
| Super Ema,ajd nam to uslikaj..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Pet Jan 30 2009, 18:47 | |
| Ema sastavih i ja danas sijalicu e sad treba veliki sto pa da se to montira.. Bar cu imati sta da radim ovih dana.. Kod mene su neonke 2x36w.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Pet Jan 30 2009, 22:02 | |
| Ma ja bila uslikala, ali loša slika jer je slikano mobitelom. A i nije to ništa posebno, obična lampa i u njoj sijalica  Meni je ovo moje dovoljno za par čašica koje imam (ugurala sam i male adeniumčiće ne bi li krenuli). Ne razumijem se ništa u wate i luxe, te raznorazne spektre što su pominjali pojedini stručnjaci. Ja sam iz svih njihovih objašnjavanja izvukla ono što ja imam i što mogu pružiti biljčicama. Ti si vidim nešto extra pripremila. Hoćeš nešto naveliko sijati? |
|
 | |
agava počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 844 Mjesto: mostar Datum upisa: 27.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Pet Jan 30 2009, 23:34 | |
| |
|
 | |
agava počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 844 Mjesto: mostar Datum upisa: 27.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Pet Jan 30 2009, 23:35 | |
| |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Rasvjeta za biljke Čet Nov 19 2009, 21:58 | |
| Kod nas su sijalice za rast biljki kod nasih prodavaca Spansko selo pa sam ja lijepo kupila philipsovu stednu od 100w i ekstra djeluje...  |
|
 | |
|