|
| Autor | Poruka |
|---|
Amel Novi član

Broj poruka: 6 Datum upisa: 18.12.2007
 | Naslov: Liči Sre Dec 19 2007, 23:44 | |
| Liči (Litchi chinensis) je subtropska voćna vrsta. Spada u porodicu Sapindaceae. Podrijetlom je iz južne Kine. Drvo koje naraste do oko 12m. Listovi su duguljasti, svjetlozelene boje sa donje strane lista i zeleni ili tamno zeleni sa gornje strane. Cvat je u obliku metlice. Plod je okrugao veličine 2-4cm. Ljuska je naborana i crvene ili ružičaste boje. U sredini ploda se nalazi jedna povelika smeđa sjemenka.  |
|
 | |
kelta počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1025 Omiljena biljka: ruza Datum upisa: 30.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Čet Dec 20 2007, 11:15 | |
| To je voćka koja potiče iz Kine, ali je danas rasprostranjena u većini toplijih suptropskih i tropskih krajeva. U Evropu se često uvoze sa Mauricijusa, Madagaskara i oz Južne Afrike, mada se ovde gaji na jugu Španije. Raste kao veći žbun ili oniže stablo.
Prilikom klijanja semenki treba paziti da se zemlja ne osuši, ali istovremeno ne trpi previše vode, jer se semenke mogu u ubuđati. Traži blago kiselo do kiselo zemljište i najbolje uspeva na punom suncu, mada relativno dobro trpi i poluzasenu. Mlade biljke slabo trpe suvo zemljište, ali kasnije, kada se dobro oformi korenski sistem (mislim na uzgoj vani), mogu istrpeti kraće periode suše. Dok su sadnice u saksijama (takođe, ako se gaji nadalje u saksijama), zalivanje isključivo odstajalom vodom kod koje se slegao kamenac, jer ne podnose krečnjak (što važi i za samo zemljište).
Ima jak okus slican grozdju |
|
 | |
boki_bl moderator

Godina: 28 Broj poruka: 639 Mjesto: Banja Luka Omiljena biljka: Javor Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Sub Dec 22 2007, 10:42 | |
| Jeo sam plod ove biljke i mogu vam reci da je cudnog okusa ... nije lose Neznam kako bi podnjela biljka ove nase uslove ako bi se pokusala uzgajati !? _________________ Bojan od Banja Luke !  |
|
 | |
Amel Novi član

Broj poruka: 6 Datum upisa: 18.12.2007
 | Naslov: Re: Liči Sub Dec 22 2007, 14:05 | |
| Ja imam nekoliko biljaka koju su stare godinu dana. Lako se uzgoji iz sjemena. Potrebno je 2 mjeseca da proklija. Sjeme brzo gubi klijavost već za nekoliko dana. |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Uto Feb 10 2009, 14:44 | |
|  Evo moje biljčice ličija iz semena. |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Uto Feb 10 2009, 19:54 | |
| Danas sam kupio nekoliko plodova sa idejom da bih mogao da ih pokusam zasaditi. Ovako izgledaju plodovi.  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Uto Feb 10 2009, 21:53 | |
| Fanki ta ti ideja uopste nije losa...Samo probaj-- Vokiju je uspjelo i ja bi probala ali nema plodova.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Uto Feb 10 2009, 22:28 | |
| Hm,desi mi se da ih gledam svaki dan ali nisam nikad pomislila da bih mogla posijati ih  ...kako treba postupiti? Hvala!! |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Sre Feb 11 2009, 08:06 | |
| Mena, ja sam jučer u Tempu uzeo još plodova pa ću danas da posejem semenke, ako koji nikne stavljam ga kraj tvoga ananasa koji se dobro drži Ja sam semenke položio u saksiju i skroz prekrio sa zemljom, a neki kažu da semenka treba da viri iznad površine zemlje. Od 5 semenki nikla je jedna, ali sa tri ponika, a još jedna semenka je krenula sa rastom i tako već 2 nedelje ponik stoji na površini zemlje, verovatno neće biti ništa od njega... Zemlja treba da je stalno vlažna, ali da nije previše mokra da semenke i mladi ponici ne istrunu. |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Liči Sre Feb 11 2009, 11:46 | |
| posijao danas još 5 semenki  |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | |
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Sre Feb 11 2009, 17:54 | |
| Voki hvalaa.... E sad kad su te vockice uzgojene iz sjemenke,mogu li da donesu plod??Trebal ih kalemiti?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Liči Uto Jan 19 2010, 13:34 | |
| Voki, je li liči u životu. Ja juče kupila, pa razmišljam da posijem koju sjemenkicu.  |
|
 | |
|