PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» Achimenes grandiflora
Juče u 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

» Preporuke za sadnju u vrtu...
Pon Maj 07 2012, 23:11 od Partizanka

» Spatifil (spathiphyllum)
Uto Maj 01 2012, 21:32 od Biggyca

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 11 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 11 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Delite | 

Nacionalni park "Kozara"

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
boki_bl
moderator
moderator

Muški
Devica Godina: 28
Broj poruka: 639
Mjesto: Banja Luka
Omiljena biljka: Javor
Datum upisa: 29.05.2007
Zemlja:

PočaljiNaslov: Nacionalni park "Kozara"   Sre Feb 20 2008, 20:30

Nacionalni park "Kozara" se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, zauzimajući centralni dio istoimene planine - Kozare (Republika Srpska).

Mapa kozare:

Nacionalni park "Kozara", u geografskom i geomorfološkom pogledu zahvata peripanonsko područje unutrašnjih Dinarida. Posmatrano geografski obuhvata prostor od 44° 59˘ 00˛ do 45° 3˘30˛ sjeverne geografske širine i od 16° 51˘ 00˛ do 16° 55˘ 00˛ istočne geografske dužine po Griniču.

Detaljna mapa kozare:

Površina Nacionalnog parka "Kozara" je 3520 ha, proglašena je Nacionalnim parkom 1967. s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

Kozara je planina dinamičnog reljefa čiji visovi ne prelaze hiljadu metara nadmorske visine.

Umjereno-kontitentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi - vidikovci sa kojih se vide Gradiška, Prijedor, Dubica i ostala okolna mjesta, daju posebnu vrijednost ovoj planini. Na području Nacionalnog parka nalaze se izvori većih potoka i rijeka (Mlječanice, Moštanice, Kozaračke rijeke-Starenice) što NP "Kozaru" čini orohidrografskim čvorištem istoimene planine. Centralni dio Nacionalnog parka i planine Kozare zauzima područje Mrakovice, na kojem se prostire nekoliko zaravnjenih platoa visine od 700-800 metara.To je zaštićena zona (prvi stepen zaštite) u kojoj se izgrađuju, ili su već izgrađeni, turistički objekti.

Centralni dio Parka zauzima zaravnjeni plato Mrakovica (806 n/m). Ostali značajni vrhovi su: Gola planina (876n/m), Rudine (750 n/m), Jarčevica (740 n/m), Glavuša (793 n/m), Bešića-poljana (784n/m), Vrnovačka glava (719n/m), Benkovac-Jurišina kosa (705n/m), Šupljikovac (652n/m), Zečiji kamen (667n/m), Kozarački kamen (659n/ m).

Geomorfološki posmatrano teritorija parka je veoma heterogena i orografski jako izražena, što se posebno manifestovalo specifičnom vegetacijom i klimatskim promjenama. Trijarski krečnjaci i dolomiti, u južnom području planine, na nekim mjestima, grade tipične kraške

oblike reljefa, uz pojavu grebena...

Nacionalni park "Kozara" svojim prelijepim i, prema kriterijima IUCN - zaštićenim pejzažima, oplemenjuje doživljaj svakog posjetioca Parka .

NP "Kozara" član je Federacije nacionalnih parkova Evrope - EUROPARC!

kelta
počasni član
počasni član

Ženski
Škorpija Godina: 35
Broj poruka: 1025
Omiljena biljka: ruza
Datum upisa: 30.05.2007
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Nacionalni park "Kozara"   Sre Feb 20 2008, 20:50

Na ovom sajtu mozete pogledati jos nesto o Kozari...ima simpaticnu galeriju slika...

http://www.npkozara.com/
Nazad na vrh Ići dole

Nacionalni park "Kozara"

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» "satinete"
» komanda zabrane "fuj"
» Pas "krivi" sape
» Slucajni prolaznici i njihovi "biseri"
» Pomoc :( - komande "sedi", "ustani" i vrsenje nuzde na odredjenom mestu