| | Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
alisa moderator

Broj poruka: 2043 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pon Mar 03 2008, 17:50 | |
| Gardenija (lat. Gardenia jasminoides)evo jedan tekst koji sam pronašla o ovoj divnoj biljci,na netu
To je prekrasna biljka bijelih cvjetova čiji miris podsjeća na jasmin. Bila je veoma čest ukras u zapućku muških odijela i u kosi raskošnih dama... Nije baš lagana za uzgoj,jer traži visoku vlažnost zraka što nije lako postići u stanu, no ipak bar za neko vrijemo može popraviti raspoloženje, a možda je uspijete bez pomoći staklenika održati i duže od jedne sezone cvatnje. U ljetnim mjesecima potrebno ju je zalijevati svaki drugi dan i prskati lišće pazeći da se ne poprskaju cvjetovi jer će pocrniti. Tokom zime zalijte je jednom tjedno i to mlakom vodom. Bilo bi idealno kad bi to bila kišnica, ali... U doba cvatnje svaka dva tjedna prihranite je vodom kojoj ste dodali pola od propisane količine tekućeg gnojiva za cvatuće biljke. Držite je na svijetlom mjestu pazeći da je ne sprži direktno podnevno sunce. U rano proljeće, ako ste je uspjeli do tada održati, obrežite mlade izboje kako bi imala lijep grmolik oblik, a reznice možete kotistiti za razmnožavanje. Zabodite ih u zemlju i pokrijte prozirnom plastičnom folijom kako bi im bilo toplo. Temperatura neka bude bar 18 stupnjeva i zemlju stalno održavajte vlažnom (ne mokrom, znači stavite vodu u podložak 5-6 dana i nakon 15 minuta odlijte višak). Foliju obavezno svaki dan otkrijte na desetak minuta kako bi spriječili gnjiljenje. Otprilike za 3 tjedna gardenija će se dobro zakorijeniti i tada možete u potpunosti maknuti foliju. Mlađe biljke puno obilnije cvatu pa ako već imate sreće da vam uspjevaju obavezno svake godine reznicama zakorijenite novu biljku. |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pon Mar 03 2008, 17:52 | |
| ovo je moja gardenija,slikana prije 2 mjeseca...sad ima i pup,ali je zhvatila neka bolest,pa i nije baš za slikanje.....dok se oporavi slikam je i postavljam...  |
|
 | |
Kole počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 621 Mjesto: Bajina Basta Datum upisa: 30.07.2007
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pon Mar 03 2008, 19:51 | |
| Ja sam imala gardeniju ali mi je posle par meseci uginula . . . A ona spada u jednu od mojih omiljenih biljcica  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 36 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pet Nov 28 2008, 18:21 | |
| Eto mora se i gardenija uvrstiti u moju kolekciju.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1035 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pet Nov 28 2008, 21:10 | |
| Stavila sam jednu grančicu na ožiljavanje, ako se ožili, a ne nabaviš je u međuvremenu - tvoja je  Ili ćeš da ti pošaljem grančice pa ti probaj? |
|
 | |
mena moderator

Godina: 36 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pet Nov 28 2008, 22:51 | |
| Ema hvala ti mnogo,ipak mislim da cu je kupiti ovih dana da probamo hocemo li uspjeti..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1035 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sub Nov 29 2008, 09:38 | |
| Ja sam kupila prije možda mjesec dana. Bila je sva u pupoljcima. Nakon dva dana, svi su pupoljci otpali. A sad je potjerala puno novih pupoljaka. Znači da se prilagodila. Pa se nadam da će i procvjetati. |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sub Nov 29 2008, 20:35 | |
| Sutra idem da je kupim sigurno,samo ako budu u dobrom stanju.. Nemogu da im odolim  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Nov 30 2008, 19:27 | |
| Kupljena---- dalje cemo vidjeti sta ce biti...  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sre Dec 10 2008, 15:09 | |
| Moja stara gardenija je na izmaku snaga i u nedostatku i vremena i volje da je više spašavam,ja kupila drugu...Onu prvu sam imala godinama i uništiše mi je  ovo je ostalo od nje  a ovo je nova  |
|
 | |
gardenija Član

Godina: 50 Broj poruka: 39 Mjesto: zrenjanin Datum upisa: 26.11.2008
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Pet Dec 12 2008, 09:16 | |
|  za uzgoj gardenije su potrebni hladni "negerjani" staklenici. traži svetlo, visoku vlažnost vazduha i ujednačenu tepmeraturu, najbolje izmedju 16-22 stepena. gajili su je čuveni engleski baštovani. cvet joj je kao od voska, beo sa prelivom boje slonovače, opojnog slatkog mirisa. ja sam imala dve, ali nisam uspela da ih održim. vrlo su slične kamelijama po zahtevima za gajenje. to su mi omiljene cvetnice. |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Dec 14 2008, 14:15 | |
| Znala sam da cu napraviti brlju..,,,al nije do mene... Gardeniju koju sam kupila imala je pupoljke i svi poceli da otpadaju,cak mi listovi neki zute i otpadaju..Na toplom nije,a ni na hladnom... E jedina mi utjeha sto tjeraju novi listici...I znala sam da je zeznuta i opet je kupila..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Dec 14 2008, 14:43 | |
| Mena, i kod mene je isto bilo. Svi su pupoljci otpali, neki listovi požutjeli i oni opali. Ali je sad ponovo sva u pupoljcima. Neki dan sam iskoristila kišu, iznijela sam je napolje i bila je cijeli dan. Ne vidi se da joj je škodilo. A inače je na sjevernom prozoru, temp. je 19-20. |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Dec 14 2008, 17:17 | |
| Ma ne brini Mena,ona tako radi dok s ene adaptira na nove uslove,sve će to prestati vremenom..Samo strpljivo... |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Dec 14 2008, 17:25 | |
| Uh dobro je ja pomislila da je gubim...  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
| | Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) | |
|