| | Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
Partizanka Novi član

Godina: 27 Broj poruka: 9 Datum upisa: 15.06.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 11:06 | |
| UPOMOC! KUPILA SAM u prosli pon divnu gardeniju sa jednim cvijetom ... i nisam je zalila 7 dana jer sam citala negdje na nekom GLUPOM americkom forumu da ne treba zaljevati cesto .... i dodjem juce na posao ... ona jadna sva splasnula ... uvenula skroz  zaljevaj, kupaj pod slavinom, moli Boga da joj bude bolje i do 16.00 je dosla sebi (na poslu mi stoji) medjutim danas dodjem na posao ona smedja ... vecina listova je smedja  predjem rukom preko nje ... opada lisce kao u sred jeseni  a da ne govorim kako se nesto cuje ... kao svjeze pokosena trava ... takav miris  tako mi je smrdilo kad mi se zimus smrzao jedan cvijet ako uvene ona i ja cu tako mi je lijepa i draga! sta da radim???? upomoc! unaprijed hvala! |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 12:34 | |
| Prvo, dobro nam došla. Drugo, puno ih je sa lošim iskustvom vezano za gardeniju, ćudljiva je to biljka. Treće, doživjela je šok sa seljenjem, zasušivanjem, pa obilnim kupanjem - zato je odbacila listove. Pokušaj je presaditi, i ostaviti negdje u ćošak da je ne bi previše zalijevala. Obično preporučuju svakodnevno prskanje vodom, ali ja to radim kad se sjetim, pa je bujna i lijepa. I živa, hvala Bogu. Gardenija voli vodu, ali ne previše, kao i mnoge druge biljke. Ali između zalijevanja zemlja se treba prosušiti. |
|
 | |
Partizanka Novi član

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 12:44 | |
| joooooj hvala hvala ovo je bas bilo hitno pa nisam ni pozdravila ni nista LIJEP POZDRAV SVIMA  ne mogu je presadjivati  ... pokusat cu je sad ostaviti ovako jer ima i pupova dosta i nadam e da ce biti ok  stoji na solidnom mjestu ima svjetlosti ali ne direktno sunce prosle je sedmice bila taaako divan! pa predivna! ali eto vikend je unistio - tj ja! nadam se da ce se oporaviti |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 12:54 | |
| Biće ona dobro, vjerujem. Nemoj se iznenaditi ako i koji pupoljak otpadne, normalno je. Samo je nemoj previše zasušivati  |
|
 | |
Partizanka Novi član

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 13:10 | |
| CASNA PIONIRSKA OD SADA SVAKI DRUGI DAN I PETAK ... DA PREZIVI VIKEND zlato moje hvala jos jednom puno! |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Uto Jun 15 2010, 15:20 | |
| Ja cu za koji dan do mojih i slikacu gardeniju koju sam ozlila mami,samo da je vidite,ja cu vam dati jedna savjet vezan za nju..cim je kupite ili da dobijete reznicu od nekoga odmah je zilite jer je drasticna razlika od kupovne i one koju sami ozilite.. Ja cu slikati mamu gardeniju i -potomak- dva razlicita pojma,sad nemam pelcera da sebi ozlim a kod mene nije nesto,bar ja nisam zadovoljna. Jedino joj treba dugo da se ozili,mozda preko ljeta i mjesec dana dok je zimi potrebno i oko tri mjeseca.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sre Jun 16 2010, 13:02 | |
| Eto, a kod mene obratno. Moja mama je od moje gardenije prošle godine ožilila pelcer, i eno ga mrljavi, sve je gori i gori. Listovi požutjeli, kupovala sam maksuz željezo zbog nje, i đubrila, ali ne vrijedi. Opet ću pokušati da ožilim, pa ću vidjeti. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sre Jun 16 2010, 13:43 | |
| Samo pokusaj,ja sam posadila u shumsku zemlju i pristalica sam te zemlje samo ako smo u mogucnosti doci do nje..Danas odoh do mame i slikacu samo da se vidi razlika..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Sre Jun 16 2010, 21:16 | |
| Evo mene sa taze slikama mama gardenija --to moja--  oziljeni pelcer kod moje mame:  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
p_e_r_o@hotmail.com počasni član

Godina: 19 Broj poruka: 626 Mjesto: dalj Raspolozenje: vedar i veseo uvijek za salu.. Omiljena biljka: lagerstremija, hibiskus, zmajevci, lopoc itd da ne nabrajam... Datum upisa: 03.08.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Čet Jun 17 2010, 11:01 | |
| koja razlika....nemog vjerovat... |
|
 | |
bukarica007 Novi član

Godina: 44 Broj poruka: 3 Mjesto: nis, srbija Raspolozenje: veselooooooooooooooooo Omiljena biljka: ako me naucite kako da ubacim njihove fotografije, videce te Datum upisa: 05.08.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Čet Avg 12 2010, 20:58 | |
|  i moja lepotica je prava katastrofica. Ako je napojim vodicom... pozute pupoljci i listici i .... jaooooooooo smrc.... a ako je na napojim ... onda se listovi opuste i ......... jaooooooooooooooooo ili ce ona ubiti mene , ili ja nju.... zivim u stganu, nema niske temperature ... mislim klimaktericni uredjaj radi... ali je ipak toplo u toku dana dok sam ja na poslu. I ???? da li da je poklonim nekome ko moze da joj priusti potrebne uslove?? ujedno/ kako da ubacim sliku te moje lepotice???? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Čet Avg 12 2010, 22:43 | |
| Bukarice dobrodosla...Sto se tice postavljanja slika mozes da postavljas i sa photobucketa..Ako ti nebude jasno obrati se nekome od moderatora,tu smo da pomognemo.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
bukarica007 Novi član

Godina: 44 Broj poruka: 3 Mjesto: nis, srbija Raspolozenje: veselooooooooooooooooo Omiljena biljka: ako me naucite kako da ubacim njihove fotografije, videce te Datum upisa: 05.08.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Avg 15 2010, 21:22 | |
|  hvala lepo na dobrodoslici! Nekako sam kao savladala neku tehniku ubacivanja slika u mome mu profilu. Ali ne umem sada da ih nadjem i da vidim sta sam ubacila. Prozzukla baba shinko! Ne brinite, snacicu se ja vec nekako. Srdacna zahvalnost s moje strane~ |
|
 | |
bukarica007 Novi član

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Avg 15 2010, 21:23 | |
| juuuuuuuuuuuuuuuuu  a od kud meni nekih 12 poena???? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) Ned Avg 15 2010, 21:49 | |
| Aktivnost _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
| | Gardenija (lat. Gardenia jasminoides) | |
|