PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» moj vrt i dvorište
Danas u 22:39 od acer69

» NERMANIN cvijetnjak
Danas u 16:52 od nermana

» Achimenes grandiflora
Juče u 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 81 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 80 Gosta :: 2 Provajderi

acer69

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni 5 5 1
Delite | 

Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
AutorPoruka
donvito
Novi član
Novi član

Bik Godina: 25
Broj poruka: 5
Datum upisa: 04.11.2011
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni   Sub Nov 05 2011, 17:50

Dobrovece , jas sam iz Makedonije i prilicno sam amater u cvecinjama , ali bas su mi dragi, poceo sam od ove ali ne znam kako jos se vika, kupio sam je ali nekako ne ide nekako glupo raste na nikakav nacin. Dajte mi pomos kako da je rastim i ugledati. POMOS! Smile isto taka kazete mi kako je razmnoziti , jel moze vo ovom doba esen - zima.
Nazad na vrh Ići dole
donvito
Novi član
Novi član

Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni   Uto Nov 08 2011, 20:25

jao jel niko nema da mi odgovori?
Nazad na vrh Ići dole
admin
Admin
Admin

Muški
Ribe Godina: 43
Broj poruka: 607
Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia
Datum upisa: 29.05.2007
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni   Uto Nov 08 2011, 21:23

Pa javiće se neko u vezi tvog pitanja. Ja nisam neki poznavalac sobnog bilja, ali mislim da može da se ožili reznicom sada. Dobrodošao...

Novi član
Novi član

Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni   Uto Nov 08 2011, 22:37

admin ::
Pa javiće se neko u vezi tvog pitanja. Ja nisam neki poznavalac sobnog bilja, ali mislim da može da se ožili reznicom sada. Dobrodošao...

hvala lepo shefe, i jas dobro sam ve nashao Smile
Nazad na vrh Ići dole
Iain
počasni član
počasni član

Muški
Devica Godina: 42
Broj poruka: 722
Mjesto: Dublin, Irska
Omiljena biljka: kaktusi, sobne biljke, orhideje, lukovice
Datum upisa: 18.12.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni   Pon Nov 21 2011, 02:21

Monstera ili filodendron idealna je za sjenovita mjesta u kući.
Ima velike tamnozelene listove koji su duboko urezani ili šuplji pri sredini. Traži puno mjesta, jer može narasti do 3 metra, ali za to će joj trebati malo više vremena budući da tokom godine izbaci dva do tri lista.
Potrebno joj je malo vode pa se tokom ljeta treba zalijevati svakih 5-6 dana, a tokom zime 10-12 dana što uveliko ovisi od topline prostorije u kojoj se nalazi, ali i od veličine vaze. Možete je povremeno prskati po lišću, a obavezno joj povremeno očistite listove vlažnom krpom ili spužvom pridržavajući ih s donje strane kako se ne bi oštetili. Ako želite da ima sjajne izražajne listove 3-4 puta na godinu upotrijebite laštilo za lišće. S njim nikako nemojte pretjerivati, jer može trajno oštetiti listove.
Prihranite je jednom mjesečnom vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za lisnato sobno bilje.
Budući da je monstera u biti veliki puzavac, u saksiju joj stavite štap oko kojeg ćete je zavezati i tako poduprijeti u rastu. Stvara zračno korijenje koje joj u prirodi pomaže pri rastu. Nemojte rezati nego ga pokušajte usmjeriti da ide prema saksiji kako bi se zakorijenilo i na taj način bilo potporanj biljci.
Razmnožava se pomoću vršnih reznica u rano proljeće. Jednostavno odrežite vrh sa dva lista i stavite ga vodu dok ne pusti korijenčiće, a potom zasadite u zemlju. Matična biljka monstere će bez problema nastaviti svoj rast mada ste joj odrezali vrh.
Mladi listovi nisu urezani i nemaju rupe. Ako ne dobiju šupljine niti kad promjene boju u tamnozelenu znači da joj nedostaje svjetla i hrane.
Nazad na vrh Ići dole

Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 8 od 8Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Cvijeće :: Sobno cvijeće :: Necvijetajuće sobne biljke-