donvito Novi član

Godina: 25 Broj poruka: 5 Datum upisa: 04.11.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni Sub Nov 05 2011, 17:50 | |
|   Dobrovece , jas sam iz Makedonije i prilicno sam amater u cvecinjama , ali bas su mi dragi, poceo sam od ove ali ne znam kako jos se vika, kupio sam je ali nekako ne ide nekako glupo raste na nikakav nacin. Dajte mi pomos kako da je rastim i ugledati. POMOS!  isto taka kazete mi kako je razmnoziti , jel moze vo ovom doba esen - zima. |
|
donvito Novi član

| Naslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni Uto Nov 08 2011, 20:25 | |
| jao jel niko nema da mi odgovori? |
|
admin Admin

Godina: 43 Broj poruka: 607 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni Uto Nov 08 2011, 21:23 | |
| Pa javiće se neko u vezi tvog pitanja. Ja nisam neki poznavalac sobnog bilja, ali mislim da može da se ožili reznicom sada. Dobrodošao... _________________  |
|
donvito Novi član

| Naslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni Uto Nov 08 2011, 22:37 | |
| | admin :: | | Pa javiće se neko u vezi tvog pitanja. Ja nisam neki poznavalac sobnog bilja, ali mislim da može da se ožili reznicom sada. Dobrodošao... |
hvala lepo shefe, i jas dobro sam ve nashao  |
|
Iain počasni član

Godina: 42 Broj poruka: 722 Mjesto: Dublin, Irska Omiljena biljka: kaktusi, sobne biljke, orhideje, lukovice Datum upisa: 18.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Monstera (Monstera deliciosa) i Filodendroni Pon Nov 21 2011, 02:21 | |
| Monstera ili filodendron idealna je za sjenovita mjesta u kući. Ima velike tamnozelene listove koji su duboko urezani ili šuplji pri sredini. Traži puno mjesta, jer može narasti do 3 metra, ali za to će joj trebati malo više vremena budući da tokom godine izbaci dva do tri lista. Potrebno joj je malo vode pa se tokom ljeta treba zalijevati svakih 5-6 dana, a tokom zime 10-12 dana što uveliko ovisi od topline prostorije u kojoj se nalazi, ali i od veličine vaze. Možete je povremeno prskati po lišću, a obavezno joj povremeno očistite listove vlažnom krpom ili spužvom pridržavajući ih s donje strane kako se ne bi oštetili. Ako želite da ima sjajne izražajne listove 3-4 puta na godinu upotrijebite laštilo za lišće. S njim nikako nemojte pretjerivati, jer može trajno oštetiti listove. Prihranite je jednom mjesečnom vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za lisnato sobno bilje. Budući da je monstera u biti veliki puzavac, u saksiju joj stavite štap oko kojeg ćete je zavezati i tako poduprijeti u rastu. Stvara zračno korijenje koje joj u prirodi pomaže pri rastu. Nemojte rezati nego ga pokušajte usmjeriti da ide prema saksiji kako bi se zakorijenilo i na taj način bilo potporanj biljci. Razmnožava se pomoću vršnih reznica u rano proljeće. Jednostavno odrežite vrh sa dva lista i stavite ga vodu dok ne pusti korijenčiće, a potom zasadite u zemlju. Matična biljka monstere će bez problema nastaviti svoj rast mada ste joj odrezali vrh. Mladi listovi nisu urezani i nemaju rupe. Ako ne dobiju šupljine niti kad promjene boju u tamnozelenu znači da joj nedostaje svjetla i hrane.
|
|