Pauchak Član

Godina: 34 Broj poruka: 18 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 08.03.2008
 | Naslov: Sredstvo za dezinfekciju zemlje? Ned Mar 09 2008, 11:44 | |
| Nisam bas upućena da li uopšte postoji ovako nešto, sredstvo za dezinfekciju zemlje prije sadnje cvijeća...  Imam dvije velike betonske žardinjere na balkonu i u dilemi sam da li da u potpunosti mijenjam zemlju iz njih, jer sam prosle godine imala probleme sa nekakvim živuljkama koje su mi skroz uništile cvijeće.. Pa se sada bojim da se i ove godine ne ponovi isto.. A pošto mi to mjenjanje zemlje predstavlja poveću investiciju, pitala sam se da li postoji nešto čime bih je dezinfikovala i rješila problem? Ako postoji, molila bih vas za nazive tih sredstava... Hvala! |
|
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Sredstvo za dezinfekciju zemlje? Ned Mar 09 2008, 11:52 | |
| Paucak postoje preparati za dezinfekciju zemlje.Ima ih dosta a najbolje je da pitas u poljoprivrednoj apoteci.. Ja sam koristila neki,pakovanje je od 1kg,i uzasno smrdi naslikan je crvic al sam naziv zaboravila i jako je dobar.. |
|
Pauchak Član

Godina: 34 Broj poruka: 18 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 08.03.2008
 | Naslov: Re: Sredstvo za dezinfekciju zemlje? Pon Mar 10 2008, 19:02 | |
| Hvala mena na informaciji!!! Prošetaću se ovih dana do poljoprivredne apoteke.. Samo da se riješim tih napasti iz zemlje!  |
|
Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Sterilizacija tla Ned Mar 15 2009, 15:10 | |
| Sterilizacija tla ubraja se dijelom u fizikalne ,a dijelom u hemijeske mjere. Može se suzbiti na dva načina: Termičkom ( toplinskom ) sterilizacijom tla (fizikalna mjera) ili hemijskom sterilizacijom ( fumigacijom) Termička sterilizacija znači zagrijavanje na visoku tempraturu koja ubija sve organizme, pa i štetočine u tlu ( sterilizacija vodenom parom). Hemijskom sterilizacijom ne smijemo potpuno uništiti ili poremetiti rad onih organizama koji su važni za plodnost tla. Za fumigaciju tla koristi se samo granulirani pripravak Basamid ( dazomet 100%) u dozi 40-60g/m2. Dazomet je nematocid, fungicid i herbicid. Primjenjuje se najmanje 45 dana prije sjetve, ali temperatura tla na dubini od 10 cm ne smije biti niža od 8 C, jer se u tom slučaju plin ne oslobađa u onoj mjeri koja je potrebna za ugibanje štetnih organizama, kao ni visoka temepratura ( viša od 28 C), plin se brzo oslobađa iz tla, pa nema učinkovito dejstvo.. Najbolji učinak postiže se pri temperaturi od tla od 12-15 C.  |
|
Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: SOLARIZACIJA TLA Sre Maj 27 2009, 14:26 | |
| Metoda solarizacije temelji se na korištenju Sunčeve topline kao latentnog agensa za suzbijanje nametnika i korova u tlu. Za solarizaciju se koristi što tanja prozirna PE ili PVC folija, jer ona lakše provodi toplinu, pa se tlo brže i lakše zagrijava. Folijom se prekriva tlo tijekom 1-2 mjeseca u najtoplijem razdoblju godine ( juli i avgust). Prije pokrivanja, tlo treba dobro pripremiti ( usitniti) i držati u vlažnom stanju ( 60-70% od kapaciteta za vodu), jer vlaga olakšava provođenje topline kroz tlo. Pod folijom, na dubini od 10 cm, temperatura tla može biti za 10-20 C viša nego na nepokrivenom tlu. Solarizacija se pokazala učinkovitom u suzbijanju nametnika i korova u tlu, tako, primjerice, patogene gljivice: Verticillium dahlie, Phytium ultimum, Rhizochtonia solani, Fusarium oxysporum idr. ugibaju ako su izložene temperaturi od od 37 C tijekom 18-33 dana. Obzirom da gangrena parike spada u bolest koja se razvija do 35 C, ovaj način će djelovati učinkovito. Solarizacijom se postiže odličan u učinak u suzbijanju nematoda, patogenih gljivica i korova, a prednosti su ove metode mnogobrojne: - Jeftinija je od ostalih načina za sterilizaciju tla - Jednostavno se i lako primjenjuje - Nema zagađivanja okoliša i omogućava povećanje uroda Zbog toga bi metodu solarizacije trebalo uključiti u program integrirane zaštite. Jedini su nedostaci ove metode da je njezina primjena ograničena klimatom.  |
|