|
|
| Autor | Poruka |
|---|
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Fitonija (fittonia) Sub Mar 15 2008, 16:32 | |
| Fitonije su jedne jako lijepe lisno-dekorativne biljke.Potreban im je topao i vlazan zrak,ali ce zato jako dobro napredovati u staklenim bocama i terarijima.Godisnje raste 8-10cm.LJeti voli da se zaljeva 2-3 puta sedmicno dok zimi treba ostaviti da se zemlja prosusi pa tek onda zaliti.Prihranjivati ih ljeti svakih 14 dana polovinom propisane klicine djubriva. Razmnozava se reznicama vrhova stabljike.  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Sub Mar 15 2008, 16:34 | |
| Moze i u staklene boce ili terarijume..  |
|
 | |
Dona aktivni član

Godina: 58 Broj poruka: 107 Mjesto: Bitola Makedonija Omiljena biljka: hibiskus Datum upisa: 17.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Fitonija (fittonia) Sre Avg 27 2008, 21:54 | |
| Juce sam zasadila u staklenu teglu od 5 l fitoniju,pileju,fikus pumila i jos sarena hedera neznamdali sam dobro uradila molim za kritiku ili neki odgovarajuci predlog  |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Sre Avg 27 2008, 22:07 | |
| Zasto kritika ideja nije losa,s tim da znas ako je to pokriveno moras da otvaras dnevno bar 20 minuta da dobije vazduha,jer kad je zatvoreno,biljke isparavaju i to se ponovo vraca u zemlju...Ako se neotvara znaju da obole od raznih gljivicnih oboljenja.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
agava počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 844 Mjesto: mostar Datum upisa: 27.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Čet Avg 28 2008, 01:52 | |
| e  vo i moje tek posađene fitonije |
|
 | |
Dona aktivni član

Godina: 58 Broj poruka: 107 Mjesto: Bitola Makedonija Omiljena biljka: hibiskus Datum upisa: 17.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Čet Avg 28 2008, 11:40 | |
| | mena :: | | Zasto kritika ideja nije losa,s tim da znas ako je to pokriveno moras da otvaras dnevno bar 20 minuta da dobije vazduha,jer kad je zatvoreno,biljke isparavaju i to se ponovo vraca u zemlju...Ako se neotvara znaju da obole od raznih gljivicnih oboljenja.. |
Mena tegla je zatvorena sa jednim krugom od plute debljine oko 2 mm i nije hermeticki zatvorena ona dise ,a isto tako je i otvaram pa videcu sta ce biti. |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Sub Avg 30 2008, 20:24 | |
| Super Dona jos nam postavi slicicu da vidimo.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
Dona aktivni član

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Uto Sep 02 2008, 10:35 | |
| Bice kad se domognem aparata. |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Čet Sep 04 2008, 20:25 | |
| Prije više od godinu dana, uzela sam pelcer fitonije, i stavila ga u saksiju sa filadendronom. Onako, da probam. Ona je dugo stojala, nije mrdala, sasušila se. Proljetos sam izvaldila te suhe listove, odustala sam od nje. Jutros zalijevam svoje biljke i vidim pored filadendrona mali listići. Ostalo je izgleda malo korjenčića i to se primilo, krenulo da raste. Nakon toliko vremena. Baš sam se obradovala. Iskustvo više |
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Uto Sep 09 2008, 21:18 | |
| Danas sam kupila 2 male fittonie  ..i tek sad vidjoh da se mogu saditi i u staklene tegle..Ja imam jednu Ogromnu koja ima poprilicno velik otvor..znaci ako jednu posadim tu postoje sanse da prezivi?  ..Bilo bi super jer vec dugo vremena razmisljam da uradim tako nesto samo sto nisam znala Koji bi cvijet mogao preziviti u Staklenim teglama..!! Koji tip zemlje trebam koristit? Ima li neko od vas iskustva s ovakvim tipom sadjenja? Slike cu postaviti u subotu,jer tek tad sam kuci u toku dana..  !! Hvala Vam!!  |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Uto Sep 09 2008, 21:51 | |
| Na dno tegle ide sloj cistog sljunka oko 5cm,pa drveni ugalj i zemlja... Zemlja ide ona obicna,koju inace koristimo za biljke.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | |
 | |
dzomba77 počasni član

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Sub Sep 13 2008, 16:01 | |
| Slike moje Fittonie..  ..   Po Vasem misljenju,posto su u pitanju dvije male saksije,da li ih trebam staviti zajedno ili ne..Od ideje,Staklena tegla,sam odustala tako da bi ih zadrzala u obicnoj vazni..Jel' ih trebam sad presaditi ili ostaviti u ovim saksijama u kojima su kupljene..!! Hvala!  |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Ned Sep 14 2008, 12:29 | |
| Mozes ih presaditi ali ne u previse velike saksije.. Tvoj je izbor hoces ove dvije fitonije zajedno da posadis ili posebno.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dzomba77 počasni član

| Naslov: Re: Fitonija (fittonia) Sub Nov 22 2008, 19:38 | |
| Posto je prva godina da je imam i kako nisam imala mjesta u dnevnom boravku,smjestila sam je u kupatilu..ali vidim da joj odgovara pravo! Narasla je poprilicno  ..mozda vi ne primijetite ali ja kako pratim svaki njihov "korak"  s foto-aparatom i mali rast biljke primijetim!! Uglavnom,mogu reci jako lijepa biljka i mozda sledece godine nabavim jos jednu  ..   |
|
 | |
|