| | ruzmarin-rosmarinus officinalis | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
Mila1 počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 634 Mjesto: Hrvatska Datum upisa: 09.09.2007
 | Naslov: Ruzmarin Pon Nov 26 2007, 10:55 | |
|  Mislčim da ovaj ruzmarin nije dobro rezan, sta vi mislite? Ne bi smjelo ostajati golo podnozje. |
|
 | |
djeka počasni član

Godina: 48 Broj poruka: 631 Mjesto: Svilajnac Omiljena biljka: bugenvilia Datum upisa: 12.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Pon Nov 26 2007, 13:09 | |
| Nije valjda da je ovo ovoliko drvece ruzmarin  |
|
 | |
Mila1 počasni član

| Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Pon Nov 26 2007, 14:31 | |
| Je Djeko, u Dalmaciji je ruzmarin jako popularan kod formiranja zive ograde i ima ga posvuda. |
|
 | |
admin Admin

Godina: 42 Broj poruka: 590 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Uto Nov 27 2007, 17:19 | |
| Kad sam vidio ljetos na Hvaru ogromne zbunove, nisam mogao povjeriti da moze toliko da naraste. Mnogo dobro mirise. _________________  |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2043 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sub Mar 22 2008, 13:56 | |
| Grmolika trajna biljka mirisnih zimzelenih listića sa sitnim svijetloplavim cvjetićima. Listovi su naspramni, sjedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski, a dugi 2-3 cm. Gornja strana listova je tamnozelena, a donja je sivobijele boje i lagano pustenasta. Između ogranaka, razvijaju se pršljenasto na maloj peteljci maleni ljubičastoplavi cvjetovi. Miris cvjetova i cvjetnih vrhova grančica je jak i nalik na kamfor, dok je okus ljut, pomalo gorak i aromatičan. Cvjeta od ožujka do svibnja, a katkada u rujnu cvate i po drugi puta. U cvjetovima, listovima i grančicama sadrži eterična ulja, čija kvaliteta ovisi o klimi i o sunčanim i zaštićenim položajima. Upotrebljavaju se cvjetovi ružmarina (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba Rosmarini), a najčešće se sabiru listovi (Folia Rosmarini). Listovi se sabiru ljeti, režu se grane i stave sušiti. Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružmarinovo ulje (Oleum Rosmarini). Cvjetovi i biljka u cvatu sabiru se u travnju i svibnju i suše u hladu. Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina. Primjena u kulinarstvu Ružmarin se mnogo koristi u južnoeuropskoj kuhinji premda njegov žestok okus po kamforu nekima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, izvrstan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sirova. Najbolje je u jelo staviti stručak, koji se kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvaditi. Mogu se i listići odvojiti i sitno nasjeckati i dodati u zgotovljeno jelo. Narodni običaji U starom vijeku ružmarin je bio posvećen grčkoj božici Afroditi, božici ljepote i ljubavi. S vijencem od ružmarina ukrašavali bi ne samo kipove bogova, nego bi grančicu ružmarina stavljali i u koljevku novorođenčeta, ukrašavali bi bračne parove, a ružmarin je bio i mrtvački cvijet. Ružmarin je uvijek uživao veliki ugled kod naroda već od najstarijih vremena, a neki običaji u vezi uporabe ružmarina održali su se do danas. moj ruzmarin je još mali,u saksiji je,pa dok malo ne živne evo slikice sa neta...   |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2102 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Čet Apr 03 2008, 22:14 | |
| Pre nedelju dana sam dobio nekoliko grancica ruzmarina sa korenjem. Nekoliko tankih niti je cinilo koren, ja sam bio nestrpljiv i odmah sam ih posadio u vrt. Mozda sam trebao da ih stavim u vodu da se primi jaci koren, ali sta je tu je. Kad i kako da skratim grancice da se koren bolje formira do zime? |
|
 | |
admin Admin

Godina: 42 Broj poruka: 590 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Pet Apr 04 2008, 00:16 | |
| Ja sam juce kupio 2 ruzmarina, visine 40 cm. Posadicu ga cim se mrazevi smire. Osjetljiv je na to. Ti svoj drzi jos u kuci dok ne ojaca. Cim dodju vrucine iznesi ga vani. _________________  |
|
 | |
bucka aktivni član

Godina: 28 Broj poruka: 109 Mjesto: Bajina Basta Datum upisa: 30.07.2007
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sub Apr 05 2008, 22:07 | |
| Saznala sam nesto novo.Nisam znala da se ruzmarin orezuje.Kod mene ruzmarin prezimljava napolju.Mislim da ga nisam slikala,ali slikacu ga i ubaciti u temu RAZNO - Najveca saksija.Idite da vidite kakvo cvece imam... |
|
 | |
Mila1 počasni član

| Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sub Apr 05 2008, 23:10 | |
| Orezuje se i to jako jer inace se deformira . |
|
 | |
aurora počasni član

Godina: 43 Broj poruka: 418 Mjesto: Svicarska Datum upisa: 29.03.2008
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sre Apr 16 2008, 08:16 | |
| Prosle godine posadila sam dva mala ruzmarina na terasu, u blizinu one smokve. Bila sam ih preko zime lagano zamotala da ih mraz ne unisti i nekidan kad sam ih odmotala, imala sam sta viditi - on procvjetao! Je l to normalno da on vec sada cvjeta??  |
|
 | |
bucka aktivni član

| Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sre Apr 16 2008, 18:53 | |
| Aurora ne brini,i meni je procvetao.Ja ga ne pokrivam zimi,a imam ga vec tri godine. |
|
 | |
aurora počasni član

Godina: 43 Broj poruka: 418 Mjesto: Svicarska Datum upisa: 29.03.2008
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Sre Apr 16 2008, 19:20 | |
| Ma ne brinem, bas me obradovalo kad sam vidjela kako su me lijepo docekali...najbolji znak da im je zima ocito prijala.  |
|
 | |
djeka počasni član

Godina: 48 Broj poruka: 631 Mjesto: Svilajnac Omiljena biljka: bugenvilia Datum upisa: 12.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Uto Apr 22 2008, 15:30 | |
| Za sve ono sto nema mesta kod mene, ima kod moje svekrve, tako i ruzmarin uveliko cveta kod nje  |
|
 | |
tasa zaslužni član

Godina: 45 Broj poruka: 295 Mjesto: Beograd Datum upisa: 16.04.2008
 | Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Čet Maj 15 2008, 19:37 | |
| malisa  |
|
 | |
bucka aktivni član

| Naslov: Re: ruzmarin-rosmarinus officinalis Pet Maj 16 2008, 22:10 | |
| Evo i mojih,malo svetliji,ali se vide...  |