| | Actinidia deliciosa - kivi | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Actinidia deliciosa - kivi Ned Mar 30 2008, 16:08 | |
| Kivi (odnosno Actinidia deliciosa) je čvrsta, drvenasta, listopadna biljka puzavica.izgled listova varira zavisno od sorte: široki ili izduženi, ovalni ili srcoliki. Donja strana listova je obrasla mehkim dlačicama. Kivi je dvodomna biljka, što znači da ima muške i ženske cvjetove na zasebnim jedinkama. Biljka je vrlo lomljiva i već manji vjetar može joj polomiti izbojke. Zbog toga je neophodno redovito vezivanje, kako biljka raste.Budući da se izbojci vole omatati i zavijati oko potpore, potrebno ih je usmjeravati. Rezidba je vrlo važan zahvat jer o pravilnoj rezidbi ovisi rast novih izbojaka i što je uzgajivačima još važnije - količina uroda.Slabije mlade biljke usmjeravamo bez rezidbe, dok slabo rastuće izbojke kivija, koji se iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli kvalitetno razviti, skratimo u zimskom razdoblju na 2-3 oka. To radimo kako bi biljka ojačala, tako dobijemo kvalitetnu biljku za daljnji uzgoj. Osnovnu ili uzgojnu rezidbu obavljamo od sadnje do rodnosti u 3-4 godinePri rezidbi posebno je potrebno znati da kivi rodi na ovogodišnjim izbojcima koji su izrasli na prošlogodišnjim granama, isto kao i vinova loza, pa je i rez odgovarajući vinovoj lozi. evo slika ubranog kivija iz bašte mojih roditelja  |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Čet Apr 03 2008, 22:39 | |
| Cuo sam da bi kivi rodio da se treba imati musku i zensku biljku. |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pet Apr 04 2008, 18:17 | |
| moja mama ima kivi dugo godina,i to samo jedno stablo,znači nema ono muški ženski,ali u komšiluku ima još stabala kivija,i vjerovatno pčele opraše i ovaj koji imaju moji roditelji.donesu mu iz komšiluka prah i ovaj kivi radja kao lud,i ako je jednog spola.. |
|
 | |
vlasta moderator

Godina: 30 Broj poruka: 684 Mjesto: banjaluka Omiljena biljka: japanska tresnja Datum upisa: 06.06.2007
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pet Apr 04 2008, 19:44 | |
| mislim da na 6-7 zenskih stabala ide jedno musko stablo....to je taj neki odnos otprilike...  |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Čet Maj 01 2008, 20:28 | |
| Evo ,juče sam slikala stablo tj.lozu kivija mojih roditelja,znači imaju samo ovo stablo koje se razgranalo na sve strane i radja,super,prinos ploda ima..  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Ned Mar 22 2009, 12:26 | |
| Ovako::malo iz zeze sam iz jednog kivija izvadila sjemenke osusila i ubacila u saksiju kraj jasmina.Niklo je par komada nekih 7 biljcica.. E sad pitanje::hocel sta biti od tih kivija ili ne.Trebaju li i oni da se kaleme il sta vec..Pitam da se nemucim  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Ned Mar 29 2009, 09:45 | |
| Juhuuuu imal ko odg,na moje prethodno pitanje? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

Godina: 56 Broj poruka: 220 Mjesto: Mostar Omiljena biljka: sve biljke Datum upisa: 02.10.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Ned Mar 29 2009, 22:27 | |
| Mena oni se trebaju kalemiti ili u proljece ili u 8 ili 9.mjesecu,ukoliko uspijes do 9.mjeseca da stabljiku natjeras da naraste na debljinu olovke,nakalemi na neku sortu koju sama izaberes.  |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Ned Mar 29 2009, 22:53 | |
| Tako to meni i treba hocu nesto a pojma nemam..Kalemiti neznam to mi minus,a dok porastu one truncice jaooooo..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
niho počasni član

Godina: 42 Broj poruka: 2228 Mjesto: BIHAĆ Raspolozenje: uvijek sam raspoložena Omiljena biljka: Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa: 03.01.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pon Mar 30 2009, 08:58 | |
| Kolio o cvijeću znaš za tebe dok one porastu to neće biti ništa  |
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

Godina: 56 Broj poruka: 220 Mjesto: Mostar Omiljena biljka: sve biljke Datum upisa: 02.10.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pon Mar 30 2009, 12:17 | |
| |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pon Mar 30 2009, 12:29 | |
| | alisa :: | Evo ,juče sam slikala stablo tj.lozu kivija mojih roditelja,znači imaju samo ovo stablo koje se razgranalo na sve strane i radja,super,prinos ploda ima..
 |
citiram samu sebe,i pitam da li neko zna sta je kiviju mojih roditelja...Simptomi,su bili vec u proslo prolječe,kora mu je počela da otpada.Imaju ga preko 15godina,uvijek je bio extra,bez stetnika,i bolesti,radjao je dobro..Prosle godine u proljece počeo je da nekako oboljevay,u ljeto je počeo gubiti koru,list,i počeo se susiti..Sad se malo oporavio,ali me strah da opet ne krenu simptomi,kao prosle godine...Prosle godine nije imao ni ploda...Sta bi mu moglo biti,da li neko zna? I koji je lijek? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Pon Apr 20 2009, 13:33 | |
| Znaci kivi mozemo dobiti iz sjemenki samo sto se moraju kalemiti i jos da dodam jako brzo rastu.. Ovako izgledaju kod mene danas..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Uto Maj 19 2009, 23:15 | |
| Mozel kivi da se ozili iz reznice,ako je sa kivija koji radja i hocel tad davati plodove?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Actinidia deliciosa - kivi Sre Maj 20 2009, 12:08 | |
| | mena :: | | Mozel kivi da se ozili iz reznice,ako je sa kivija koji radja i hocel tad davati plodove?? | Moze da se ozili iz reznice.Moja mama je par tako uzgojila i sad ima jedan manji,druge podjelila.Još nisu davali plod,pa tako ne znam o tome ništa..Moj nije prezivio ni jedan,koji sam donijela od mame.Polomili mi ih radnici  |
|
 | |
| | Actinidia deliciosa - kivi | |
|