|
| Autor | Poruka |
|---|
Dina počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 515 Mjesto: Sarajevo Raspolozenje: kako kad Datum upisa: 10.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Wisterija ili Glicinija Pon Mar 31 2008, 19:09 | |
| Grmolika biljcica koja jako dobro uspjeva i u nasim krajevima jako se brzo siri i u toku rasta potrebno joj je oberbjediti oslonac. Moze se oblikovati tako da se moze naci i kao stablo i kao grm slika posuđena sa neta  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Pon Apr 14 2008, 08:06 | |
| Imala sam par sjemenki wisterije i nazalost nijedna mi nije ponikla..  |
|
 | |
Tilia cordata zaslužni član

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Wistarija, glicinija u mojoj bašti Sub Apr 25 2009, 14:42 | |
| Listopadna povijuša koja naraste 10-18m. Mlade grančice su obrasle sitnim, gustim dlačicama. Zbog ranog i obilnog cvjetanja spada među najljepše povijuše. Njeno stablo mora imati oslonac uz koji se prislanja i penje. Cvjetovi su plavo modri ili plavoljubičasti, mirišljavi, formiraju bogate i guste, duge grozdove. Vrijeme cvjetanja: III, IV, V mjesecu ( zavisno od udaljenosti od mora) Razmnožavanje: Sjemenom i vegetativno ( reznicama i položenicama)
Uslovi uzgoja: Treba je saditi uz zaštićeni zid i paziti da bude zaštićena od sjevernog vjetra. Najpogodniji su istočna strana i sunčana i poluzasjenjena mjesta. Za uspješan razvoj traži pjeskovito, srednje glinovito, ocjedito, svježe i hranjivo zemljište. Uzgoj glicinije je jednostavan, ne zahtijeva posebnu njegu, osim orezivanja i treba je redovno zaljevati. Dobro podnosi mraz i uslove gradskog klimata. |
|
 | |

Godina: 32 Broj poruka: 255 Mjesto: Mostar Raspolozenje: Optimista,altruista Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke Datum upisa: 04.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Wistarija Sub Apr 25 2009, 14:46 | |
|
Poslednji izmenio Tilia cordata dana Sub Apr 25 2009, 15:00, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
 | |

| Naslov: Glicinija Sub Apr 25 2009, 14:56 | |
| |
|
 | |

| Naslov: Povijuša Sub Apr 25 2009, 15:00 | |
| |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Ned Maj 03 2009, 21:56 | |
| |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Ned Maj 03 2009, 22:02 | |
| O divote..Nekoga cu da zaduzim za sjemenke..  Kad sam sijala bila pocetnik na tom polju pa ih lijepo sve do jedne utepala  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Ned Maj 03 2009, 22:04 | |
| Teško da može iz sjemena,al ne znam.Ova je stara dugo godina i za to dugo godina samo jednu mladicu imala koja iz sjemena narasla.preko ograde  Ali možda može u drugim uvjetima? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Ned Maj 03 2009, 22:11 | |
| Moze iz sjemena samo joj treba jako dugo da procvjeta.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ja osobno Novi član

Godina: 36 Broj poruka: 1 Datum upisa: 24.08.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Pon Avg 24 2009, 12:02 | |
| Da, slažem se. glicinija je doista uočljivo lijepa. Međutim, ima s njom i muke. Moja ju je majka nešto zapustila (samo par desetljeća), a ona (glicinija, ne majka) kakva već je, iskoristila priliku i zarasla sve i sva. Da bih išta mogao učiniti od ograde i vrta moram ju (opet gliciniju a ne majku) iskorijeniti. Jednostavno pitanje: Kako to učiniti? Znači, uzet ću reznice i presaditi na drugo mjesto, a ovaj prostor na kojem je sada želim očistiti od bilo kakvog traga glicinije. Imate li koristan savjet? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Sre Avg 26 2009, 15:38 | |
| Ja osobno dobrodosao..Sto se tice glicinije izgleda da ces se morati prihvatiti asova i ostalih alatki pa u prekopavanje zemljista i povaditi sve korjencice koji su ostali u zemlji. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alena Novi član

Godina: 39 Broj poruka: 12 Datum upisa: 18.09.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Wisterija ili Glicinija Pon Sep 21 2009, 08:52 | |
| da ne punis kantu za djubre korenjem ti posalji koji sa grancicom Sitijem il Postom,bila bi zahvalna  |
|
 | |
|