|
|
| Autor | Poruka |
|---|
djeka počasni član

Godina: 48 Broj poruka: 631 Mjesto: Svilajnac Omiljena biljka: bugenvilia Datum upisa: 12.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Clerodendrum Pon Mar 31 2008, 20:56 | |
| Postoje nekoliko varijeteta, pa da ne otvaram temu za svaki posebno. Ja trenutno imam imam 2 a sad vam predstavljam bebu i to Clerodendrum ugandense  To je jedna prelepa biljka sa cvetovima poput plavih leptirica  |
|
 | |
djeka počasni član

Godina: 48 Broj poruka: 631 Mjesto: Svilajnac Omiljena biljka: bugenvilia Datum upisa: 12.11.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Pon Jun 23 2008, 11:22 | |
| |
|
 | |
Trn zaslužni član

Godina: 46 Broj poruka: 201 Mjesto: Klis-dalmacija-stolica :) Datum upisa: 02.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Pon Jun 23 2008, 11:24 | |
| a kako ne bi bila oduševljena ... neopisivo je lijep  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Pon Jun 23 2008, 13:23 | |
| Uh djeko,sta nam radis--ovo je predivno |
|
 | |
baba počasni član

Godina: 38 Broj poruka: 672 Mjesto: Svilajnac Raspolozenje: veciti melanholik Omiljena biljka: sve sem smrda  Datum upisa: 02.03.2008
 | Naslov: Re: Clerodendrum Ned Jun 29 2008, 19:27 | |
| Ajme Djeko  sto li ovaj moj lenjivac ne cveta  moracu da ga donesem da vidi brata pa da se  |
|
 | |
djeka počasni član

| Naslov: Re: Clerodendrum Čet Mar 19 2009, 11:28 | |
| Sa prvim prolecem je krenuo da cveta, zato ga i obozavam  i njegove divne plavicaste cvetove  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Čet Mar 19 2009, 12:16 | |
| Djeko draga msilis li ti na mene ikako...  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
djeka počasni član

| |
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Clerodendrum Uto Maj 19 2009, 17:22 | |
| Ajme meni sta ova zena radi.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
Gaga aktivni član

Godina: 47 Broj poruka: 179 Mjesto: Smederevo Datum upisa: 03.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Uto Maj 19 2009, 17:25 | |
| |
|
 | |
djeka počasni član

| |
 | |
casper Član

Godina: 40 Broj poruka: 28 Datum upisa: 20.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Uto Jun 23 2009, 12:29 | |
| Ovo ce mi od danas biti san i tiha patnja dok ne pronadjem. Prelepo!  |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Clerodendrum Uto Okt 13 2009, 08:20 | |
| Imal on sjemenke uopste posle cvjetanja?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Clerodendrum Sre Okt 14 2009, 11:11 | |
|  ovo je moj C. ugandense, a evo nešto i o njemu OPIS BILJKE Rod Clerodendrum obuhvata oko 400 vrsta biljaka poreklom iz tropskih delova Azije, Afrike i Južne Amerike. To su zimzeleno i listopadno drveće, grmovi i penjačice. Naziv Clerodendrum potiče od Grčkih reči cleros-sudbina i dendron-drvo, što u doslovnom prevodu znači drvo sudbine. U starom Rimu ova biljka je bila posvećena boginji Veneri. U starim zapisima ova biljka je opisivana pod imenom Volkameria. C. Ugandense je poreklom iz planinskih šuma istočne Afrike (Zimbabve i Uganda). To je brzorastući, zimzeleni polugrm visine do 2,5 m, sa široko lancetastim, tamno zelenim listovima dužine do 10 cm, specifičnog mirisa i rastresitim cvastima na vrhovima grana sa plavičastim ili plavo-lila cvetovima veličine 2-2,5 cm. Duge prašničke niti plave boje su polusavijene iznad cvetova pa cvet ima izgled kao plavi leptirić. Idealna biljka za zimske bašte i velike prostore, a pogodna je i za kućne uslove uz redovno orezivanje. Cveta od Aprila do Oktobra, a uz odgovarajuće uslove može veći deo godine biti u cvetanju. USLOVI USPEVANJA Traži mnogo svetla, najbolje difuzno, u toku leta zaštititi od najjačeg podnevnog sunca. Ako se vlažnost zemlje redovno održava direktno sunce mu ne škodi. Optimalna temperatura 18-25 stepeni, a zimi 12-18. Zaliva se obilno od proleća do jeseni, mekom, odstajalom vodom, a zimi umereno uz zasušivanje gornjeg dela zemlje u saksiji između zalivanja. Prija mu povišena vlažnost vazduha, pa saksije treba držati na vlažnim kamenčićima. Zahteva redovnu prihranu svakih 7-10 dana u periodu intenzivnog rasta sa đubrivima bogatim fosforom i kalijumom. Brzo raste, zbog čega se mora redeovno presađivati. Manja saksija ograničava brzi rast biljke. RAZMNOŽAVANJE Semenom i poludrvenastim reznicama, mada se dobro zakorenjuju i mladi vrhovi grana. U proleće zakorenjene reznice cvetaju krajem leta. SAVETI Obavezno je zakidanje vrhova radi podsticanja grananja i bogatijeg cvetanja. Dobro podnosi orezivanje koje je neophodno radi formiranja željenog izgleda biljke. Presađuje se u proleće na početku intenzivnog rasta. U toku zime saksije sa ovim biljkama ne treba držati blizu grejnih tela. U slučaju zimovanja u pretoploj prostoriji može izostati cvetanje. U slučaju isušivanja zemlje u saksiji listovi žute i opadaju, a zbog suvog vazduha može doći do odbacivanja pupoljaka i cvetova. Letnje podnevno sunce uz suv supstrat u saksiji može izazvati pojavu žuto-smeđih fleka na listovima. Usled nedostatka svetlosti ili hraniva novi listovi su mali, a grane se izdužuju. Nakon 5-6 godina preporučuje se zamena biljke zbog gubitka dekorativnosti starijih biljaka. BOLESTI I ŠTETOČINE Bela leptirasta vaš, crveni pauk, grinje, štitaste vaši |
|
 | |
baba počasni član

Godina: 38 Broj poruka: 672 Mjesto: Svilajnac Raspolozenje: veciti melanholik Omiljena biljka: sve sem smrda  Datum upisa: 02.03.2008
 | Naslov: Re: Clerodendrum Sre Okt 14 2009, 17:23 | |
| Uf kakvi su vam  ja jednostavno nemam srecu sa ovom biljkom  nikako da je ozilim  |
|
 | |
|