| | Geranium macrorrhizum- zdravac | |
|
| Autor | Poruka |
|---|
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2102 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Geranium macrorrhizum- zdravac Pon Apr 07 2008, 09:52 | |
| Zeljasta, višegodišnja biljka uspravnog stabla visokog do 40 cm. Listovi su na dugačkim drškama i sa liskama izdeljenim na krupne režnjeve. Cvetovi jasno uočljivi sa crvenim do tamnocrvenim kruničnim i šiljatim, jajastog oblika čašičnim listićima. Rizom je dobro razvijen, krupan dužine 10-15 cm, sa ljuspastim zaliscima i koso postavljen. Moja se sprema da procveta  Zdravac se pre svega koristi u narodnoj medicinii to za smirivanje upale kože i sluzokože upravo zahvaljujući prisustvu visokog sadržaja tanina. Pomaže kod nesanice tako što usporava aktivnosti i produžava sam san. Kao blago umirujuće sredstvo deluje na nervni sistem i smiruje nervozu srca. |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2102 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Ned Maj 11 2008, 15:27 | |
| |
|
 | |
bubamarac moderator

| Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Maj 21 2008, 15:09 | |
| Cvet je prosao pojavljuju se plodovi sa semenkama.  |
|
 | |
Yolli počasni član

Godina: 51 Broj poruka: 423 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: raspolozena, nego sta Omiljena biljka: dracena Datum upisa: 13.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sub Jun 27 2009, 17:36 | |
|  I ovo imam u basti a nisam imala pojma kako se zove!  |
|
 | |
lepa kata počasni član

Godina: 56 Broj poruka: 724 Mjesto: zemun, srbija Raspolozenje: vedro Datum upisa: 25.02.2009
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sub Jun 27 2009, 18:58 | |
| Dobila pre mesec i po dana, dobro se snašao na mojoj terasi  |
|
 | |
Yolli počasni član

Godina: 51 Broj poruka: 423 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: raspolozena, nego sta Omiljena biljka: dracena Datum upisa: 13.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sub Jun 27 2009, 23:35 | |
|  Super, lepa kato, moracu i ja da probam sa saksijom, posto se u basti siri neverivatnom brzinom, malo malo pa uzmem makaze u ruke pa ga orezujem  |
|
 | |
lepa kata počasni član

Godina: 56 Broj poruka: 724 Mjesto: zemun, srbija Raspolozenje: vedro Datum upisa: 25.02.2009
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Ned Jun 28 2009, 00:02 | |
| Super biljka - ništa sem zalivanja ne dobija, ponekad mi se čini da je zapostavljen, a on buja i ne buni se  |
|
 | |
baba počasni član

Godina: 38 Broj poruka: 672 Mjesto: Svilajnac Raspolozenje: veciti melanholik Omiljena biljka: sve sem smrda  Datum upisa: 02.03.2008
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 11:07 | |
| Ja sam sebe castila sa geranijumom " purple pillow" , na internetu sam svasta nasla , al nekako sam od onih koji vise veruju nekom licnom iskustvu  , pa me interesuje da li se neko sretao sa ovom minijaturnom vrstom koja ima bas puno krupnije cvetove od obicnog zdravca  Slika sa neta  |
|
 | |
magnolija počasni član

Godina: 47 Broj poruka: 335 Mjesto: sarajevo Datum upisa: 12.09.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 13:15 | |
| pa ova biljka obara s nogu.molim te reci mi gdje si to nabavila, jer kod nas u sarajevu nigdje nisam vidjela, a tražim tu biljku već dugo. |
|
 | |
baba počasni član

Godina: 38 Broj poruka: 672 Mjesto: Svilajnac Raspolozenje: veciti melanholik Omiljena biljka: sve sem smrda  Datum upisa: 02.03.2008
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 19:37 | |
| U poljoprivrednoj apoteci , imali su samo 2 kesice rizoma , i ja naravno uzela oba, jedan nije tako los al ovaj drugi mrka kapa , ne znam oce li sta biti od njega. Ako se razmnozava kao obican zdravac probacu ja na jesen da ti posaljem u koverti bar jedan rizom Cena po komadu 300 dinara ili 3e |
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 614 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 19:59 | |
| Nažalost nemam iskustva s tom vrstom, ali moram primjetiti da ti imaš većinom biljke kojima se ne može baš svako pohvaliti. Ali ti to znaš i sama, suvišno je da ja to naglašavam. |
|
 | |
magnolija počasni član

| Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 20:18 | |
| makić a nije ni tebi mane sa lijepim cvijećem.sad sam ti gledala blog i vidjela šta sve čeka da se posadi.ono što si zamislila će biti extra u to ne sumnjam. i ja imam većinu klematisa koje si kupila. isto tako sam nakupovala jako puno trajnica koje će nadam se biti posađene ovaj vikend.skoro sve biljke koje sam imala na listi želja sam kupila.samo još da sve to uspije. |
|
 | |
baba počasni član

| Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Sre Mar 17 2010, 23:06 | |
| Kako Magnolija lepo rece i ja sam gledala tvoj blog draga Mak i mogu samo da ti uputim reci hvalospeva , svaka ti cast Magnolija nista ne brini , u koverte svasta moze da stane  dace Bog da se i ovaj zdravac razmnozava kao i onaj kog ima svaka kuca, a ja se nadam i da mirise nekako drugacije  Sto se biljke vise razmnoze to bolje po nas ako slucajno dodje do gubitaka  |
|
 | |
magnolija počasni član

| Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Čet Mar 18 2010, 08:11 | |
| hvala ti baba, ja nemam ni onaj, kako ti reče što svaka kuća ima.kod nas u sarajevu to još nisam vidjela po rasadnicima.nadam se da će ove godine biti.neki dan sam u obi-ju kupila nekih biljaka koje se do sad nisu po0javljivale.pozdrav |
|
 | |
Yolli počasni član

| Naslov: Re: Geranium macrorrhizum- zdravac Čet Maj 06 2010, 15:28 | |
| procvetao zdravac  |
|
 | |
| | Geranium macrorrhizum- zdravac | |
|