| | Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
Kole počasni član

Godina: 31 Broj poruka: 621 Mjesto: Bajina Basta Datum upisa: 30.07.2007
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Sre Apr 09 2008, 17:14 | |
| Ja mislim da ti je datura jako zahvalna biljka , samo poseješ i to je to, čini mi se da sam tako nešto pročitala. Mada je ja nikad nisam sejala tako da i ostali članovi daju svoja mišljenja i iskustva  Ima i halucinogena svojstva. Evo malo teksta što sam našla o Daturi . . . Bunika ili Datura, poznata je skoro kod svih naroda, a pogotovu indijansko pleme Zuni opisuje tu biljku u vise svojih legendi. Datura se kod indijanskih plemena u Meksiku i Americi smatra kao sveta biljka, koja se koristi u magicne rituale i medicinske svrhe. Poznato je od davnina da ova biljka ima opasni halucinogeni uticaj na coveka i takodje ljekoviti uticaj! U starim spisima na sanskritskom jeziku i na kineskom govorilo se o ovoj magicnoj biljki. Takodje i na arapskom jeziku ova biljka je poznata pod imenom ,,Jouzmatal", a Dioscorides takodje pise o njenim kvalitetima. U Kini se ova biljka smatra kao sveta ,,jer dok Buda govori, sa neba pada rosa i vlaga na ovu biljku", a u taoistickim legendama Datura se uporedjuje sa ,,zvijezdom Danicom", jer vjesnici koji su dosli sa te zvijezde na zemlju donijeli su cvetove od Dature! ovaj tekstić preuzet sa adrese http://www.vutra.org/datura.php |
|
 | |
admin Admin

Godina: 43 Broj poruka: 607 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Sre Apr 09 2008, 18:36 | |
| Lijep izvor informacije  ...smotali se...! _________________  |
|
 | |
Trn zaslužni član

Godina: 46 Broj poruka: 201 Mjesto: Klis-dalmacija-stolica :) Datum upisa: 02.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Sre Apr 09 2008, 18:49 | |
|  neću praviti nikakve rituale  |
|
 | |
Dina počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 515 Mjesto: Sarajevo Raspolozenje: kako kad Datum upisa: 10.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Čet Apr 10 2008, 18:19 | |
| kada posijes sjeme ne gubi nadu treba joj jako dugo dok pronikne |
|
 | |
Fatka počasni član

Godina: 61 Broj poruka: 519 Mjesto: Gračanica Omiljena biljka: Sve su mi omiljene Datum upisa: 02.09.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Čet Maj 01 2008, 20:30 | |
| Dino, ne mora zanciti.Ja kada posijem u kuci jako sporo nice a kada stavim saksiju na terasu kada otopli brzo nikne.Vazno je da nije zemlja suha. |
|
 | |
Trn zaslužni član

Godina: 46 Broj poruka: 201 Mjesto: Klis-dalmacija-stolica :) Datum upisa: 02.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Pet Maj 02 2008, 11:37 | |
| evo prošlo je tri tjedna a ne niču još  |
|
 | |
Fatka počasni član

Godina: 61 Broj poruka: 519 Mjesto: Gračanica Omiljena biljka: Sve su mi omiljene Datum upisa: 02.09.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Pet Maj 02 2008, 13:15 | |
| Da li si malo procaprkala da vidis sta je sa sjemenom?Samo iznesi na teresau neka zemlja nije suha i iznenadices se. |
|
 | |
Dina počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 515 Mjesto: Sarajevo Raspolozenje: kako kad Datum upisa: 10.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Pon Maj 05 2008, 18:55 | |
| e sad i ja vidim kako brzo raste vani |
|
 | |
Fatka počasni član

| Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Pon Maj 05 2008, 21:50 | |
| Pospes malo gnojiva okolo i ima da bude kako drvo, tako brzo raste. Evo kod mene zuta napupala, sto mi je bas cudno:Inace zuta kasnije cvjeta ali eto pozurila je prije bijele i roze.  |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Uto Maj 06 2008, 21:27 | |
| Ja ih imam tek od ove godine,dobila sam reznice roza,bijele i narandzaste Brugmansie.Jedva čekam da porastu  |
|
 | |
Fatka počasni član

| Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Uto Maj 06 2008, 22:29 | |
| Alisa, zar ti nisi iz Jablanice? |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Uto Maj 06 2008, 22:39 | |
| | Fatka :: | | Alisa, zar ti nisi iz Jablanice? |
jest da malo offtopicarimo,ali valjda nam admin neče zamjeriti ,Fatka ja jesam iz Jablanice,ali več dugo godina ne zivim dole(mozda te buni Alisa sa SB,ona je moja komšinka,i imenjakinja,i još uvijek zivi u jablanici, a ja sam na sb aalisa,ona prije mene se regala i prva stavila ime,alisa hahahahah) |
|
 | |
Fatka počasni član

| Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Sre Maj 07 2008, 06:27 | |
| Ok. da znam, pa bi mogle nekada nesto da razmjenimo, busom. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Ned Maj 25 2008, 22:13 | |
| Kako su vam brugmasije i dature?? Moja zuta brugmasija je bas super krenula dok roze nesto ide sporije ali bice valjda ok... Sto se tice datura i one su super bolje mi idu ljubicaste,pa ako bude sve kako treba,bice sjemenki za slanje..  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne Sub Maj 31 2008, 19:14 | |
| Zuta brugmasija..  |
|
 | |
| | Datura i Brugmansia - raskošne i otrovne | |
|