| | Bukovača (Pleurotus ostreatus) | |
|
| Autor | Poruka |
|---|
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Pon Apr 14 2008, 18:05 | |
| Bukovače se lako uzgaja. Ona raste na slami žitarica kočankama kukuruza strugotini drveta ili listopadnom drveću kao što su bukva, grab, hrast, topola, jablan, breza, kesten. Slama se isecka na dužinu oko 5 cm i prelije se vrelom vodom radi sterilizacije nakon čega se pokrije i tako ostavi sledeća 24 sata da se dobro potpari i ohladi. Nakon hlađenja slama se izmeša sa micelijom i pune se plastične vreće. na 100 kg supstrata stavlja se oko 3-4 litre micelije. Slama se u vrećama sabije, vreće se vežu, izbuše se radi oticanja suvišne vode i pristupa vazduha i ostavljaju se na temperaturi od oko 22 stepena u tami oko 2-3 nedelje. Nakon ovog perioda vreće se stavljaju na svetlo mesto i vreće se proseku na više mesta. Potrebno je obezbediti 12 sati svetla i 12 sati tame. Koriste se ultravioletne sijalice. Plodovi se beru dok su mladi i mekani. Berba je svakih 10-14 dana. Prilikom uzgajanja bukovače temperatura se održava na 20-25 stepeni, a postoje i sojevi bukovače koji rastu na nižim temperaturama oko 10 stepeni. Ukoliko se bukovača gaji na oblicama drveta, oblice se izbuše i te rupe ili rezovi se napune sa micelijom i učvrste perforiranom plastičnom trakom kako micelija ne bi ispadala. Oblice drveta se stavljaju u trap u kome je obezbeđena ventilacija pomoću cevi iznad površine zemlje. Oblice se prekrivaju folijom i kvase se prema potrebi. Prorastanje micelija traje 4-5 meseci nakon čega se oblice ukopavaju negde ispod krošnji drveta 30 cm u zemlju tako da urezi sa micelijom ostanu nad zemljom. Oblice se po potrebi zalivaju, a ovako pripremljene oblice rađaju oko 5 godina. Bukovača je bogata proteinima i vitaminima (posebno C i B). Ova gljiva ne sadrži saharozu pa je pogodna u ishrani dijabetičara. Bukovača se može pronaći i u prirodi u šumama gde parazitira na živom drveću ili kao saprofit na starim granama i deblima. Njima pogoduje svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Ned Maj 17 2009, 11:35 | |
| Jako bih voleo da mogu gajiti ove fenomenalne pecurke ali za sad nemam uslova. Moj jedan rodjak ih uzgaja pa barem tako imam prliku da uzivam u njima.  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Pon Jun 22 2009, 21:27 | |
| Nnjih je jako lijepo vidjeti onako kako rastu iz onih vreca.. I jako su ukusne..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
pataya Novi član

Godina: 50 Broj poruka: 7 Datum upisa: 03.03.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Sre Mar 03 2010, 22:15 | |
| O bukovaci jako malo, na svim forumima, par postova i to je to! Ima li neko ko zna nesto konkretnije o proizvodnji bukovace?  |
|
 | |
pataya Novi član

| Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Sre Mar 03 2010, 22:17 | |
| Bubamarac, ona gornja slika bukovace mogla bi biti i svezija, ova je vec prezrela! |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Sre Mar 03 2010, 23:09 | |
| Ovde imas sve lijepo napisano o uzgoju bukovace i nisu uopste kompilikovane za uzgoj..
http://www.bukovaca.net/ |
|
 | |
Zdravka počasni član

Godina: 51 Broj poruka: 354 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: za prijatelje uvek raspolozena Datum upisa: 09.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Sre Mar 03 2010, 23:31 | |
| Ali su zato jako, jako ukusne.  |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Čet Mar 04 2010, 06:58 | |
| Kod mene u firmi proizvode micelijum bukovače za prodaju. |
|
 | |
Zdravka počasni član

Godina: 51 Broj poruka: 354 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: za prijatelje uvek raspolozena Datum upisa: 09.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Čet Mar 04 2010, 23:35 | |
| Suer pitacu mamu dali je zaintersovana jer je ranije uzgajala. |
|
 | |
pataya Novi član

| Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Pet Mar 05 2010, 07:27 | |
| Sve o gajenju bukovace sam vac procitala i na izgled je jednostavno. Neko iskustvo, (malo), vec imam, ali me interesuje konkretno - zbog cega dolazi do budjavosti dzakova i kako to spreciti? Ima li neko iskustvo u tome? |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Čet Mar 11 2010, 21:28 | |
| | voki :: | | Kod mene u firmi proizvode micelijum bukovače za prodaju. |
Koliko je pakovanje,tj koliko moze da zaseje i posto je??Mozda i ja probam sa uzgojom doticnih  |
|
 | |
JeJa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 353 Mjesto: Beograd Raspolozenje: :) Omiljena biljka: ljiljani Datum upisa: 21.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Sub Mar 13 2010, 20:30 | |
| Njam njam.. što volim da ih spremam, i konzumiram.  |
|
 | |
voj kan Novi član

Godina: 39 Broj poruka: 9 Mjesto: Šabac Raspolozenje: odlicno Omiljena biljka: sve Datum upisa: 08.12.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Ned Dec 12 2010, 15:41 | |
| Ako nekog interesuje nesto oko uzgoja bukovace moze se obratiti meni .Uzgajam ih vec12 /13 god. |
|
 | |
bacsku Novi član

Godina: 54 Broj poruka: 6 Mjesto: horgoš Datum upisa: 01.03.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Uto Mar 01 2011, 09:55 | |
| | voj kan :: | | Ako nekog interesuje nesto oko uzgoja bukovace moze se obratiti meni .Uzgajam ih vec12 /13 god. |
kako da postavim džakove u prostoriji od 3,8 x 5,2 m Hvala na odgovor
|
|
 | |
voj kan Novi član

Godina: 39 Broj poruka: 9 Mjesto: Šabac Raspolozenje: odlicno Omiljena biljka: sve Datum upisa: 08.12.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) Čet Mar 03 2011, 14:10 | |
| Zavisi koliko dzakova zelis da postavis u tu prostoriju .Ako je manja kolicina mozes prosto na pod da ih polozis . Ali ako je veca kolicina onda ti je naj jeftinije da u plafon utiplas kukice i da kacis po dva tri dzaka na jednu kukicu(kukice za lustere ce biti dobre)to ti je dosta jednostavnije i jeftinije od pravljenja polica .Dzakove kacas tako sto uzmes vanilu ili bilo kakav kanap opases oko svakog dzaka i dobro zategnes.Zatim svezes dve vanile za kukicu (duzina do poda )nizes dakove na te dve vanile sa tim da donji dzak mora da stoji na podu zbog stabilnostida se ne bi vrteli u krug .Ako ti jos nesto nije jasno slobodno pitaj . |
|
 | |
| | Bukovača (Pleurotus ostreatus) | |
|