PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

» Preporuke za sadnju u vrtu...
Pon Maj 07 2012, 23:11 od Partizanka

» Spatifil (spathiphyllum)
Uto Maj 01 2012, 21:32 od Biggyca

» Je li ovo kala?
Uto Maj 01 2012, 21:19 od bubamarac

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 96 korisnika na forumu: 3 Registrovanih, 0 Skrivenih i 93 Gosta :: 2 Provajderi

admin, ema, renee

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Delite | 

Zingiber officinale (Djumbir)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
voki
počasni član
počasni član

Muški
Ovan Godina: 40
Broj poruka: 1773
Mjesto: Novi Sad
Omiljena biljka: sve osim kaktusa
Datum upisa: 10.04.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Zingiber officinale (Djumbir)   Pon Apr 14 2008, 18:22

Đumbir – Zingiber officinale
Hiljadama godina poznata trajnica kao lekovita biljka na području Kine i Indije gde raste kao samonikla biljka. Pripada familiji Zingiberaceae koja ima nekoliko stotina vrsta đumbira.
Đumbir dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Koren je zadebljao, rizomskog tipa, člankovit i nepravilnog oblika. Cvetovi su bele, žute ili roza boje, ovisno o vrsti.
Člankoviti rizom đumbira je veoma aromatičan zbog čega se koristi kao začinska biljka. Konfučije je pisao o korištenju đumbira u medicini 500 godina pre nove ere, a pominje se i u Kuranu. U Aziji je bio dodatak skoro svim jelima, naročito u Indiji i Pakistanu. Arapski trgovci su đumbirom trgovali sa Rimljanima i Grcima još u Antičko doba, a u srednjem veku dospeo je do Engleske, odakle je posle odnešen i u Ameriku. Po Evropi se ovaj začin više raširio u 9 veku.
U današnje vreme najveći proizvođači ove biljke su Indija, Kina, Australija, Jamajka, a najveću upotrebu kako u medicini i farmaciji, tako i u kulinarstvu ima u Kini, Indiji i Japanu. U našim uslovima može se gajiti samo japanska forma ove biljke koja ima manju ljutinu korena. Cenjen je začin u kulinarstvu jer jelima daje posebnu aromu
Koristi se u svežem stanju ili sušen, ušećeren, ukišeljen ili rezan, rendan ili mleven u prah. Koristi se kao dodatak hlebu, testeninama i kolačima, kao začin mnogim jelima, kao čaj ili sok, dodatak likerima, a od njega se pravi i pivo.
Đumbir je ljutkast začin, pa se često koristio kao zamena za biber.
U svetu je veoma cenjen kao lekovita biljka. Koristi se protiv upala, za obloge protiv oteklina, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa. Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksinans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Čaj od đumbira je veoma dobar kod želudčanih problema, dok su eterična ulja iz đumbira odlična kod odvikavanja od alkohola, smanjuju stres pa se koriste i za masažu. Đumbir je delotvorno sredstvo za smanjenje holesterola u krvi, smanjuje bolove pa se koristi kod reumatskih problema, a povećava i broj i pokretljivost spermatozoida
Nazad na vrh Ići dole
bubamarac
moderator
moderator

Muški
Lav Godina: 33
Broj poruka: 2104
Mjesto: Apatin
Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes
Datum upisa: 28.03.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Zingiber officinale (Djumbir)   Čet Okt 22 2009, 11:00

djumbir koji sam posadio pre tri meseca.

Nazad na vrh Ići dole
http://poljoinfo.com
Tilia cordata
zaslužni član
zaslužni član

Ženski
Vodolija Godina: 32
Broj poruka: 255
Mjesto: Mostar
Raspolozenje: Optimista,altruista
Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke
Datum upisa: 04.03.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Zingiber officinale (Djumbir)   Uto Okt 27 2009, 14:25

Funky, super ti je đumbir! Samo mi reci, jesi li se pridržavao uvjeta potrebnih za njegov uzgoj? Znam da je za njegov uzgoj potrebna temp. od 25-28C, temp. ispod 15C ne podnosi, tj: ako potraje duže vrijeme, neće se obrazovati cvjetovi! Šta je sa zaljevanjem, osvjetljenjem i osobinama tla?
Moj kolega( informatičar) hoće da uzgoji đumbir, i navalio mi se na kičmu do bola, hoće da mu to uspije po svaku cijenu...hahahahaahha.
Naravno, prije proljeća ništa.....
Nazad na vrh Ići dole
bubamarac
moderator
moderator

Muški
Lav Godina: 33
Broj poruka: 2104
Mjesto: Apatin
Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes
Datum upisa: 28.03.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Zingiber officinale (Djumbir)   Uto Okt 27 2009, 20:42

Ja sam ovaj posadio negde pocetkom proleca i nije mu puno trebalo da nikne. Pokusao sam ga drzati na suncu ali je dobio ozegotine i premestio sam ga u hladovinu gde je jako lepo napredovao. Sad sam ga uneo u toplo i smestio na svetlo mesti i dobro je podneo promenu mesta. Krtolu sam kupio u super marketu i bez problema se primila. Zanimljivo je da smo pre mesec dana kupili jednu za jelo i ostala je u nailonskoj vrecici i posle nedelju dana je pustila pupoljke. nju cu ovih dana pokusati posaditi.
Nazad na vrh Ići dole
http://poljoinfo.com
Tilia cordata
zaslužni član
zaslužni član

Ženski
Vodolija Godina: 32
Broj poruka: 255
Mjesto: Mostar
Raspolozenje: Optimista,altruista
Omiljena biljka: Sve cvjetajuće biljke
Datum upisa: 04.03.2009