bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Helleborus-Kukurek Pet Apr 18 2008, 19:18 | |
| Kukurek (lat. Helleborus) je rod zeljastih biljaka iz familije ljutića (Ranunculaceae), koji obuhvata oko 20 vrsta. Listovi su modrozelene boje, a cvetovi su različite boje u zavisnosti od vrste kukureka. Smatra se jednim od vesnika proleća. Raste u borovim i bukovim šumama, ali se često uzgaja i kao saksijsko cveće. Raste do 50 cm visine. Spada u otrovne biljke, pa se koristi isključivo u estetske svrhe.  Vrste kukureka Helleborus argutifolius Helleborus foetidus Helleborus lividus Helleborus vesicarius Helleborus atrorubens Helleborus croaticus Helleborus cyclophyllus Helleborus dumetorum Helleborus abruzzicus Helleborus liguricus Helleborus bocconei Helleborus multifidus Helleborus niger Helleborus odorus Helleborus orientalis Helleborus purpurascens Helleborus thibetanus Helleborus torquatus Helleborus viridis Helleborus occidentali |
|
Kole počasni član

Godina: 31 Broj poruka: 621 Mjesto: Bajina Basta Datum upisa: 30.07.2007
 | Naslov: Re: Helleborus-Kukurek Pon Apr 21 2008, 17:15 | |
| |
|
Tija počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 711 Mjesto: Čakovec Raspolozenje: Čovjek prima onakvu ljubav kakvu daje Omiljena biljka: prva ljubav Helleborus, a ostale se samo nižu
Datum upisa: 08.12.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Helleborus-Kukurek Sre Dec 16 2009, 13:43 | |
| nije svo zlo što je otrovan (ima puno otronog bilja).  Meni je to najdraži cvijet samo zato jer dok mi on procvate znam da definitivno idemo k proljeću, a pojedine vrste krenu sa cvatnjom već oko Božića. Lako ga je uzgojiti iz sjemena a nakon dvije do tri godine cvate. Evo mog malog doprinosa ovoj temi;   Ove godine sam ih nabavila još par vrsti pa jedva čekam kad procvatu. |
|