|
|
| Autor | Poruka |
|---|
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Lisne begonije Pon Apr 21 2008, 09:48 | |
| Lisnate begonije pripadaju porodici Begoniaceae i poticu iz tropskih i suptropskih krajeva. Lisnate begonije cvjetajumalim sitnim cvjetovima,ali ipak draz ove biljke je u boji njenih listova.. Razmnozava se lisnim reznicama,ili diobom biljke. Pri toplom vremenu odrzavati vlaznost vazduha,stavljanjem saksije na mokre kamencice ili treset..Kad je hladno vrijeme i ako se biljke orosavaju moze doci do truljenja biljke.. Slike su sa neta: Begonia rex:  begonia rex:  begonia masoniana:  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Pon Apr 21 2008, 09:50 | |
| Evo jos jedne slike na kojoj su samo listovi..Lisnatih begonija ima dosta sa raznim bojama listova.. Slika je sa neta:  |
|
 | |
sladja81 aktivni član

Godina: 30 Broj poruka: 184 Datum upisa: 17.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Pon Apr 21 2008, 13:01 | |
| Imam Begoniju Rex
Neverovatno,ali moja biljka insistira na jako maloj saksiji. Kada god je presadim u vecu saksiju biljka klone i pocne da se susi.
Znaci moj zakljucak,manja saksija,redovno menjanje gornjeg sloja zemlje i prihrana. Ne voli orosavanje i jako dobro podnosi suvu zemlju i jace sunce.
Uskoro slika... |
|
 | |
tasa zaslužni član

Godina: 45 Broj poruka: 295 Mjesto: Beograd Datum upisa: 16.04.2008
 | Naslov: Re: Lisne begonije Uto Apr 22 2008, 22:57 | |
| ja imam onu sto zovu slonovo uvo  |
|
 | |
tasa zaslužni član

Godina: 45 Broj poruka: 295 Mjesto: Beograd Datum upisa: 16.04.2008
 | Naslov: Re: Lisne begonije Pon Jul 28 2008, 18:04 | |
| |
|
 | |
JeJa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 353 Mjesto: Beograd Raspolozenje: :) Omiljena biljka: ljiljani Datum upisa: 21.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Pet Okt 24 2008, 19:21 | |
| Slađo, ti zaboravi da nam postaviš sliku te Rexice? |
|
 | |
marija aktivni član

Godina: 28 Broj poruka: 79 Mjesto: niksic Omiljena biljka: Sukulenti Datum upisa: 16.12.2008
 | Naslov: Re: Lisne begonije Uto Dec 16 2008, 13:38 | |
| slatka begonija  |
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Uto Mar 31 2009, 23:52 | |
| |
|
 | |
agava počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 844 Mjesto: mostar Datum upisa: 27.06.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Sre Apr 01 2009, 20:52 | |
| Jasmina prelijepo izgleda  |
|
 | |
casper Član

Godina: 40 Broj poruka: 28 Datum upisa: 20.06.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Ned Jun 21 2009, 09:08 | |
| [quote="dzomba77"]Nabavila sam je prije neki dan...nemam nikakvog iskustva s njom.. Ja sam je zasadila pre nekoliko dana. Dobila sam od drugarice. Jednostavno je pocupala iz svoje saksije.  |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Sre Dec 23 2009, 16:48 | |
| Begonia masoniana
OPIS BILJKE Prodaje se i pod nazivom Iron Cross. Zeljasta, zimzelena biljka sa kratkim, poleglim, veoma dlakavim stablom i rizomima. Poreklom je iz vlažnih tropskih šuma jugoistočne Azije.Veličina biljke je oko 50-60 cm, a u prirodi naraste i preko 1m. Koso srcasti listovi zaoštreni su na vrhu, oko 15 cm dugi i 7-8 cm široki. Površina lista je naborana, svetlo zelene boje sa širokim tamno smeđim ili crnim delovima oko nervature lista koji sačinjavaju krstaste oblike. Cvetovi su jednostavni, mali, na dugim cvetnim drškama, sakupljeni u rastresite cvasti, beličaste boje sa ružičastim nijansama ili zelenkasto beli. Cveta najčešće u toku leta.
NAČINI GAJENJA Najbolje uspeva pri temperaturama od 17-22 stepena. Treba joj obezbediti dosta difuzne svetlosti, direktno sunce dovodi do oštećenja listova. Od proleća do jeseni, u periodu intenzivnog rasta zaliva se obilno, a u zimskom periodu umereno, ostavljajući da se površinski sloj zemlje u saksiji prosuši između dva zalivanja. Najviše joj odgovara rastresit, bogat supstrat sa dodatkom peska, blago kisele reakcije. Prihranjuje se svakih 10-15 dana kompleksnim mineralnim đubrivima. U proleće pri presađivanju vrši se orezivanje starih stabala. RAZMNOŽAVANJE Reznicama stabla ili listovima u prolećnom i letnjem periodu, a može se razmnožavati i setvom semena. |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Sre Dec 23 2009, 16:51 | |
| Džomba, tvoja je Begonija Boweri, Tiger
Begonija boweri – lisnodekorativna
OPIS BILJKE Zeljasta, zimzelena biljka sa puzećim stablom i rizomima, poreklom iz Meksika. Visine 15-25 cm, sa svetlo zelenim, nazubljenim listovima koji na kraju imaju smeđe okruglaste mrlje. Listovi su do 8 cm dugi, sa ovalnom do koso srcastom formom i čekinjama na rubu lista. Naličje lista je sa belim dlačicama. Cveta u zimskom periodu sa jednostavnim belo ružičastim cvetovima. Najrasprostranjenija sorta ove vrste begonija je Tiger. Hibridi Tiger- Razgranata biljka visine oko 30 cm. Listovi nepravilno srcastog oblika, zaoštreni na vrhu, slabo nazubljeni po obodu, dugi do 8 cm. Lice lista smeđe zelene boje sa svetlo zelenim tufnama u blizini oboda lista. Cleopatra – Razgranata biljka, visine 20-30 cm, sa poleglim stablom. Listovi su prstasto usečeni, po obliku slični listu javora, promer listova oko 10 cm. Lice lista je tamno zelene do blistavo bronzane boje ili zeleno sa velikim pegama čokoladne boje i belim dlačicama u predelu nervature, a naličje lista je svetlije sa bordo pegama i sa belim dlačicama po nervaturi. Listovi menjaju boju u zavisnosti od intenziteta osvetlenja. Cvetovi su bele ili roza boje, do 3,5 cm u promeru i cveta od januara do juna. Neki botaničari smatraju da je ovo posebna vrsta, nastala od B. boweri u SAD.
NAČINI GAJENJA Raste tokom cele godine, a najintenzivnije od proleća do jeseni. Najbolje uspeva na zasenjenom mestu. Zimi se zaliva umereno, toplom vodom, a leti obilno. Traži povišenu vlažnost vazduha. Zadržavanje vode u predelu korena dovodi do trulenja i propadanja biljke. Zimi zahteva prohladnu prostoriju (oko 15 stepeni). Osetljiva je na promaju i nagle promene temperature. Prihranjivanje kompleksnim mineralnim đubrivima vrši se svakih 10-15 dana. Supstrat treba da je blago kisele reakcije, pH vrednosti 5-6, rastresit i bogat hranjivim materijama. B. Cleopatra se i u toku zimskog perioda zaliva obilnije. Presađuje se jednom godišnje u proleće.
RAZMNOŽAVANJE Razmnožava se lisnim i stablovim reznicama u toku proleća i leta, delenjem grma pri presađivanju ili semenom. |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Lisne begonije Sre Dec 23 2009, 16:55 | |
| Begonija ima između 900 i 1000 vrsta i oko 1000 hibrida. Ja imam Begoniju Corralinu i B. Maculatu. |
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Sre Dec 23 2009, 19:13 | |
| |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lisne begonije Čet Dec 24 2009, 01:35 | |
| Mak super su ti begonije a ova je prosto fantasticna   |
|
 | |
|