|
|
| Autor | Poruka |
|---|
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Scindapsus Ned Apr 27 2008, 21:13 | |
| Kao sobne biljke penjacice uglavnom se uzgajaju dve sorte: * Scindapsus pictus var.Argyraeus sa malim siljasto-srcastim liscem i belicasto-srebrnim sarama *Scindapsus aureus sa nesto vecim zlatno-zutim sarama na liscu. Scindapsus treba smestiti na dobro osvtljeno mesto u sobi (ne mora na samom prozoru), ali ga od zarkog sunca treba zastititi. Zaliva se vrlo oprezno mekom vodom samo onda kad mu je gornji sloj zemlje u saksiji suv. Zbog njegovog brzog rasta nije preporucljivo da se prihranjuje, sem ako biljka iz bilo kog razloga nije zaostala u rastu. 
Poslednji izmenio funkyboy dana Sre Okt 29 2008, 12:12, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
 | |
slacko počasni član

Godina: 55 Broj poruka: 570 Mjesto: Nish Raspolozenje: taman ko i ovo vreme ,promenljivije nego što bih volela Omiljena biljka: jatropa podagrica Datum upisa: 29.02.2008
 | Naslov: Re: Scindapsus Čet Maj 01 2008, 20:05 | |
| moj scindapsus raste u maleshnoj saksijici i cele zime pravi drushtvo kaktusima,zalivam ga retko i on ide ko shashav,stvarno je neunishtiv. |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Pet Maj 02 2008, 07:58 | |
| Scindapsus u nedovoljno osvetljenoj prostoriji moze da izgubi lepe sare na liscu i ono postaje zeleno, ako biljka nema dovoljno svetla, rastojanja medju listovima su veca. Razmnozava se jako lakao uz pomoc reznica duzine 10 do 15 cm. koje se zasade u saksiju napunjenu tresetnim peskom. Saksije sa zasadjenim reznicama treba dobro zaliti ustajalom vodom i smestiti ih u toplu i svetlu prostoriju. POsle tri do cetri nedelje kad se ozile treba ih presaditi u male saksije 8x8 u kojima je dobra zemlja. |
|
 | |
bubamarac moderator

| Naslov: Re: Scindapsus Sre Okt 29 2008, 12:10 | |
| Scindapsus argyraeus sam nabavio nedavno. Jos je malen ali ima vremana da naraste.  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Sre Okt 29 2008, 17:53 | |
| Fanki ovaj scindapsus je super..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Sre Okt 29 2008, 22:52 | |
| Moja prijateljica ima jedan,kao na prvoj slici,i evo vec duze vremena govori da ceka da joj umre i da ga baci..nesvidja joj se.. Ja nazalost nemam mjesta za "sve" cvijetove  ,a nesto me ovaj cvijet i ne privlaci puno..mozda je cudno ovo sto kazem..ali eto..  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Ned Nov 23 2008, 13:12 | |
| Ovog scindapsusa obozavam i dobar je dok je na prozoru,cim ga sklonim nema ovakve sare i listovi po rubovima dobiju smedje fleke..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| |
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Čet Dec 25 2008, 07:40 | |
| Kod mene samo sporije raste od ostalih, inače nije nešto posebno zahtevan. |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Scindapsus Čet Dec 25 2008, 07:42 | |
| Super,,izgleda da cu ga uzeti...  Jel mora biti na svetlom mjestu?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
bubamarac moderator

| Naslov: Re: Scindapsus Čet Dec 25 2008, 15:02 | |
| Kao sto rece Voki ova vrsta sporije raste i nije bas nesto zahtevna. Verovatno ce kao i kod ostalih scindapsua ako bude na tamnom imati manje izrazene sare.Na izrazenost sara utice i kvalitet vode sa kojim se zaliva. |
|
 | |
niho počasni član

Godina: 42 Broj poruka: 2228 Mjesto: BIHAĆ Raspolozenje: uvijek sam raspoložena Omiljena biljka: Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa: 03.01.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Scindapsus Pon Jan 05 2009, 14:55 | |
| Češće je zaljevaj i vidjećeš kako napreduje, nesmje joj zemlja biti suha jer listovi počnu odma se sušiti  |
|
 | |
.milica. Novi član

Godina: 19 Broj poruka: 4 Omiljena biljka: Fittonia, Cactaceae Datum upisa: 12.01.2009
 | Naslov: Re: Scindapsus Pon Jan 12 2009, 15:56 | |
| Ja bih imala jedno pitanje – moj scindapsus ima 6 meseci i u jednoj saksiji se nalaze tri grane od koje dve nisu izbacile ni jedan nov list a ova treca super napreduje. Ali pre mozda mesec dana krenuli su da otpadaju ovi najstariji listovi. To je verovatno normalno, ali su krenuli da otpadaju odjednom i brzo, a s obzirom da u drugoj saksiji takodje imam scindapsus koji ima bar 1o god i sve stare listove, malo mi je cudno. Oni su takodje skroz zelini, dok su listovi koji su izrasli kod mene bas lepo prosarani. Nisam ni pomerala saksiju, zalivam isto, nema promaje, sve je isto. Takodje, ova druga grana je klonula. Jel bi znao neko u cemu je problem? Hvala |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Scindapsus Pon Jan 12 2009, 16:05 | |
| Milice dobrodosla...A sto se tice scindapsusa,provjeri zemlju da nemas neke nametnike i da nije korjen ostecen u zemlji.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
.milica. Novi član

Godina: 19 Broj poruka: 4 Omiljena biljka: Fittonia, Cactaceae Datum upisa: 12.01.2009
 | Naslov: Re: Scindapsus Pon Jan 12 2009, 16:11 | |
| Ok, videcu... A ukoliko ih nema, u cemu je problem? |
|
 | |
|