|
|
| Autor | Poruka |
|---|
BetiBup počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 391 Mjesto: Banja Luka Raspolozenje: :-) Omiljena biljka: Ruza, kaktus Datum upisa: 12.11.2008
 | Naslov: Re: Kala (calla) Uto Jun 29 2010, 14:12 | |
| Misterija rijesena, moja "bijela" kala nije ni bila bijela, pa otuda pjegice na listovima! :-) Evo kako izgleda. Inace, zuta kala koja mi je obilno cvjetala prosle godine, ove izgleda da i ne pomislja. Ima mnogo vise listova nego prosle godine, ali cvijeta nigdje. Da li je moguce da joj je mala saksija i da to na neki nacin smeta? Osim toga, napale su je kao neke crne vaske!  Uploaded with ImageShack.us |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Čet Jul 15 2010, 16:27 | |
| I moja žuta napokon procvjetala.Kod mene je par godina i nikad još cvijetala nije,do sad!Bezobraznica mala,prepala se mojih prijetnji!  |
|
 | |
BetiBup počasni član

Godina: 30 Broj poruka: 391 Mjesto: Banja Luka Raspolozenje: :-) Omiljena biljka: Ruza, kaktus Datum upisa: 12.11.2008
 | Naslov: Re: Kala (calla) Čet Jul 15 2010, 22:22 | |
| Kala krasna! Super Alisa! Moja tamno zuta je prosle godine obilno cvjetala ali ove godine ni govora o cvijetu. Ne znam u cemu je tajna... Kao da je podivljala, ima mnogo malih listova koji su zakrzljali pa sam ja to sve posisala. Vidjecemo sta ce biti sa njom. Prosle godine sam je cesce prihranjivala, mozda je to doprinjelo cvjetanju... |
|
 | |
Iain počasni član

Godina: 42 Broj poruka: 722 Mjesto: Dublin, Irska Omiljena biljka: kaktusi, sobne biljke, orhideje, lukovice Datum upisa: 18.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Uto Okt 05 2010, 21:36 | |
| |
|
 | |
Deksi aktivni član

Godina: 33 Broj poruka: 104 Mjesto: Banja Luka,BiH/RS Raspolozenje: eventualno :))) Omiljena biljka: zumbul Datum upisa: 09.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Sta je ovo ?! Sre Nov 03 2010, 11:12 | |
| Hej drugari, osusila mi se Kala, vrsto koja je ne znam ali osusilo joj se lisce i na mjest gdj je bio cvijet ostalo je ovo  moje pitanje: da li je ovo sijeme ? |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Sre Nov 03 2010, 21:20 | |
| Jesu sjemenke. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
sandraS Novi član

Godina: 25 Broj poruka: 7 Mjesto: zrenjanin Datum upisa: 09.10.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Uto Nov 30 2010, 21:57 | |
| jaoooo  odusevila sam se sa ovom biljkicom, prelepa je.....dosad sam samo cula o njoj ali je nikad nisam videla.....  prelepa je..... stvarno bi sad volela da je imam, ako neko ima koji pelcer viska bila bi mu mnogo zahvalna.. |
|
 | |
vladimir.r. Novi član

Godina: 24 Broj poruka: 1 Datum upisa: 06.02.2011
 | Naslov: Re: Kala (calla) Ned Feb 06 2011, 22:11 | |
| zdravo svima! vec duze vreme se bavim uzgojem gladiola, od ove godine bi hteo da pocnem sa uzgojem kala, ali slabo znam o njima... ako bi neko hteo da mi pomogne pa da mi detalnjo objasni kako ih treba uzgajati...pocevsi od toga koje vreme je najbolje za sadnju pa redom ostalo.. unapred sam zahvalan  |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Čet Feb 10 2011, 20:08 | |
| | vladimir.r. :: | zdravo svima! vec duze vreme se bavim uzgojem gladiola, od ove godine bi hteo da pocnem sa uzgojem kala, ali slabo znam o njima... ako bi neko hteo da mi pomogne pa da mi detalnjo objasni kako ih treba uzgajati...pocevsi od toga koje vreme je najbolje za sadnju pa redom ostalo.. unapred sam zahvalan  |
O kalama je dosta napisano ovde ali nisam siguran koliko mogu pomoci saveti amatera uzgajivaca. Kale se u dosta uzgajaju kod nas i vidim da ljudima dobro ide posao. Mislim da bi to bio pravi potez posto kale mozes uzgajati tokom perioda kad se neuzgajaju gladiole. Saveti koje nadjes ovde mogu biti od pomoci ali je mozda najbolje da pokusas kontaktirati neke od proizvodjaca. |
|
 | |
BetiBup počasni član

| Naslov: Re: Kala (calla) Ned Feb 20 2011, 09:53 | |
|  Ovako izgledaju moje kale poslije zimovanja. Jedina dilema, da li ovaj isklijali dio postavljam prema gore ili prema dole? |
|
 | |
branka počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 331 Datum upisa: 19.07.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Ned Feb 20 2011, 17:27 | |
| Taj isklijali deo postavljas prema gore .Iz njega izlaze listovi,stabljika,cvet... |
|
 | |
sunčica Član

Godina: 48 Broj poruka: 15 Omiljena biljka: klemats Datum upisa: 11.12.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Uto Feb 22 2011, 10:04 | |
| ja sam već godinama imala velikiiii žbun kala posađenih u vrtu! ove godine sam vidjela da mi sporo niču, jako ih je malo i nekakve žute i jadne! ispravno sam predpostavila da mi lukovice trule, jer sam ih iskopala i uvjerila se u to! truli dio sam očistila i ponovo posadila, šta će biti vidjeću! molim znalce da mi napiše zašto se to događa! |
|
 | |
Visitors Novi član

Godina: 29 Broj poruka: 1 Datum upisa: 14.04.2011 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Čet Apr 14 2011, 17:28 | |
| Pozdrav svima.
Nov sam na forumu. Naisao sam tako sto sam na google-u trazio neke informacije o ovom cvetu - Kala.
Imam jedno pitanje za vas. Nadam se da mi mozete pomoci.
Neko mi je rekao da se cvet kale dobro prodaje i da moze da se gaji u plastenicima tokom cele godine, kako sam ja razumeo, bez ovog stanja miropvanja koje vi pominjete, dakle, da cveta tokom cele godine, ali opet, nisam siguran. Nisam strucan po pitanju cveca.
Spreman sam da investiram u plastenik i sadim ovo cvece, pa me zanima, da li je istina da Kala cveta non-stop i da ima dobru cenu u cvecarama.
Ja se izvinjavam sto sam pitanje postavio zbog posla, a ne kao ljubitelj cveca.
Hvala unapred na odgovorima.
Pozdrav. |
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kala (calla) Čet Apr 14 2011, 19:59 | |
| Po onom što piše na netu Zantedeschia nije baš jednostavna za uzgoj, jer joj treba period čestog i obilnog zalijevanja, a onda sušni period da bi cvjetala. Ja bi uz Zantedeschiu uzgajala još neke jednostavnije vrste. U svakom slučaju sretno.
|
|
 | |
|