|
|
| Autor | Poruka |
|---|
sladja81 aktivni član

Godina: 30 Broj poruka: 184 Datum upisa: 17.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Palma (areca) Čet Maj 08 2008, 13:25 | |
| Kupila sam ovu palmu.Na saksiji je pisalo "areca"  pa ne vidim na ovom forumu temu o noj, a nova sam sa ovom biljkom. Pisite sta znate jer sam sigurna da je mnogi od vas imaju!!! |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 13:19 | |
| |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 13:48 | |
| Alis palama je predivna i ako se Dijana pridruzi nasem cvjetnom drustvu nema kraja za kupovinom ili nabavkom biljki... Ovo je jednostavno zaraza... _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 14:48 | |
| Alisaaaaa, divna je! |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 15:04 | |
| Moja knjiga kaže: chrysalidocarpus lutescens Može izrasti dva do tri metra, u prirodi i četiri. Ne podnosi jako sunce na južnom prozoru, dakle, bolje je mjesto na istočnom prozoru. Temperatura ne bi trebala biti ispod 15 stepeni. LJeti treba dobro zalijevati. Svakih deset dana prihraniti. Zimi ne prihranjivati i štedljivo zalijevati. Mlade palme presaditi svake dvije godine, a starije tri do četiri godine. Suhe listove sjeći. Razmnožavanje: sjemenom i izdancima iz zemlje koji često izrastaju. Porijeklo: Madagaskar. Potrebno joj je visoka vlažnost zraka, zato se preporučuje staviti u podložak kamenčiće (prevodim sa njemačkog, pa nemam odgovarajućih riječi - znate šta mislim) Često je zovu i palma sa zlatnim voćem (goldfruchtpalme), jer između listova izrastaju stabljike sa zlatno-žutim plodovima. A to se u sobnim uslovima ne dešava. (Žao mi je.) Napada je crveni pauk |
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 15:05 | |
| Ali,jako je lijepa...samo sto su vam razlicite palme,tvoja i Sladjina... Ovdje ih cesto vidjam..jednom sam je cak i poklonila jednoj mojoj prijateljici ali nazalost ona nema srece s cvijecem,tako da nije dugo izdrzala kod nje..  ! Sladjo,bas lijep primjerak palme!!  |
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 15:16 | |
| Sladjo,ako me oci nevaraju  -kako sam ih usporedila u knjizi, tvoja palma se zove Howea forsteriana-u proslosti su je zvali i Kentia forsteriana..pa ti potrazi na internetu i usporedi  .. A tvoja Ali,bi mogla biti Phoenix roebelinii iako ima velika slicnost i sa Phoenix canariensis.. pa i ti usporedi  !! Nadam se da smo vam ja i Ema pomogle!  |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 17:18 | |
| Ne znam al ja mislim da je ovo areca palma,malo sam guglala i evo šta mi izbaci kad ukucam areca palma http://images.google.com/images?hl=en&q=palma%20areca&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi |
|
 | |
ema počasni član

| Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 18:36 | |
| ukucaj samo areca, i dobićeš slike i latinski naziv |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 18:48 | |
| ukucala,našla i hvala vaaam......Sad imam zadatak da ovu ljepoticu odrzim u životu  |
|
 | |
jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 20:58 | |
| Prvo da se predstavim. Zovem se Dijana i iz Sarajeva sam. Alisa je većini vama sigurno dosta o meni rekla(nadam se sve dobro  .Ali da se nadovežem na ovu temu.Malo sam listala i ja po svojoj knjizi i ovo sam našla o areci: ARECA CATECHU ili betel palma Svoje prave peraste listove razvijaju tek nakon više godina.Voli mnogo svjetla,bez direktnog sunca i visoku vlažnost.Znači prskati je često sa mlakom vodom.Obilno zaljevanje i stalno puniti tanjirić sa vodom(ipak mislim da je ne treba zaljevati direktno u zemlju nego sipati u tanjirić).Mada nisam sigurna baš da je to ta jer ih ima veoma sličnih.Ali u rasadniku su rekli da je to areca. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 21:01 | |
| Dijana dobrodosla u cvjetno drustvo---meni rekla za tebe  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 21:05 | |
| Hvala,Mena.Nadam se da ćemo se bolje upoznati |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 21:12 | |
| Ma ona je predivna pa ma iz kog roda areca dolazila p.s. dobrodošla dijana  ,i moram da dodam da mnogi već znaju da si ti krivac za popunjavanje moje kolekcije divnim biljkama  |
|
 | |
dzomba77 počasni član

| Naslov: Re: Palma (areca) Ned Dec 14 2008, 21:29 | |
| Palme su jako lijepe za sobe sa dosta svjetlosti..u uglu te sobe,sama,daje veliku ljepotu!! A Dijana(Jasminaaa) Hvala ti i od mene za sve ove prelijepe biljke kod Alise..nadam se da ces nam i ti predstaviti "svoje ljepotice"  .. Dobro nam dosla..!! Ps.lijep ti nick  !! |
|
 | |
|