PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» moj vrt i dvorište
Juče u 22:39 od acer69

» NERMANIN cvijetnjak
Juče u 16:52 od nermana

» Achimenes grandiflora
Čet Maj 24 2012, 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 15 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 15 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Napiši novu temu   Odgovori na porukuDelite | 

Biljke razmnoižene vegetativnim putem

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
voki
počasni član
počasni član

Muški
Ovan Godina: 40
Broj poruka: 1773
Mjesto: Novi Sad
Omiljena biljka: sve osim kaktusa
Datum upisa: 10.04.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Jul 18 2008, 09:13

Mnoge biljke se uspešno razmnožavaju vegetativno, pomoću pelcera ili reznica.
nedavno sam odvojio dva pelcera od sobne banane i vidim da će ih biti još. Pelargonije se najjednostavnije razmnožavaju pomoću reznica, a prošle godine mi se primila jedna grančica ginka koju sam bocnuo u baštu.
Ruže takođe razmnožavam pomoću reznica. Kada u proleće orežem ruže položim reznice u neko polusenovito mesto u zemlju i uvek se nekoliko reznica ožili. Grožđe (Vinova loza) se takođe veoma lako razmnožava pomoću reznica. Fikus benjamin, šafleru, begoniju maculatu, razmnožavam pomoću grančica koje u vodi puste žile, a afričke ljubičice i vodene palme pomoću lista. Scindapsusi jako brzo puštaju žile u vodi, a filodendrone takođe razmnožavam pelcerima ili reznicama kada matična biljka postane prevelika za kućne uslove. Dracene se lako ožiljavaju ako se pored reznice u vodu stavi nekoliko grančica vrbe koja služi kao prirodni fitohormon za ožiljavanje. Kada adami postanu prestari, odnosno formiraju visoko stablo, to stablo isečem na krugove koje ožiljavam i tako dobijam mlade biljčice.
Koje biljke vi razmnožavate reznicama i pelcerima?
Nazad na vrh Ići dole
Mila1
počasni član
počasni član

Ženski
Jarac Godina: 45
Broj poruka: 634
Mjesto: Hrvatska
Datum upisa: 09.09.2007

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Jul 18 2008, 10:14

Ruže ali u jesen a obavezno mi se prime pa osuše. Valjda zbog suše .
Gliciniju, lovor višnju,araujia,passiflora....abutilon.....šimšir......

scratch I dalje mi nije jasno da li se reznica obavezno odreže i na vrhu?
Nazad na vrh Ići dole
alisa
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka: 2066
Datum upisa: 24.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Jul 18 2008, 10:40

Dosta toga sam uzgojila reznicama i pelcerima i vecinom je uspjesno za razliku od sijanja(to me ne ide nikako)..bananu palmu,ginuru,fikuse razne,vodenu palmu....i jos dosta toga,naravno i ruze.ruze sadim i sad i u jesen,i primjetila sam da mi lakse i prije uspije sadnja iz reznica sada pa do jeseni nego od jeseni pa do proljeca..ja ih sad samo polozim i malo prekrijem zemljom,a na jesen ih stavim pod teglu,i na proljece je skidam i desi se to kao kod Mile da mi ih se dosta posusi..prime se rastu pod teglom i valjda nagla promjena,kada skinem teglu i dosta ih se posusi,vecinom pola pola je omjer uspjeha kod ruza....
Nazad na vrh Ići dole
Mila1
počasni član
počasni član

Ženski
Jarac Godina: 45
Broj poruka: 634
Mjesto: Hrvatska
Datum upisa: 09.09.2007

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Jul 18 2008, 14:02

A neki kažu i svaka treća se prima . Ja je odmah stavim pod teglu.
Nazad na vrh Ići dole
alisa
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka: 2066
Datum upisa: 24.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Jul 18 2008, 16:39

Mila ja kada uzimam reznice sad u ljeto,ne stavljam ih pod teglu nikako,samo kada ih uzimam u jesen onda odmah stavim i to pod flasu pvc od kole i onaj dio sa cepom ostavim kao izduvni ventil,koji u proljece za jakih suncanih dana cesto otvorim...od prosle jeseni i proljeca imam poprilicno dobar uspjeh sa reznicama ruza,ima negdje slika ruze koja je ogromna a prije 2 godine je uzgojena iz reznice..sad trenutno imam 3 penjacice,mjesecarke koje su uzgojene ove jeseni i vec cvijetaju,jedna je crvena,bijela i narandzasta....za razliku od crvene ove dvije mirisuuuu....( i mislim da dosta pomaze prirodno gnojivo koje pravim od sjeckane kore banane..svaka kora od banane zavrsi oko ruza)
Nazad na vrh Ići dole
voki
počasni član
počasni član

Muški
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Čet Dec 03 2009, 12:56

Brugmansije

Ne znam koliko će do proleća isterati, kada su već sada tako napredne.
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Jarac Godina: 54
Broj poruka: 625
Omiljena biljka: sve
Datum upisa: 14.10.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Čet Dec 03 2009, 13:23

voki koje sorte su ti ove brugmansije?
Nazad na vrh Ići dole
http://cvjetnaoaza.blogspot.com/
voki
počasni član
počasni član

Muški
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Čet Dec 03 2009, 13:45

Pojma nemam, posijao sam proletos seme i presadio u baštu, rasle su kao lude, ali nisu cvetale pa sam ih jesenas povadio i u saksiju, a od jedne najveće sam odrezao nekoliko reznica da ih probam ožiliti.
Nazad na vrh Ići dole
mena
moderator
moderator

Ženski
Bik Godina: 37
Broj poruka: 3873
Mjesto: Ugljevik
Omiljena biljka: Exoticus
Datum upisa: 22.02.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Čet Dec 03 2009, 18:25

Voki super su i moj ti je savjet da ih ostavis u vodi do proljeca samo cesce mjenjaj vodu i komadic drvenog uglja u vodu..
I ja sam ozilila tetki brugice i ona ih drzi u vodi do proljeca
Nazad na vrh Ići dole
http://cocobella.netgoo.org
voki
počasni član
počasni član

Muški
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 11:06

Jesenas sam morao izrezati jednu Passifloru edulis na komade, jer se zapetljala za hoyu i za neke kablove od struje. Napravio sam 40-tak reznica i sve su u vodi pustile žile. Na proleće sadim plantažu marakuja Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 11:26

Hvala voki za ideju. Ja svoje svakako mislim skratiti, pa ću učiniti kao ti.
Nazad na vrh Ići dole
p_e_r_o@hotmail.com
počasni član
počasni član

Muški
Ribe Godina: 19
Broj poruka: 626
Mjesto: dalj
Raspolozenje: vedar i veseo uvijek za salu..
Omiljena biljka: lagerstremija, hibiskus, zmajevci, lopoc itd da ne nabrajam...
Datum upisa: 03.08.2009
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 11:34

vise ni sam neznam koliko sam biljaka razmnozio reznicama a tek dijeljenjem evo nabrojim neke.....:ruze neki 40-ak vrsta, hibiskuse, brugmansije,, lantane, agave, kaktuse neznam koliko vrsta, lopoce, simsir, vrbu spiralnu, pasiji trn, akubu, kameliju al nakon sto sam skinio vrecicu se osusila mada je imala zile, bugenvilije, krumpirov grm, lovorvisnju....joj neznam vise ni ja....
Nazad na vrh Ići dole
voki
počasni član
počasni član

Muški
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 11:56

Ja sam reznice od Zamije dugo držao u vodi, prvo su pustile korenčiće, a onda počele stvarati krompiriće. Posadio sam ih i za sada stoje, ali se ne suše, nadam se da će izbaciti nove izdanke iz tih krompirića.
Srebrna dihondra veoma lako pušta žile u vodi. Lantanama kada otkinem vrh zbog grananja obavezno ga zabodem u zemlju, prima se pa makar bila samo dva listića. I klerodendrum ugandense se lako ožiljava od vrhova grančica.
Nazad na vrh Ići dole
mak
počasni član
počasni član

Ženski
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 12:02

I ja sam puno vrsta tako razmnožila. Mislila sam pasiflore posaditi direktno u zemlju, ali ću uraditi kao voki, prvo u vodu.
Nazad na vrh Ići dole
voki
počasni član
počasni član

Muški
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem   Pet Dec 11 2009, 12:04

Na proleće ću orezati Passifloru alardi koja tera grane na sve strane, biće i više od 40 reznica... Možda ovih dana dok nema jačih mrazeva uzmem reznica i sa Caeurelee koja mi je u bašti pa ih stavim u vodu neka se ožiljavaju.
Nazad na vrh Ići dole

Biljke razmnoižene vegetativnim putem

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Similar topics

-
» Neke medonosne biljke !!!
» Lezanje pilica vestackim putem uz pomoc INKUBATORA
» Hrana i lek - biljke,povrće i voće
» Divlje biljke-poslastice ptica...
» Opasne kucne biljke

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu