| | Biljke razmnoižene vegetativnim putem | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Jul 18 2008, 09:13 | |
| Mnoge biljke se uspešno razmnožavaju vegetativno, pomoću pelcera ili reznica. nedavno sam odvojio dva pelcera od sobne banane i vidim da će ih biti još. Pelargonije se najjednostavnije razmnožavaju pomoću reznica, a prošle godine mi se primila jedna grančica ginka koju sam bocnuo u baštu. Ruže takođe razmnožavam pomoću reznica. Kada u proleće orežem ruže položim reznice u neko polusenovito mesto u zemlju i uvek se nekoliko reznica ožili. Grožđe (Vinova loza) se takođe veoma lako razmnožava pomoću reznica. Fikus benjamin, šafleru, begoniju maculatu, razmnožavam pomoću grančica koje u vodi puste žile, a afričke ljubičice i vodene palme pomoću lista. Scindapsusi jako brzo puštaju žile u vodi, a filodendrone takođe razmnožavam pelcerima ili reznicama kada matična biljka postane prevelika za kućne uslove. Dracene se lako ožiljavaju ako se pored reznice u vodu stavi nekoliko grančica vrbe koja služi kao prirodni fitohormon za ožiljavanje. Kada adami postanu prestari, odnosno formiraju visoko stablo, to stablo isečem na krugove koje ožiljavam i tako dobijam mlade biljčice. Koje biljke vi razmnožavate reznicama i pelcerima? |
|
 | |
Mila1 počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 634 Mjesto: Hrvatska Datum upisa: 09.09.2007
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Jul 18 2008, 10:14 | |
| Ruže ali u jesen a obavezno mi se prime pa osuše. Valjda zbog suše . Gliciniju, lovor višnju,araujia,passiflora....abutilon.....šimšir......  I dalje mi nije jasno da li se reznica obavezno odreže i na vrhu? |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Jul 18 2008, 10:40 | |
| Dosta toga sam uzgojila reznicama i pelcerima i vecinom je uspjesno za razliku od sijanja(to me ne ide nikako)..bananu palmu,ginuru,fikuse razne,vodenu palmu....i jos dosta toga,naravno i ruze.ruze sadim i sad i u jesen,i primjetila sam da mi lakse i prije uspije sadnja iz reznica sada pa do jeseni nego od jeseni pa do proljeca..ja ih sad samo polozim i malo prekrijem zemljom,a na jesen ih stavim pod teglu,i na proljece je skidam i desi se to kao kod Mile da mi ih se dosta posusi..prime se rastu pod teglom i valjda nagla promjena,kada skinem teglu i dosta ih se posusi,vecinom pola pola je omjer uspjeha kod ruza.... |
|
 | |
Mila1 počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 634 Mjesto: Hrvatska Datum upisa: 09.09.2007
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Jul 18 2008, 14:02 | |
| A neki kažu i svaka treća se prima . Ja je odmah stavim pod teglu. |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Jul 18 2008, 16:39 | |
| Mila ja kada uzimam reznice sad u ljeto,ne stavljam ih pod teglu nikako,samo kada ih uzimam u jesen onda odmah stavim i to pod flasu pvc od kole i onaj dio sa cepom ostavim kao izduvni ventil,koji u proljece za jakih suncanih dana cesto otvorim...od prosle jeseni i proljeca imam poprilicno dobar uspjeh sa reznicama ruza,ima negdje slika ruze koja je ogromna a prije 2 godine je uzgojena iz reznice..sad trenutno imam 3 penjacice,mjesecarke koje su uzgojene ove jeseni i vec cvijetaju,jedna je crvena,bijela i narandzasta....za razliku od crvene ove dvije mirisuuuu....( i mislim da dosta pomaze prirodno gnojivo koje pravim od sjeckane kore banane..svaka kora od banane zavrsi oko ruza) |
|
 | |
voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Čet Dec 03 2009, 12:56 | |
|  Brugmansije  Ne znam koliko će do proleća isterati, kada su već sada tako napredne. |
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Čet Dec 03 2009, 13:23 | |
| voki koje sorte su ti ove brugmansije? |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Čet Dec 03 2009, 13:45 | |
| Pojma nemam, posijao sam proletos seme i presadio u baštu, rasle su kao lude, ali nisu cvetale pa sam ih jesenas povadio i u saksiju, a od jedne najveće sam odrezao nekoliko reznica da ih probam ožiliti. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Čet Dec 03 2009, 18:25 | |
| Voki super su i moj ti je savjet da ih ostavis u vodi do proljeca samo cesce mjenjaj vodu i komadic drvenog uglja u vodu.. I ja sam ozilila tetki brugice i ona ih drzi u vodi do proljeca |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 11:06 | |
| Jesenas sam morao izrezati jednu Passifloru edulis na komade, jer se zapetljala za hoyu i za neke kablove od struje. Napravio sam 40-tak reznica i sve su u vodi pustile žile. Na proleće sadim plantažu marakuja  |
|
 | |
mak počasni član

Godina: 54 Broj poruka: 625 Omiljena biljka: sve Datum upisa: 14.10.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 11:26 | |
| Hvala voki za ideju. Ja svoje svakako mislim skratiti, pa ću učiniti kao ti. |
|
 | |
p_e_r_o@hotmail.com počasni član

Godina: 19 Broj poruka: 626 Mjesto: dalj Raspolozenje: vedar i veseo uvijek za salu.. Omiljena biljka: lagerstremija, hibiskus, zmajevci, lopoc itd da ne nabrajam... Datum upisa: 03.08.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 11:34 | |
| vise ni sam neznam koliko sam biljaka razmnozio reznicama a tek dijeljenjem evo nabrojim neke.....:ruze neki 40-ak vrsta, hibiskuse, brugmansije,, lantane, agave, kaktuse neznam koliko vrsta, lopoce, simsir, vrbu spiralnu, pasiji trn, akubu, kameliju al nakon sto sam skinio vrecicu se osusila mada je imala zile, bugenvilije, krumpirov grm, lovorvisnju....joj neznam vise ni ja.... |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 11:56 | |
| Ja sam reznice od Zamije dugo držao u vodi, prvo su pustile korenčiće, a onda počele stvarati krompiriće. Posadio sam ih i za sada stoje, ali se ne suše, nadam se da će izbaciti nove izdanke iz tih krompirića. Srebrna dihondra veoma lako pušta žile u vodi. Lantanama kada otkinem vrh zbog grananja obavezno ga zabodem u zemlju, prima se pa makar bila samo dva listića. I klerodendrum ugandense se lako ožiljava od vrhova grančica. |
|
 | |
mak počasni član

| Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 12:02 | |
| I ja sam puno vrsta tako razmnožila. Mislila sam pasiflore posaditi direktno u zemlju, ali ću uraditi kao voki, prvo u vodu. |
|
 | |
voki počasni član

| Naslov: Re: Biljke razmnoižene vegetativnim putem Pet Dec 11 2009, 12:04 | |
| Na proleće ću orezati Passifloru alardi koja tera grane na sve strane, biće i više od 40 reznica... Možda ovih dana dok nema jačih mrazeva uzmem reznica i sa Caeurelee koja mi je u bašti pa ih stavim u vodu neka se ožiljavaju. |
|
 | |
| | Biljke razmnoižene vegetativnim putem | |
|