PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» moj vrt i dvorište
Juče u 22:39 od acer69

» NERMANIN cvijetnjak
Juče u 16:52 od nermana

» Achimenes grandiflora
Čet Maj 24 2012, 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 20 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 20 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Delite | 

Maticnjak - Melissa officinalis

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
vlasta
moderator
moderator

Ženski
Devica Godina: 30
Broj poruka: 684
Mjesto: banjaluka
Omiljena biljka: japanska tresnja
Datum upisa: 06.06.2007

PočaljiNaslov: Maticnjak - Melissa officinalis   Čet Sep 18 2008, 22:52

Smatra se da je maticnjak porijeklom iz Sredozemlja. Samoniklo raste gotovo u cijeloj Evropi, sem krajnjeg sjevera i juga. U nasoj zemlji dobro uspijeva, a najpogodnija su podrucja sa godisnjom sumom padavina preko 600 mm.
Maticnjak je visegodisnja zeljasta biljka, visoka oko 100 cm. Ima veoma razvijen korijenov sistem. Korijenovi izdanci kojih ima u velikom broju, razvijaju se vodoravno, a iz njih izbijaju nova maticna stabla. Cjela biljka ima prijatan miris na limun i pokrivena je sitnim i finim maljama. Cvjeta od juna do avgusta.
Od maticnjaka se koristi list, koji se sakuplja u pocetku cvjetanja. Od njega se dobija etarsko ulje koje se dobija destilacijom pomocu vodene pare. Koristi se medicini, farmaciji, parfimerijskoj industiji, kozmetici, za aromatizaciju napitaka i nekih prehrambenih proizvoda.
Maticnjak se odavno koristi kao vazna medonosna, ljekovita, mirisna i ukrasna biljka. List se upotrebljava kao prijatan karminativ, stomahik, aromatik. Maticnjak djeluje protiv nesanice, plucnih oboljenja i malokrvnosti. List i etarsko ulje djeluju sedativno, te ulaze u sastav oficijelnog caja za umirenje.
Maticnjak se moze proizvoditi direktno sjetvom sjemena, djeljenjem starih bokora i proizvodnjom rasada u toplim i hladnim lejama.
Nazad na vrh Ići dole
Kole
počasni član
počasni član

Ženski
Ribe Godina: 31
Broj poruka: 621
Mjesto: Bajina Basta
Datum upisa: 30.07.2007

PočaljiNaslov: Re: Maticnjak - Melissa officinalis   Pet Sep 19 2008, 16:22

Evo nešto malo više o lekovitim svojstvima matičnjaka, preuzeto sa http://www.mojkuvar.com/modules/lexikon/entry.php?entryID=152

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka s vršikama i listovirna za vrerne cvatnije. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni naticnjak ne sme se cuvati u limenim posudama .Od maticnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim organima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali je cveta malo tako da nema prakticnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak maticnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje. ! .

Lekovito delovanje: maticnjak je izvanredno sredstvo za sva srcana oboljenja. Oživljava i jaca srce, a uz to cisti i krv. Maticnjak se preporucuje u lecenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grceva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grceva u crevima, proliva želucanih tegoba, povracanja na nervnoj osnovi, kronicnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Maticnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gadenja, povracanja i proliva, za jacanje organizma. Sam list maticnjaka, a još cešce pomešan s gorkim travama (kicicom, lincurom, gorkom detelinom, hajducicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojacavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etarsko ulje od maticnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom maticnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji vec, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.Osobito se preporucuje trudnim ženama koje pate od povracanja. Caj od maticnjaka zasladjen neobicno povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živcanom bolešcu. Od maticnjaka priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razredjen s vodom, pri cemu osvežava i otklanja telesni i duševni umor.
Nazad na vrh Ići dole
Kole
počasni član
počasni član

Ženski
Ribe Godina: 31
Broj poruka: 621
Mjesto: Bajina Basta
Datum upisa: 30.07.2007

PočaljiNaslov: Re: Maticnjak - Melissa officinalis   Pet Sep 19 2008, 16:31

Nazad na vrh Ići dole

Maticnjak - Melissa officinalis