| | Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) | |
|
|
| Autor | Poruka |
|---|
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Dec 17 2008, 21:30 | |
| Ovaj jasmin potice sa Madagaskara,iz Malezije,Perua i juzne Kine.. Ovaj jasmin nije lako uzgajati i kuci jer zahtjeva mnogo svjetlosti i bolje ga smjestiti u staklenik ako ga imamo.. Veoma brzo raste, i cvjeta cijelog ljeta..Dok je mlad presadjivati otprilike dva puta godisnje.Nakon dvije godine presadjivati svakog proljeca..Kad biljka postane prestara i tesko ju je micati i tad joj trea mjenjati samo povrsinski sloj zemlje.. Razmnozava se u proljece odsjecajuci proslogodisnje vrhove koji se posade u male saksije i prekriju plasticnom vrecicom.. Slika je sa neta..   _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
jellena aktivni član

Broj poruka: 160 Mjesto: vojvodina Datum upisa: 20.12.2007
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Čet Dec 18 2008, 16:41 | |
| Imala sam ga i prosle zime mi je krepucnuo iz nepoznatog razloga.  |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Čet Dec 18 2008, 18:31 | |
| Moguće da je zalijevanje bilo u pitanju. LJeti se treba dobro zalijevati (odstajalom vodom), ali zimi tek toliko da se korijen ne isuši. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sub Jan 24 2009, 07:22 | |
| Cula-------Voli da se zaliva kisnicom kojoj smo dodali malo zeljeza,i da stoji na prozoru..Trazi slicne uvjete kao hoya ili vostani cvijet.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sub Jan 24 2009, 21:22 | |
| _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sub Jan 24 2009, 21:41 | |
| |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Pet Jan 30 2009, 11:20 | |
| Jasmin je presadjen i ponovo namotan na zicu ali vecu..Kolika mu je samo loza,bas mi je trebalo dugo da je pazljivo odmotam..  Vidim da se nebuni,put je podnio super kao i presadjivanje.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Pet Jan 30 2009, 12:49 | |
| |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 11:40 | |
| Imam tri lista koja su pocela da zute  ..Na svjetlom je mjestu,,,Kako su vasi jasmini?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 11:46 | |
| Mena i mom se to desilo,pa je izgubio popriličan br.listova,onda sma ga stavila na prozor i sad je super...dobro se drži... |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 11:52 | |
| Valjda mu nece biti nista,,,zabrinuo me..Zato kazem da stoji na prozoru ali to mu se desava sa listovima.. _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 12:00 | |
| I ja sam svog odmah stavila na prozor, ali su ipak dva lista požutjela i otpala. To je samo radi promjene mjesta, mislim. Moj se izgleda priviknuo, ne žuti višt ništa, a vide se mali pupoljci kod listova. Jesu li to nove grančice ili cvjetovi, vidjećemo. U svakom slučaju, Mena, ne sikiraj se. Normalna pojava, osim ako nije prezaliven. |
|
 | |
mena moderator

| Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 12:06 | |
| E super,sta je prezivjeo dobar je..Iz Sarajeva za Ugljevik,pa naviknjavanje kod mene pa ga presadila uh... A sto se tice kod tebe dal su pupoljci il hoce da se grana nije bitnooo,samo da ih zadrzimo u zivotu,..  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Sre Feb 04 2009, 12:16 | |
| Ne sekiraj se,Meno.I kod mog je isto opalo nekoliko listića.Vjerovatno je to radi adaptacije.Pa valjalo je sve to pretrpiti  .Put Sarajevo-Ugljevik,pa onda presada i malo mora valjda da protestuje  .Samo ga stavi na prozor gdje će imati dosta svjetlosti i biće on OK. |
|
 | |
dzomba77 počasni član

Godina: 35 Broj poruka: 1007 Mjesto: Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka: ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa: 20.08.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) Ned Feb 08 2009, 13:51 | |
| |
|
 | |
| | Madagaskarski jasmin (stephanotis floribunda) | |
|