voki počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1773 Mjesto: Novi Sad Omiljena biljka: sve osim kaktusa Datum upisa: 10.04.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kaki-diospyros kaki Pet Dec 11 2009, 15:59 | |
| Semenke imaju klice, ali izgleda jako sporo niču, nikako da proviri neka iznad površine zemlje. |
|
barajevo Novi član

Godina: 58 Broj poruka: 3 Datum upisa: 06.01.2012 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kaki-diospyros kaki Pet Jan 06 2012, 19:44 | |
| | voki :: | | Semenke imaju klice, ali izgleda jako sporo niču, nikako da proviri neka iznad površine zemlje. |
Rekao bih da će biti potrebna (hirurška) intervencija. Meni su, od pet semenki, dve same izašle u vazduh sa listićima a tri su se zaglavile (rekao bih kao tvoje) i tako su bitisale pet - šest dana. Zato sam ih jutros pažljivo, delomično, otkopao samo toliko da izvadim semenku i skinem onu braon ljušturu i oslobodim listiće. To sam uradio noktima, pazeći da ne oštetim stabljiku. Još uvek se nisu uspravile a da li će - videćemo. Nego, molio bih ako neko ima višak semenki Kakija (svi koji su sada na tržištu Beograda su bez semena) da mi pošalju nekoliko. Tel za kontakt je 062 77 33 50. A ako bilo ko namerava sam da kalemi kaki na lotus, mogu da mu pošaljem semenke lotusa. Inače, ako ih niste videli, iste su kao i semenke kakija samo sitnije i ima ih pet u plodu (takav je i plod) samo velićine đenerike (omanje, okrugle šljive).
Pišem ovo iz dva puta - sada je Božično veče, zato svim vernicima koji slave po julijanskom kalendaru, želim radosno Božično veče - Hristos se rodi. Na Internetu sam našao uputstvo da po izlasku klice iz zemlje (zajedno sa semenom košuljicom, košuljicu treba odstraniti kako bi se oslobodili listići. Ja sam imao dva opisana slučaja od kojih ni jedan nije bio kao ovaj pomenuti. Naime dve biljke su izašle same a košuljica je ostala u zemlji, a tri nisu mogle nikako izneti košuljicu izvan zemlje iako se klica pojavila, savijena sa oba kraja u zemlji, oko dva centimetra iznad zemlje. To sam rešio da sam ih na silu oslobodio i mogu reći da se sada polako uspravljaju. Zaključujem da kod sadnje ne bi trebalo pritiskati zemlju oko semenke već je utisnuti u rastresitu zemlju. |
|