|
| Autor | Poruka |
|---|
dadoxxl zaslužni član

Godina: 56 Broj poruka: 220 Mjesto: Mostar Omiljena biljka: sve biljke Datum upisa: 02.10.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Kumkvat Sre Feb 18 2009, 16:47 | |
| |
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

Godina: 56 Broj poruka: 220 Mjesto: Mostar Omiljena biljka: sve biljke Datum upisa: 02.10.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Sre Feb 18 2009, 19:34 | |
| Kumkvat (Fortunella) je porijeklom iz Juzne Kine,latinski naziv dolazi od britanskog botanicara Roberta Fortunea koji ga je 1846 god.donio u Englesku kao "malu narancu".Biljka moze da naraste do 2.5 metra,iako ja nigdje nisam vidio toliko veliku biljku,bar u nasem okruzenju.Plod je velicine sljive ili malo veceg zira i jedan je od rijetki citrusa ciji se plodovi jedu zajedno sa korom.Okus mu je karakteristican,aromatican-slatkast i kiseo.Kad kupujete plodove koji se mogu kupiti tokom zime u velikim trgovackim centrima birajte male i ovalne plodove koji su sladji.Biljka ima kozaste listove i bijele cvjetove,cvijeta tokom ljeta bezbrojnom premirisnim cvjetovima,koje pcele obilno posjecuju.Poslije cvijetanja biljka zametne plodove,a poslije nekog vremena dosta plodova odbaci.Najvise se uzgaja kao loncanica,moze biti na suncu,a isto tako u polusjeni,te treba biti zasticena od jaki vjetrova.Biljka tj.listovi znaju gotovo uvijek pozutjeti,te je potrebno dodavati povremeno zeljezo,kao prihranu.Plod sadrzi vitamine A I C ,te kalcija i zeljeza. Razmnozava se kalemljenjem na podlogu poncirus ili kalamandinu.Plodovi su zreli u 11 i 12.mjesecu,ali mogu ostati na granama do proljeca.U kineskom jeziku kumkvat se naziva dzin-dzu,sto znaci "daj prijatelju poklon",zbog obicaja da se ove biljke posadjene u saksije poklanjaju. Sad koliku najnizu temperaturu mogu da podnesu,stvar je koju znastvenici iznose u svojim iskazima koji idu od -4 do -15 stepeni.
Vidjecemo ovu zimu kako su podnjeli ovi koji su ostali vani i biljezili niske temperature! |
|
 | |
ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Sre Feb 18 2009, 19:40 | |
| Sa kumkvata koji je moja sestra kupila od tebe su otpali plodovi. Ona ga je držala u dnevnoj sobi (nije mogla oči odvojiti od njega  ). Naravno, nisu sazreli. Je li mu bilo pretoplo, ili je nedostajalo vlage? |
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

| Naslov: Re: Kumkvat Sre Feb 18 2009, 22:04 | |
| Mislim da ga nije trebala unositi unutra prije dobri minusa,ne znam kako je bilo sa vodom i svjetlosti.Inace nisu osjetljivi,mozda koliko sam primjetio na promjene jesu,dok mislim da ce na ljeto biti pun plodova,koji ce sazreti.Obavezno treba hranu,sunce i zeljezo,kao i vodu,i ne bi trebalo biti problema.Biljka kad dozivi neki sok odbaci plodove,moji su vani iako je temperatura ovi noci isla duboku u minus i do sada nisu imali problema.Slikacu kada prodju ove hladnoce. |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Pet Jun 19 2009, 22:38 | |
| Dado imas li jos kumkvata?? _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

| Naslov: Re: Kumkvat Ned Jun 21 2009, 11:19 | |
| Ima i koliko hoces i veci i manji...  |
|
 | |
mena moderator

Godina: 37 Broj poruka: 3873 Mjesto: Ugljevik Omiljena biljka: Exoticus Datum upisa: 22.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Ned Jun 21 2009, 14:11 | |
| Salji na pp cijenu  _________________ Ako hoćeš da budeš mudar, nauči pametno da pitaš, pažljivo da slušaš, mirno da odgovaraš i da prestaneš kad nemaš više šta da kažeš.
|
|
 | |
melli81 Novi član

Godina: 30 Broj poruka: 1 Datum upisa: 26.03.2010 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Pet Mar 26 2010, 13:58 | |
| dado da li imas jos kumkvata? posalji cijenu i kako doci po njega na pp, molim te. hvala |
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

| Naslov: Re: Kumkvat Pet Mar 26 2010, 19:08 | |
| | melli81 :: | | dado da li imas jos kumkvata? posalji cijenu i kako doci po njega na pp, molim te. hvala |
Poslao sam ti PP.  |
|
 | |
branka počasni član

Godina: 45 Broj poruka: 331 Datum upisa: 19.07.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Sub Mar 27 2010, 15:53 | |
| Pa koju temperaturu podnose,jesi li ih drzao celo vreme vani ? |
|
 | |
dadoxxl zaslužni član

| Naslov: Re: Kumkvat Sub Mar 27 2010, 18:25 | |
| Vani sam i drzao,podnose dobre minuse,sigurno -15 stepeni.  |
|
 | |
admin Admin

Godina: 43 Broj poruka: 607 Omiljena biljka: Ruža,bugenvilia Datum upisa: 29.05.2007 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Kumkvat Sub Apr 17 2010, 18:04 | |
| _________________  |
|
 | |
|