|
| Autor | Poruka |
|---|
bebetolino Novi član

Godina: 37 Broj poruka: 7 Datum upisa: 05.04.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Molim za pomoć Ned Apr 05 2009, 13:22 | |
| Može li mo neko napisati šta znači KISELKASTO zemljište??? Naime, želim posaditi kameliju i piše da mi je potrebno kislekasto zamljište. Kako da utvrdim da li je već kislekasto i kako da to postignem? Hvala svima UNAPRIJED |
|
 | |
bubamarac moderator

Godina: 33 Broj poruka: 2104 Mjesto: Apatin Raspolozenje: svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa: 28.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Molim za pomoć Ned Apr 05 2009, 13:56 | |
| Uz pomoc lakmus papira se najtacnije moze utvrditi kiselost zemljie. Zemlju ciju ph vrednost zelimo da odredimo treba rastvoriti u destilovanoj vodi i umociti listic lakmus papira unutra. On ce promenuti boju i uz pomoc spektra boja koja se dobija uz papirice odredjuje se Ph zemlje. U kojoj je meri zmlja kisela moze se odrediti i uz pomoc sode bikarbone, potrebno je uzeti jednu saku vlazne zemlje i posuti sa malo sade bikarbone i ako zemlja zapeni ph je 5.0 i zemlja je kisela. Zemlja koja je vec kisela se moze kupiti i u vecini slucajeva se prodaje kao zemlja za rododendrone. Paznju na kiselost zemlje treba obratiti i nakon sadnje jer zemlja moze tokom uzgoja da menja ph. zbog zalivanja losom vodom, ispiranja ili zasusivanja. Treset ako je vlazan ,prilikom raspadanju odaje kiselost. Promrna ph vrednosti se vidi na samoj biljci jer listovi zute i biljka se slabije razvija, jer se ne odvija adekvatna hemija u korenu biljke. |
|
 | |
bebetolino Novi član

| Naslov: Hvala, ali imam još pitanja Pon Apr 06 2009, 13:37 | |
| Zaista opširno i stručno objašnjeno. Hvala. Konkretno me interesuje za uzgoj KAMELIJE. Našao sam negdje da joj treba kiselo zemljište i zato sam pitao. Sad još jedno pitanje, pošto se nalazi u zemlji (vrtu) već posađena, kako da joj podezim zemlju? Da li da uspem tu kupovnu, ili se nešto drugo može dodati? Još jednom HVALA |
|
 | |
bebetolino Novi član

| Naslov: Opet ja... Pon Apr 06 2009, 13:41 | |
| Izvinjavam se, ali imam još jedno pitanje. (nadam se da nisam puno dosadan). Smije li se stavljati prirodno, odnosno stajsko,ovčije, đubre? |
|
 | |
alisa moderator

Broj poruka: 2066 Datum upisa: 24.02.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Molim za pomoć Pon Apr 06 2009, 14:53 | |
| bebetiolino,mozes da je otkopas malo i dodas joj kiselkastiju zemlju,koju ima za kupiti u vecim centrima vrtnim,namjenjena za rododendrone,hortenzije i sve te biljke koje vole kilselo zemljiste..Što se tiče djubrenja,mislim da je ovcije djubrivo jedno od jacih stajski djubriva i sanjim treba oprezno,jer mozes da sprzis biljku.Mozda malo ,sasvim malo da stavis,al ne direkt uz samu biljku.Tako bi ja uradila,ali ti ipak sačekaj da se još neko oglasi po tom pitanju...E da ako imaš negdje blizu bor il jelu,mozes odkopati malo zemlje ispod njih i staviti za kameliju,jer ta zemlja ispid borova je kisela kao i borove iglice... |
|
 | |
bebetolino Novi član

| Naslov: Hvala Pon Apr 06 2009, 16:03 | |
| |
|
 | |
bebetolino Novi član

| Naslov: Ma, imam ja još pitanja Pon Apr 06 2009, 16:22 | |
| Evo mene opet. Znam da nisam u pravom forumu, ali se ne znalazim najbolje sa sjatovskim forumima, pa se nadam da ćete imati razumijevanja, i čitaoci, kao i administrator. Naime, kupio sam četiri mandarine i jedan limun. Interesuje me kako se sade, dakle na kojoj udaljenosti i na koji način? Kako i kad se oblikuje krošnja? Naravno, imam još "more"pitanja, vezano za ove voćke, ali drugom prilikom. Još jednom se izvinjam adminstrator i "forumašima" zbog uzurpacije ovog prostora pitanjima koja su vezana za uzgoj voća. |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Molim za pomoć Pon Apr 06 2009, 16:27 | |
| bebetolino,nema razloga da se izvinjavas.Samo ti pitaj,neko ce vec znati odgovor...Ali prije ces ga dobiti na tom pod forumu,limun il mandarina nego na bastenskim biljkama.Ja ti savjetujem da pitanje postaviš pod temama voče.....  |
|
 | |
bebetolino Novi član

| Naslov: Ti su čudo Pon Apr 06 2009, 16:31 | |
| Evo, poslušao sam te i prebacio pitanje u VOĆE, ali čini mi se da tame nema tako agilnih forumaša kao što si ti. Zadnji post je postavljen prošle godine, pa ne znam hoću li dobiti odgovor. |
|
 | |
alisa moderator

| Naslov: Re: Molim za pomoć Pon Apr 06 2009, 16:40 | |
| Ma ne sekiraj,ako neko bude znao odgovor,posavjetovat ce te...Strpljivo samo....Ja baš neznam ništa o tome.Imam jedan limun koji je u saksiji i to sve..Nemam klimu za te egzotičnije voćke  |
|
 | |
|