Fluks  | |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 74 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 74 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36 |
| | | Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) | |
| | Autor | Poruka |
|---|
jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 17:25 | |
| Lobelia erinus, lobelija ili plavi vjerenik se u našem klimatskom pojasu uzgaja kao jednogodišnja vrsta. Koristi se na mjestima izloženim suncu za sadnju gredica, rubova, ukrasnih posuda, balkonskih sandučića i visećih košara. Raste kao grmić, visine od 10 do 25 cm, a u širinu od 10 do 15 cm. Naizmjenični, sitni listovi, do 1,5 cm dugi, ovalni su do linearni, nazubljeni i srednje do tamnozelene boje. Od početka ljeta do jeseni cvatu malim, rahlim grozdastim cvatovima. Cvjetovi su također mali, do 1 cm u promjeru, modri, ljubičasti, bijeli, ružičasti, crveni do purpurni, s bijelom ili žutom sredinom, ovisno o kultivaru. Razmnožavati se mogu vegetativno reznicama dugim oko 2,5 cm, uzetim s matičnih biljaka u kolovozu ili u proljeće.Prilikom ukorijenjivanja reznica temperaturu supstrata treba održavati na 20 - 23° C. Uobičajenije je generativno razmnožavanje sjemenom. Kako je sjeme sitno (29.000 - 45.000 sjemenki u 1 gramu) ne pokriva se supstratom, nego se nakon sjetve lagano pritisne i porosi. Sije se u ocjedit supstrat za sjetvu, reakcije od pH 5,5 do 6,5. Pri temperaturi od 21 do 24° C niču za 4 do 6 dana. Uspješan uzgoj lobelija moguć je uz održavanje supstrata vlažnim tijekom uzgoja, uz izbjegavanje zasušivanja ili prekomjernog natapanja. Lobelija voli šišanje nakon prvog vala obilne cvatnje. Ošišajte ju par centimetara i ona će se obnoviti i dobiti ćete cvatnju dugo u jesen ( da li je vrijeme za šišanje vidjet ćete kada daje naznake da se počinje djelomično sušiti). A ovo je moja lobelija  |
|  | | vepar moderator

Godina: 51 Broj poruka: 553 Mjesto: zagreb Raspolozenje: većinom sam raspoložen Omiljena biljka: ruže,surfinije Datum upisa: 03.03.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 18:19 | |
| jepa je  _________________ vozi sigurno ,vozi bager
|
|  | | jasminaaa počasni član

Godina: 39 Broj poruka: 890 Mjesto: Sarajevo Datum upisa: 14.12.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 18:26 | |
| A evo slikica sa neta kojih boja sve ima od lobelije  |
|  | | Yolli počasni član

Godina: 51 Broj poruka: 423 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: raspolozena, nego sta Omiljena biljka: dracena Datum upisa: 13.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 18:33 | |
| Prelepe su jasminaaa! Svake godine kupujem lobelije kod jednog čičice koji ih prodaje na pijaci, ali nikad nisam čula za šišanje! Jednostavno kad im prodje vreme cvatnje ja ih jednostavno bacam i žao mi je što im je tako kratak vek  |
|  | | ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 20:11 | |
| Lobelija mi je jedna od omiljenih biljčica. Imam ih svake godine. I svaki put je ošišam kad vidim da je pri kraju. Ranije sam je kupovala, ali zadnje dvije godine sijem. Niče bez problema, bude je puno, puno. |

Godina: 51 Broj poruka: 423 Mjesto: Kikinda Raspolozenje: raspolozena, nego sta Omiljena biljka: dracena Datum upisa: 13.03.2009 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 21:42 | |
| [quote="ema"]Lobelija mi je jedna od omiljenih biljčica. Imam ih svake godine. I svaki put je ošišam kad vidim da je pri kraju. Ranije sam je kupovala, ali zadnje dvije godine sijem. Niče bez problema, bude je puno, puno.[/quote Kada sakupljaš semenke ako ih šišaš, semenke su jako sitne, kad ih poseješ? |
|  | | ema počasni član

Godina: 40 Broj poruka: 1059 Mjesto: Sanski Most Datum upisa: 22.01.2008 Zemlja: 
 | Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Čet Apr 30 2009, 22:50 | |
| Sjemenke skupljam nakon drugog cvjetanja, u jesen. A sijanje u martu. Može i ranije ali u kući. |

| Naslov: Re: Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) Pet Maj 01 2009, 09:41 | |
|  Hvala ema! |
|  | | | | Lobelia erinus (lobelija,plavi vjerenik) | |
|
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |