PrijemPortalliGalerijaFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj senaš blogPristupi
Zadnje teme
» Achimenes grandiflora
Juče u 14:23 od zoraz

» KAFIĆ
Sre Maj 16 2012, 12:50 od Tija

» Apatinski rit-Gornje Podunavlje
Sre Maj 16 2012, 10:14 od Smisaonik

» Hosta
Uto Maj 15 2012, 23:08 od admin

» Musa sp. Banane
Uto Maj 15 2012, 08:04 od voki

» Moji kaktusi i sukulenti
Pet Maj 11 2012, 21:54 od Iain

» plavi krastavac
Uto Maj 08 2012, 15:23 od kelta

» Preporuke za sadnju u vrtu...
Pon Maj 07 2012, 23:11 od Partizanka

» Spatifil (spathiphyllum)
Uto Maj 01 2012, 21:32 od Biggyca

Naj aktivnije teme
-Moja kuća puna cvijeća
Arhiva..
Čestitke(arhiva)2008-2011
Arhiva..
KAFIĆ
mala skromna džungla
Moje omiljene biljke -Kaktusići...!!!
Moje biljkice--Mena
moje ljubimice
moje biljke
Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 71 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 71 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 16:36

Delite | 

Tulipani

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
jasminaaa
počasni član
počasni član

Ženski
Rak Godina: 39
Broj poruka: 890
Mjesto: Sarajevo
Datum upisa: 14.12.2008
Zemlja:

PočaljiNaslov: Re: Tulipani   Sre Maj 06 2009, 17:44

Tulipan spada u porodici ljiljana (liliaceae).Potiče sa juga Evrope,sjeverne Afrike,te Azije,tj.područja Anatolije I Irana,a najveći broj vrsta potječe iz stepa Kazahstana i okolice planina Pamira I Hindu Kusha.Većina vrsta tulipana je danas uzgojena križanjem. Tulipan je biljka koja ima lukovicu koja je kruškolikog oblika, zaobljena sa jedne strane a s druge spljoštena. Iz lukovice raste niska biljka, visine između 10 i 70 cm. Najčešće ima 2-6 listova (pojedine vrste imaju do 12 listova), zelene ili blijedozelene boje, dosta širokih, prema vrhu zašiljenih, donekle mesnatih. Cvijetna stapka je mesnata, krhka, na kraju se nalazi kupasti, zdjelasti, resasti ili zvjezdasti cvijet. Cvjetovi su veliki i rastu na vrhu stabljike. Uobičajeno je da jedan cvijet raste na jednoj stabljici, premda postoje vrste koje imaju i do 4 cvijeta na jednoj stabljici. Cvjetovi su veliki, raznih boja, najčešće s tri latice, velikim tučkom u sredini i prašnicima ono tučka. Cvate od travnja do svibnja. Dijele se na dva načina; po obliku cvijeta i po vremenu cvatnje.
Po obliku cvijeta dijele se na:

- Tulipani Fosteriana : naraste 20-40 cm, ima 3-4 lancetasta lista, cvijetovi su dugi do 15 cm, zvonastog oblika,blješteče crvene boje,s crnom osnovom cvijeta i žutim rubom.
-Tulipani Triumph : naraste do 45 cm, listovi su mu široki, cvijetovi krupni i širokog spektra boja. Cvate početkom travnja.
-Tulipani Darwin : naraste u visinu 50-60 cm, cvjetna stapka je tanka i snažna, cvijetovi krupni i cetvrtastog oblika. Cvate sredinom travnja.
-Ljiljanoliki Tulipan : podsijeća na ljiljan,naraste 50-55 cm, cvijet je uzak i dugačak. Cvijetne latice su na vrhu zašiljene i pri rascvjetavanju se šire prema van.
-Tulipani Cottage : zbirna klasa tulipana. Cvjetovi su ovalni, čvrsti a postoje i sorte okruglog, četvrtastog i izduženog oblika cvijeta.
-Tulipani Papagaji : ima latice nejednake veličine, po rubu nazubljene, cvjetne stapke su duge od 35-55 cm, cvijetovi su jednostavni, kupasti često nepravilno isprugani raznim bojama.
Po vremenu cvatnje dijele se na:
-vrlo rano cvatući (od kraja 12. do 15.1)
-rano cvatući (od 15.1. do 15.2.)
-normalno cvatući (od 15.2. do 15.3.)
-kasno cvatući (od 15.3. do 15.4.)
-vrlo kasno cvatući (od 15.4. do sredine lipnja)
Nazad na vrh Ići dole
anam
aktivni član
aktivni član

Bik Godina: 25
Broj poruka: 67
Mjesto: Novi Sad
Datum upisa: 11.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Tulipani   Čet Maj 07 2009, 20:21

Meni to vise lici na neke ekstra ruze,toliko je lep. Do sad tako nesto ni videle,pa cak ni na slici. Eksra su...
Nazad na vrh Ići dole

Tulipani

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Cvijeće :: Baštensko bilje-